Αν έχετε όρεξη, λίγο χρόνο διαθέσιμο και μεράκι θα έχετε φρέσκα λαχανικά και γιατί όχι και φρούτα μέσα στο σπίτι!
Αν πληροίτε τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν έχετε παρά να καλλιεργήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας εντός του σπιτιού σας δημιουργώντας τον δικό σας μικρό λαχανόκηπο με αγνά βιολογικά προϊόντα.
Σύμφωνά πάντα με τους ειδικούς το να καλλιεργείτε τα δικά σας λαχανικά στο σπίτι σας είναι πολύ σημαντικό και φυσικά θρεπτικό καθώς η θρεπτική αξία των λαχανικών μειώνεται ανάλογα με το διάστημα που θα μεσολαβήσει από την παραγωγή στην κατανάλωση. Όπως είναι αντιληπτό τέτοιου είδους χρονικά διαστήματα είναι αμελητέα όταν η καλλιέργεια γίνεται στο σπίτι.
Δείτε όμως τι θα πρέπει να προσέξετε αν αποφασίσετε να προβείτε σε τέτοιους είδους καλλιέργειες.
Κεφάλαιο φως Ο σπιτικός σας λαχανόκηπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση για μεγάλα χρονικά διαστήματα εντός της ημέρας στο φυσικός φως και ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες που γίνεται η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα φυτά χρειάζονται περίπου 10 ώρες την ημέρα έκθεσης στο ήλιου κάτι το οποίο θα σας «αναγκάσει» να τοποθετήσετε τις γλάστρες σας μπροστά από ένα παράθυρο. Αν οι γλάστρες είναι πολλές τοποθετήστε τες σε ένα τραπέζι μπροστά από ένα αρκετά φωτεινό παράθυρο που το «βλέπει» ο ήλιος σχεδόν όλη την ημέρα. Αν σας είναι δύσκολο να βρείτε παράθυρο με τόσο έντονο φωτισμό που απαιτείτε για να βγάλουν καρπό τα φυτά σας δεν έχετε παρά να τοποθετήσετε λάμπες πάνω από τις γλάστρες αντικαθιστώντας έτσι το φυσικό φως.
Κεφάλαιο θερμοκρασία Πολλά λαχανικά για να αναπτυχθούν σωστά χρειάζονται ζεστό περιβάλλον ενώ κάποια άλλα ακόμα πιο ζεστό. Τα λαχανικά που κάνουν καρπούς για παράδειγμα όπως ντομάτες, κολοκυθάκια κ.α. χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες για να μεγαλώσουν σωστά ενώ τα καρότα, τα ραπανάκια κ.α. θέλουν ελαφρώς πιο δροσερό περιβάλλον. Σίγουρα δε χρειάζεται να σας πιάνει υστερία και να είστε με ένα θερμόμετρο στο χέρι ωστόσο μπορείτε κατά προσέγγιση να ελέγχετε την θερμοκρασία του χώρου όπου ζουν τα λαχανικά σας.
Κεφάλαιο πότισμα Όσον αφορά το σημαντικό κομμάτι του ποτίσματος του λαχανόκηπου σας ένα είναι σίγουρο, πως χρειάζεται συχνό πότισμα. Η διαφορά με το να βρίσκονται τα λαχανικά σας στη φύση είναι ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των υπολοίπων καιρικών συνθηκών ποτίζονται με φυσικό τρόπο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το έργο αυτό θα κληθείτε να το κάνετε καθημερινά εσείς με το να ποτίζετε τακτικά τα λαχανικά και να ψεκάζετε τα φύλλα. Μια συμβουλή, τοποθετήστε πιατάκια κάτω από τις γλάστρες σας έτσι ώστε να προστατέψετε το πάτωμά σας από τα νερά.
Κεφάλαιο δοχεία Τα λαχανικά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οποιαδήποτε δοχείο εσείς επιλέξετε με την προϋπόθεση να έχουν τρύπες αποστράγγισης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μπουκάλια τα οποία θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως θερμαίνονται γρήγορα όπως και τα μεταλλικά γι’ αυτό και χρειάζονται συχνό πότισμα. Επίσης μια ακόμα σίγουρη και ασφαλής λύση είναι οι κεραμικές γλάστρες. Με μια μικρή αναζήτηση αλλά και μια κουβέντα με τους ειδικούς θα δείτε πολλές και εναλλακτικές λύσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορείτε να φυτέψετε τα μποστάνι σας.
Ας δούμε όμως ποια λαχανικά είναι ιδανικά για να φύονται σε εσωτερικούς χώρους.
Επιλέξτε φυτά με πλούσιο φύλλωμα όπως χόρτα, μαρούλια, ραπανάκια και παντζάρια. Ακόμα στα φυτά που μπορείτε να φυτέψετε στο σπίτι σας συμπεριλαμβάνονται τα φασόλια, τα καρότα, το σχοινόπρασο, τα αγγούρια, τα πράσινα κρεμμύδια, ο αρακάς, οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα κολοκύθια. Πλούσια γκάμα λαχανικών που αν τα περιποιείστε με το κατάλληλο τρόπο θα προμηθεύετε και τους φίλους σας!
λαχανικά, εσωτερικός, χώρος, καλλιέργεια, σπίτι
Φρέσκα λαχανικά όλο το χρόνο! Καλλιεργήστε τα εντός του σπιτιού!