Αναίτια κοπή αιωνόβιων δέντρων σε προαύλιο ναού Α. Ιωάννου Προδρόμου Καραβομύλου

Πως ακούγεται η ιδέα να κόβονται αιωνόβια καρποφόρα και καλλωπιστικά δέντρα για να εξοικονομείται χρόνος από τη σάρωση της αυλής; Πως ακούγεται η ιδέα να περιφρονείται η βούληση των χωριανών και να υλοτομούνται  τα δέντρα που πρόσφεραν προστασία από τον ήλιο και την βροχή;

Πως ακούγεται το ότι δεν έγινε κατανοητό ότι το τεράστιο περνάρι δεν κλαδεύεται, ούτε η αιωνόβια ελιά υλοτομείται σε τέτοιο βαθμό;

Αυτή η ανεπίτρεπτη υλοτόμηση διαπράχθηκε   στον περίβολο του ναού του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στον Καραβόμυλο! Ως φαίνεται, ο ναός δεν έχει πιά   ανάγκη να ανάβει με το λάδι  τα καντήλια που έδινε η ελιά! Ακόμη και αν δεν το έχει ανάγκη,  σίγουρα το έχει ανάγκη κάποιος χωριανός όπως γινόταν περιοδικά μέχρι τώρα.

Γιατί δεν γίνεται κατανοητό ότι παρόμοιες αυθαίρετες πράξεις δεν μπορεί να συμβαίνουν σε δημόσιους χώρους και τόπους λατρείας χωρίς την συναίνεση των κατοίκων;  Δεν έγινε αντιληπτό  ότι δεν είναι προσωπικός  χώρος και  ότι με κινήσεις παρόμοιες διέρρηξαν την λεπτή γραμμή  της   κοινωνικής αποδοχής;

Και τα κομμένα κλαριά τα αφήσανε στον περίβολο της λίμνης

Όπως είναι γνωστό, από τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης παραχωρήθηκε τμήμα για τον περίβολο του ναού. Ωστόσο να μην διαφεύγει το γεγονός ότι η  λίμνη του Καραβομύλου και ο χώρος που την περιβάλλει όπως και η ακρογιαλιά μπροστά της και άρα και ο περίβολος του ναού, χαρακτηρίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα 37.Λίμνη Καραβομύλου Y223KFL015, Νήσος Κεφαλονιά  6. και προστατεύονται και  αναλύονται στο ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ απαγορεύονται οι παρακάτω δραστηριότητες σε ολόκληρο τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης του Καραβομύλου:

(…) γ) Οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης. Επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι παρεµβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ή/και στη διαχείριση των υγρότοπων, στο πλαίσιο εφαρμογής εγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων,

(…) ια) Η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες

(…) ιε) Οι παρεµβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο.

Άρθρο 6 Έλεγχος και κυρώσεις

1.Ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του παρόντος διατάγµατος αποτελεί ευθύνη των χωρικά αρµοδίων αρχών της Κεντρικής και Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης, των ΟΤΑ και των Φορέων ∆ιαχείρισης ή των άλλων σχηµάτων διαχείρισης που προβλέπονται στο ν.2742/1999 (Α’ 207), εφόσον εµπίπτουν σε περιοχές ευθύνης τους και σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν.2742/1999 (Α’ 207). Ειδικά η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε αυτούς γίνεται µε ευθύνη του Γενικού Γραµµατέα της οικείας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν.3937/2011 (Α’ 60), µε την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 28 του ν. 4014/2011 (Α΄209).

2.Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος διατάγµατος υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 28, 29 και 30 του ν.1650/1986 (Α’ 160), όπως ισχύουν, καθώς και από τις κατά περίπτωση ειδικές διατάξεις της ισχύουσας δασικής νοµοθεσίας.

(…)Αθήναι, 12 Ιουνίου 2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κάρολος Παπούλιας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Γρηγόριος Ι. Τσάλτας.

Ο Ναός πριν τηνκαταστροφή του πράσινου

Καταγγέλλουμε  απερίφραστα την ανεπίτρεπτη  και αναίτια  πράξη της υλοτόμησης των αιωνόβιων δέντρων που σύμφωνα με το παραπάνω  άρθρο (ιε) αλλοίωσαν το τοπίο και πλέον ο περίβολος του ναού είναι κρανίου τόπος  και αναμένουμε να μας γνωστοποιηθεί αν η υλοτόμηση  πραγματοποιήθηκε με απόφαση του εκκλησιαστικού  συμβουλίου, αν ενημερώθηκε το Τοπικό Συμβούλιο Καραβομύλου  και η Δημοτική Αρχή. Επίσης να σημειωθεί  και το επιπρόσθετο γεγονός ότι το υλοτομημένα  κλαριά από τα δέντρα πετάχτηκαν στο δασύλλιο της λίμνης του Καραβομύλου!!

Σε αναμονή ενημέρωσης.

Κάτοικοι Καραβομύλου

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις