Γράφει Ιωάννα Σαλαμούρα
Το στήθος κοτόπουλου η αλήθεια είναι πως δεν έχει πολλούς fan, καθώς όπως μαγειρεύεται συνήθως στεγνώνει. Για να μείνει ζουμερό χρειάζεται «μαεστρία» ή καλύτερα να σου αρέσει να το τρως, για να το πετύχεις. Υπάρχει όμως μια εξαιρετική συνταγή με στήθος κοτόπουλου με σπανάκι και μανιτάρια που δεν έχεις ξανά φάει ever!
Τα στήθη κοτόπουλου θα τα τελειώσουμε στο φούρνο για να διασφαλιστεί ότι θα είναι ζουμερά και υγρά, και η γέμιση από σπανάκι είναι τόσο κρεμώδης, λεία και γευστική που αφού τη φτιάξεις θα διαπιστώσεις πως θα γίνει το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας σου. Η συνταγή πέραν της γευστικότητας της, είναι κι εξαιρετικά εύκολη να την φτιάξεις.
Ο food blogger, preppykitchen.com, μας λέει πως το μόνο που χρειαζόμαστε μόνο ένα τηγάνι, οπότε το καθάρισμα είναι παιχνιδάκι. Το τηγάνι αυτό πρέπει να είναι κατάλληλο και για φούρνο, για να μπορούμε από τις εστίες μαγειρέματος να πηγαίνουμε στο φούρνο, διασφαλίζοντας ότι το κοτόπουλο δεν έχει απλώς ροδίσει τέλεια, αλλά παραμένει και υγρό.
Υλικά:
- 4 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι ψιλοκομμένο (56 γρ.)
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 113γρ. τυρί κρέμα μαλακωμένο
- 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (40 γρ.)
- ½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
- 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350°C. Σε ένα μεγάλο τηγάνι κατάλληλο για φούρνο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σπανάκι και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι το σκόρδο να είναι μυρωδάτο και το σπανάκι να μαραθεί και να είναι ζωντανό πράσινο, περίπου 3 έως 5 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ.
Στο μείγμα με το σπανάκι, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη μαγιονέζα, την παρμεζάνα και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν πλήρως. Αφήνουμε στην άκρη.
Δημιουργούμε «τσέπες» στα στήθη κοτόπουλου κόβοντας μια σχισμή στη μία μακριά άκρη του στήθους και κόβοντας στο κέντρο κάθε κομματιού, προσέχοντας να μην κόψουμε το πίσω μέρος ή τα πλαϊνά του στήθους.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αλάτι, τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε το μείγμα μπαχαρικών σε όλη την εξωτερική πλευρά των στήθων κοτόπουλου. Γεμίζουμε κάθε κομμάτι με το μείγμα από το σπανάκι (περίπου ¼ φλιτζάνι το καθένα), κλείνοντας το ανοιχτό άκρο με μια οδοντογλυφίδα για να το στερεώσουμε.
Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα στήθη κοτόπουλου και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνουμε για 30 έως 35 λεπτά ή έως ότου ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετηθεί στο πιο παχύ τμήμα του κοτόπουλου και είναι περίπου στους 75° C. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό.