Ένας Ινδός μολύνθηκε με θανατηφόρο μύκητα φυτών αποτελώντας το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε παγκοσμίως

Ο άνδρας που είναι ερευνητής συλλέκτης μανιταριών, δεν είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας που τον έβαζαν σε κίνδυνο, ενώ δεν είναι σαφές πότε συνέβη το περιστατικό.

65

Γράφει 

Οι γιατροί στο Consultant Apollo Multispecialty Hospitals στην Ινδία δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Medical Mycology Case Reports ότι ο 61χρονος ασθενής έφτασε στο νοσοκομείο με επίμονο βήχα, βραχνάδα στη φωνή, δυσκολία στην κατάποση, πονόλαιμο και κόπωση επί τρείς μήνες.

Οι γιατροί του έκαναν ακτινογραφία, η οποία έδειξε φυσιολογική και προχώρησαν και σε αξονική τομογραφία, η οποία φανέρωσε ένα απόστημα στον παρατραχειακό χώρο. Τα αποστήματα στον παρατραχειακό χώρο μπορούν να φράξουν τους αεραγωγούς και να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις ή και στον θάνατο εάν δεν ανιχνευτούν και δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα.

Η μυκητιασική λοίμωξη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή (αντιμυκητιακή θεραπεία) και χειρουργική παροχέτευση του πύου. Το πύον αφαιρέθηκε εντελώς από τον άνδρα και στάλθηκε στο συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη βόρεια Ινδία για έλεγχο. Στη συνέχεια χορηγήθηκαν στον άνδρα δύο αντιμυκητιακά φάρμακα για δύο μήνες.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η αιτία της λοίμωξης ήταν ο βασιδιομύκητας Chondrostereum purpureum, ένας φυτικός μύκητα που προκαλεί παρασιτική αργύρωση στα φύλλα των φυτών (τα φύλλα γίνονται ασημογκρί εξαιτίας της μόλυνσης)και που μεταδίδεται με αερομεταφερόμενα βασιδιοσπόρια τα οποία παράγονται πάνω σε βασίδια στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο άνδρας κόλλησε την ασθένεια ενώ έκανε έρευνα ως μυκητολόγος, δουλεύοντας με υλικά σε αποσύνθεση, μανιτάρια και διάφορους άλλους μύκητες για πολύ καιρό.

Οι ερευνητές μέχρι τη καταγραφή αυτού του κρούσματος δεν διέθεταν επιστημονικά στοιχεία  ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον συγκεκριμένο μύκητα. Από όλα τα εκατομμύρια μύκητες, επί του παρόντος, μόνο μερικές εκατοντάδες μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους, ζώα καθώς και φυτά.

ΙΝΔΟΣ, ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΜΥΚΗΤΑΣ,

wikimedia commons

«Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εμφανιστεί πολλοί νέοι παθογόνοι μύκητες», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. «Η επιδείνωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για νεότερες μυκητιασικές ασθένειες». Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επιταχύνει τον αριθμό των μεταλλαγών στους μύκητες, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα στα φάρμακα και προσαρμόζοντας την επιβίωσή τους σε νέες περιβαλλοντικές συνθήκες ή ακόμη και στους ανθρώπους.

Οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης, ο άνδρας δεν είχε επιπλοκές και ήταν απαλλαγμένος από τη νόσο. Επίσης, δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η ασθένεια υποτροπίασε. Όπως και να έχει, η πρώτη στο είδος της περίπτωση εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς δείχνει ότι η μυκητιασική μόλυνση μπορεί να επηρεάσει τόσο υγιή όσο και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις