Τα τσουρέκια χρειάζονται υπομονή αλλά είναι το ωραιότερο Πασχαλινό γλυκό. Ακολουθείς πιστά τα βήματα για να φτιάξεις τα πιο νόστιμα, μαστιχωτά, αφράτα και με τέλειο άρωμα.
Συστατικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αποκλειστικά για τσουρέκια
- 100 γρ. ζάχαρη
- 3 κ.γ. μαγιά ξερή
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/4 κ.γ. μαχλέπι
- 3 αυγά
- 1/2 κούπα χλιαρό γάλα
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο κομμένο κομμένο σε μικρά καρέ
- 2 κρόκους
- 2 κ.σ. νερό
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ρίχνεις στο μίξερ τα 50 γρ. ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και τα χτυπάς για 10-15 λεπτά
- Βάζεις την υπόλοιπη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα στο multi και τα χτυπάς καλά
- Προσθέτεις στο μίξερ το αλεύρι, το μείγμα από το multi και συνεχίζεις το χτύπημα
- Προσθέτεις τα αυγά, το αλάτι και το βούτυρο και τα χτυπάς για 15 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα
- Αλείφεις με λάδι ένα μεγάλο μπολ και βάζεις τη ζύμη
- Τη σκεπάζεις με μια πετσέτα και την αφήνεις 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει
- Την χωρίζεις σε 4 κομμάτια και τα πλάθεις με τα χέρια σου δίνοντας το σχήμα μιας μεγάλης λωρίδας
- Κάνεις τη λωρίδα πλεξούδα
- Απλώνεις λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετείς την πλεξούδα
- Σκεπάζεις και πάλι τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνεις για 40 περίπου λεπτά
- Αραιώνεις του κρόκους στο νερό και αλείφεις τα τσουρέκια με ένα πινέλο
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170°C και τα ψήνεις για μισή περίπου ώρα.