ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

Συνυφασμένη με τη μουσική, με τις φιλαρμονικές και τα τραγούδια, η Κέκρυρα, είναι ένας τόπος με μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση και πλήθος ευρωπαϊκών επιρροών. Ήδη από τον 19ο αιώνα ακολουθεί μια κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη, η οποία ενθάρρυνε τη δημιουργία συλλόγων και λεσχών για την προαγωγή των τεχνών.

Έτσι, η πρώτη φιλαρμονική ιδρύεται στο νησί το 1840 και σήμερα μελωδίες από 18 φιλαρμονικές ορχήστρες, χαρίζουν στην Κέρκυρα με κάθε ευκαιρία μία μαγική ατμόσφαιρα. Παράλληλα, εκτός από τις φιλαρμονικές, μουσικά φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας, γιορτές γαστρονομίας και πλήθος θρησκευτικών πανηγυριών, εν χορδαίς και οργάνοις, ζωντανεύουν το νησί όλο το χρόνο. Όποια εποχή και να βρεθεί ο ταξιδιώτης στην Κέρκυρα θα αισθανθεί τον παλμό της μουσικής και του πολιτισμού.

Στους δρόμους της Κέρκυρας

Όταν η πρωτομηνιά πέφτει Κυριακή, οι μουσικοί των φιλαρμονικών, με τις πολύχρωμες εντυπωσιακές τους στολές, ξεχύνονται στους δρόμους και γεμίζουν μουσική τα καντούνια της Κέρκυρας. Τις ημέρες του καρναβαλιού, όπου εδώ γιορτάζεται με σαφείς επιρροές από την ιταλική Commedia del’ Arte, παιανίζουν ήχοι και μελωδίες που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στη μεσαιωνική Δύση.

Το πιο διάσημο Πάσχα της Ελλάδας

Το Πάσχα στην Κέρκυρα η μουσική παίζει κυρίαρχο ρόλο. Όλοι την Μεγάλη Εβδομάδα οι φιλότεχνοι θα απολαύσουν συναυλίες φιλαρμονικών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, ποιητικές βραδιές σε ιστορικά μνημεία της πόλης, αλλά και την κατανυκτική περιφορά των Επιταφιών υπό τους ήχους των φιλαρμονικών και τις μελωδικές φωνές των Κερκυραίων χορωδών. Η πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, που ξεχύνεται από τους ναούς στα καντούνια της πόλης, είναι πραγματικά ξεχωριστή. H αρμονική αυτή ψαλμωδία, είναι μια ιδιότυπη τετραφωνία, με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Οι λιτανείες

Λιτανείες του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, με τη συνοδεία φιλαρμονικών, τελούνται την Κυριακή των Βαΐων, το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, στις 11 Αυγούστου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, και αποτελούν μία κατανυκτική εμπειρία.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου

Ειδικά το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μαζί με τους μπότηδες, τα πήλινα λαγήνια που πέφτουν από τα παράθυρα των σπιτιών στα καντούνια μετά την πρώτη Ανάσταση, τα μέλη των φιλαρμονικών, με τους ήχους τους, δίνουν τον τόνο της νίκης της ζωής και της πραγματικής Ανάστασης.

Μουσικές Παραστάσεις επιπέδου

Όλο τον Ιούλιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας Ionian Concerts, γεμίζει το νησί με ήχους και μουσικές σπουδαίων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Μουσικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου σε ιστορικούς χώρους μοναδικής αισθητικής, αλλά και σεμινάρια, διαλέξεις, συζητήσεις για το μουσικό σύμπαν, κάνουν ολόκληρο το νησί ένα μελωδικό εργαστήρι. Τον ίδιο μήνα, χορευτές στροβιλίζονται στο Φεστιβάλ Φολκλορικών Χορευτικών Συγκροτημάτων στις Μπενίτσες και χορωδοί από όλη την Ελλάδα ενώνουν τις φωνές τους στη Συνάντηση Χορωδιών που πραγματοποιείται στο νησί.

Βαρκαρόλες με βαρκάδα

Τον Αύγουστο, την τιμητική τους έχουν οι «βαρκαρόλες», ένα είδος τραγουδιού που συνδυάζεται με βαρκάδα, συνήθως κατά τις βραδινές ώρες. Στο λιμάνι της Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα, στο Γεφύρι του ποταμού της Λευκίμμης, τραγούδια, χοροί, βεγγαλικά και δρώμενα, κάνουν τις νύχτες της Κέρκυρας, μαγικές. Οι γαστρονομικές γιορτές του νησιού, με κορυφαίες τη Γιορτή της Σαρδέλας στην πλατεία των Μπενιτσών και τη Γιορτή Κρασιού στον Αρίλλα, έχουν και αυτές τη συνοδεία της μουσικής.

Τα πανηγύρια του νησιού

Τέλος, τα θρησκευτικά πανηγύρια του νησιού, κυρίως την περίοδο από το Πάσχα έως τον Οκτώβριο εξακολουθούν να λειτουργούν στη συνείδηση του κόσμου, σαν σύνδεσμοι με το παρελθόν και την παράδοση. Στις εκκλησίες, τις πλατείες αλλά και άλλους κατάλληλους χώρους των χωριών και των συνοικιών στήνεται το «παβιόνι» ή «πάρκο», μια ξύλινη στολισμένη εξέδρα και γύρω του τραπέζια και πάγκοι ενώ ο περιβάλλων χώρος στολίζεται με αρωματικά κλαριά όπως μυρτιές και σχίνοι. Η μουσική παίζει κυρίαρχο ρόλο, το βιολί είναι πάντα παρόν και οι ντόπιοι σέρνουν τον κερκυραϊκό συρτό.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις