«Άλμα» για τα Αirbnb στην Ελλάδα: Στο τοπ 3 των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για το καλοκαίρι και τον…Σεπτέμβριο

Η χώρα μας καταγράφει την τρίτη υψηλότερη αύξηση της ζήτησης για το καλοκαίρι, με ρεκόρ το Σεπτέμβριο όπου η ετήρια αύξηση των διανυκτερεύσεων με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι στο +96%

38

Γράφει η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΟΥΚΗ

Στο τοπ 3 των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης για το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται η Ελλάδα με τον αριθμό των κρατήσεων να αυξάνεται και εκτός της πολύ υψηλής περιόδου του Αυγούστου σε μία προσπάθεια του ταξιδιωτικού κοινού να εξασφαλίσει πιο χαμηλές τιμές.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τα δεδομένα που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται η γνωστή εταιρεία αναλύσεων AirDNA από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες Airbnb και VRBO, με βάση τα στοιχεία όπως αυτά έχουν συγκεντρωθεί έως και τις αρχές Απριλίου.

Πανευρωπαϊκά, η ζήτηση παραμένει ισχυρή μέσα στο Μάρτιο, ενώ η πρόσφορά των καταλυμάτων που προσφέρονται προς βραχυχρόνια μίσθωση είναι λίγο πάνω από τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2019, με την πληρότητα να έχει επίσης ενισχυθεί σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Για την Ελλάδα, η ζήτηση μέσα στο Μάρτιο αυξήθηκε κατά 29,6% έναντι του 2022 με την προσφορά των διαθέσιμων καταλυμάτων όμως να αυξάνεται κατά 4,8%. Γεγονός, το οποίο ώθησε την πληρότητα στο 50% για τα καταλύματα στη χώρα μας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 20 πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών αγορών. Οσον αφορά τα επίπεδα τιμών, η μέση τιμή στην Ελλάδα που κατέβαλαν οι επισκέπτες το Μάρτιο ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑirDNA πάντα, στα 187 ευρώ, αυξημένη κατά 26% σε ετήσια βάση.

Με το βλέμμα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα καταγράφει την τρίτη υψηλότερη αύξηση της ζήτησης για το καλοκαίρι, με ένα ενδεικτικό +96% όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις για τις οποίες έχουν γίνει κρατήσεις τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η βασική αιτία εστιάζει στο γεγονός ότι περισσότεροι επισκέπτες φέτος σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκτός του peak της σεζόν του Αυγούστου, προκειμένου να εξασφαλίσουν και καλύτερες τιμές κάτι που είναι και βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει ως γνωστόν πολύ έντονη εποχικότητα.

Η υπόλοιπη Ευρώπη

Με βάση τα στοιχεία έως τις 9 Απριλίου, σε όλη την Ευρώπη οι κρατήσεις σε διανυκτερεύσεις για μελλοντικά ταξίδια μέσα στο καλοκαίρι αυξήθηκαν κατά 34,2% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 22% σε σύγκριση με το 2019, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι πλέον οι ταξιδιώτες επιδιώκουν να «κλείσουν» τις καλοκαιρινές τους διακοπές πολύ νωρίτερα. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κινούνταν με ρυθμούς +30,2% σε σχέση με το 2022 και το τρίτο τρίμηνο με +39,8%.

 

Οσον αφορά ειδικά το μήνα Μάρτιο, οι δείκτες όσον αφορά συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι τα εξής:

  • Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 44,6% σε ετήσια βάση και 81,6% σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που αποτυπώνει και την άνοδο των τιμών λόγω ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων.
  • Η προσφορά καταλυμάτων παρέμεινε λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+2%) και αυξήθηκε κατά 10,8% σε ετήσια βάση.
  • Η συνολική ζήτηση (διανυκτερεύσεις) αυξήθηκε κατά 24,1% σε ετήσια βάση.
  • Η πληρότητα παραμένει αυξημένη, στο +4,2% σε σύγκριση με το 2022 και +3,5% σε σύγκριση με το 2019
  • Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 16,5% σε ετήσια βάση
  • Το Εσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPAR) αυξήθηκε κατά 20,6% σε ετήσια βάση και 47,7% έναντι του 2019.

Οι διαθέσιμες διανυκτερεύσεις προς κράτηση αυξήθηκαν επίσης κατά 19,9% σε ετήσια βάση (+23% έναντι του 2019), καθώς οι «οικοδεσπότες» αύξησαν τις διαθέσιμες ημέρες στα ημερολόγιά τους. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, η δυναμική της ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι τόσο μεγάλη που ξεπερνά την προσφορά, με αποτέλεσμα τα επίπεδα πληρότητας να παραμείνουν υψηλά τον Μάρτιο, σε σχέση με το 2019 και το 2022, αυξημένα κατά 4,2% και 3,5%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις