Γράφει Βασίλης Τσεκούρας

Λιγότερες από 100 ημέρες απομένουν μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για περίπου 30.000 φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ και στην πράξη έχουν στο όνομά τους τη συντριπτική πλειοψηφία των απλήρωτων φόρων προς το κράτος.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2022, μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες που είχε λήξει η προθεσμία, με έκτακτη απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου “ακυρώθηκε” η ανάρτησή της.

Αν και η λίστα θα έπρεπε να δει το «φως» στο τέλος Ιουνίου 2022, με κοινή υπουργική απόφαση η δημοσιοποίηση μετατέθηκε για τον Ιούνιο του 2023, χωρίς καμία απολύτως περαιτέρω αιτιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1158/2017 (Β’ 3634) κοινής απόφασης των Υφυπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, όπως προστέθηκε με την υπό στοιχεία Α.1158/2020 (Β’ 2745 και 3277) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αντικαταστάθηκε με τις υπό στοιχεία Α.1237/2020 (Β’4795) και Α.1141/2021 (Β’ 2751) κοινές αποφάσεις του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Α. 1010/2022 (Β’ 304) κοινή απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αντικαθίσταται ως εξής: «Εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023».

Απόστολος Βεσυρόπουλος- Παναγιώτης Τσακλόγλου
Απόστολος Βεσυρόπουλος- Παναγιώτης Τσακλόγλου

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Ωστόσο, φέτος που δεν είναι σε εξέλιξη καμία κρίση (υγειονομική, ενεργειακή) δεν θα υπάρχει δικαιολογία για να αναβληθεί εκ νέου η ανάρτηση της λίστας!

Όμως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βγουν στα “μανταλάκια” τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών ελάχιστα 24ωρα πριν στηθούν οι δεύτερες κάλπες, καθώς σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να αναρτηθεί στο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου και σύμφωνα με  τα σενάρια, οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου…

Κανονικά πέρυσι, στα “μανταλάκια” θα έπρεπε να βγουν όλα τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών, μεταξύ των οποίων και της πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας που άφησε ένα “κανόνι” ύψους 800 εκατ. ευρώ στο δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, το όνομα δεν βγήκε ποτέ στη φόρα, αφού η δημοσιοποίηση της λίστας αναβλήθηκε για φέτος.

Μάλιστα τους εκπροσωπεί ισχυρός δικηγόρος των Αθηνών!!!

Στην “αφάνεια” επί… 4 χρόνια

Η δημόσια “διαπόμπευση” των μεγάλοφειλετών του δημοσίου ξεκίνησε το 2011, ενώ η τελευταία δημοσιοποίηση των ονομάτων είχε πραγματοποιηθεί το 2019. Έκτοτε η λίστα… αγνοείται, αφού λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, αποφασίστηκε να μην βγαίνουν στα “μανταλάκια” τα ονοματεπώνυμα, τα ΑΦΜ και οι συνολικές οφειλές των μεγαλο-οφειλετών.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος και στη διπλανή στήλη θα βρίσκονται οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος το άθροισμα των οφειλών.

Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρηματίες και τα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, έχουν κρατήσει “κρυφή” την ταυτότητά τους για περισσότερα από 4 συνεχή έτη, αφού η διαδικασία είχε “παγώσει” από τον Ιούνιο του 2019.

Η πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια με τα 800 εκατ.

Υπενθυμίζεται πως στις λίστες περιλαμβάνονται πτωχευμένοι επιχειρηματίες που κάποτε μεσουρανούσαν και τώρα έχουν «φεσώσει» το κράτος με δις ευρώ, πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτα τεράστια χρέη ή εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα και οι υπόχρεοι δεν τα έχουν καν ρυθμίσει, αφήνοντάς τα να παίρνουν προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι στα βιβλία της ΑΑΔΕ εμφανίστηκε ξαφνικά ένα τεράστιο ληξιπρόθεσμο χρέος 800 εκατ.ευρώ το οποίο αφορούσε μόνο έναν ΑΦΜ.

Τότε, πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για μια πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια που διαθέτει πολύ μεγάλη περιουσία, η οποία μάλιστα μεσουρανούσε στον κλάδο που δραστηριοποιούνταν επί δεκαετίες, ενώ το «κανόνι» του 2016 ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρό σε όλη τη χώρα.

Με βάση το νόμο, τα στοιχεία τους μπορούν να «αποκαλυφθούν» μόνο σε αυτές τις λίστες της ΑΑΔΕ, ενώ με βάση το πλαίσιο, η Ανεξάρτητη Αρχή αποστέλλει προειδοποιητικά e-mails στους μεγαλοοφειλέτες, με τα οποία καλούνταν να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ώστε να αποφύγουν τη δημόσια διαπόμπευση.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις