Με την πενθήμερη αργία της Πρωτομαγιάς — 29 Απριλίου έως 3 Μαΐου — να πλησιάζει γρήγορα, όλο και περισσότεροι Κινέζοι καταναλωτές αναμένεται να ξεκινήσουν εξερχόμενα ταξίδια, με την Ταϊλάνδη, τη Νέα Ζηλανδία και τις Μαλδίβες να παραμένουν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί τους ακόμη και στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα και η Ευρώπη αυξάνεται σε δημοτικότητα.
Τον Ιανουάριο, μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω COVID-19, η Κίνα βελτιστοποίησε τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και ξεκίνησε πάλι τα διασυνοριακά ταξίδια χωρίς καραντίνα. Έκτοτε, οι Κινέζοι τουρίστες έχουν δείξει αυξανόμενη προθυμία να εξερευνήσουν μη συμβατικούς προορισμούς.
Ποιους προορισμούς επιλέγουν οι Κινέζοι
Λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς κατάστασης, η Μέση Ανατολή αναμένεται να αναδειχθεί ως βασικός τουριστικός προορισμός, καθώς περισσότεροι Κινέζοι έχουν δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξίδια στην περιοχή.
Στις 10 Μαρτίου, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν εξέδωσαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο, αναφέροντας ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες εντός δύο μηνών.
Ομαδικές εκδρομές
Η Κίνα έχει ξαναρχίσει τις εξερχόμενες ομαδικές εκδρομές σε 60 χώρες και οι περισσότερες από αυτές έχουν ακυρώσει τις απαιτήσεις παροχής αρνητικών αποτελεσμάτων δοκιμών για Covid. Αυτό σημαίνει πρόοδο που σημειώθηκε από τις αρχές του 2020, όταν η αγορά εξερχόμενων ομαδικών ταξιδιών της Κίνας σταμάτησε λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας.
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Intelligence έδειξε ότι σχεδόν το 92% των 1.088 Κινέζων ερωτηθέντων εξέταζαν τουλάχιστον ένα ταξίδι εσωτερικού ή εξωτερικού μέχρι τον Μάιο.
Η Ευρώπη στο ταξιδιωτικό στόχαστρο των Κινέζων
Οι Κινέζοι κάτοικοι φαίνεται να είναι τόσο ενθουσιώδεις για τα ταξίδια στο εξωτερικό όσο και για τα ταξίδια εσωτερικού.
Πάνω από το 92% των ερωτηθέντων που σχεδίαζαν διακοπές τους επόμενους τρεις μήνες εξέταζαν τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έρευνα.
Η Ευρώπη θα μπορούσε να ελπίζει να δει σημαντική επιστροφή Κινέζων τουριστών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας του Οκτωβρίου. Αλλά η ανάκαμψη εξαρτάται από μερικούς διαφορετικούς παράγοντες.
Το ένα είναι η πολιτική σχετικά με τις ομαδικές εκδρομές και τα οργανωμένα ταξίδια. Ο ομαδικός τουρισμός ήταν ακόμα πολύ σημαντικός για την κινεζική αγορά στην Ευρώπη πριν από την πανδημία και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών θα μπορούσε πραγματικά να ανακάμψει χωρίς αυτόν.
Οικονομικοί περιορισμοί στα ταξίδια
Το όριο του ρενμίνμπι (Renminbi), της επίσημης ονομασίας του νομίσματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τους εισερχόμενους και εξερχόμενους επιβάτες είναι 6.000 γουάν. Οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι επιβάτες με περισσότερα από 6.000 γουάν δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν ή να φύγουν από την επικράτεια.