Οι Ευρωπαίοι λατρεύουν τις καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που είναι εμφανές σε κάθε προορισμό της Μεσογείου -και όχι μόνο.
Ωστόσο, τα νέα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών δείχνουν ότι σιγά – σιγά οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να σχεδιάζουν τα ταξίδια τους, έχοντας κατά νου ορισμένα διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Με κυριότερο όλων την απουσία… πολυκοσμίας!
Μετά τον καιρό και τις ελκυστικές τιμές, το αμέσως επόμενο πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή καλοκαιρινού προορισμού είναι η αποφυγή της ταυτόχρονης συνύπαρξης με πολλούς τουρίστες.
Σίγουρα, εξάλλου, το να δίνεις πραγματική «μάχη» για μια ομπρέλα στο Σαν Τροπέ της Γαλλίας ή να σπρώχνεσαι για να μπεις στο Τροκαντερό του Παρισιού, δεν αποτελεί και την καλύτερη δυνατή καλοκαιρινή εμπειρία.
«Νομίζω ότι σχετίζεται με τις συνήθειες που αποκτήσαμε την τριετία της Covid» τονίζει ο Λουίς Αραούχο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών. «Το να έχεις περισσότερο χώρο είναι σημαντικό για σχεδόν το 1/3 των Ευρωπαίων ταξιδιωτών είτε πρόκειται για ταξίδια στην ύπαιθρο είτε για ταξίδια στην πόλη».
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τουλάχιστον τα 2/3 των Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζουν να «αποδράσουν» την άνοιξη ή στις αρχές καλοκαιριού, δηλαδή πριν την κορύφωση του Αυγούστου. «Επιστρέφουμε σ’ ένα μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο ταξιδεύουμε στα μέσα της σεζόν ή σε περιόδους χαμηλής κίνησης» παρατηρεί ο Αραούχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα συνεχίσει να εδραιώνεται με την πάροδο των ετών, δεδομένου ότι πολλές χώρες – προορισμοί προσπαθούν να επεκτείνουν την ταξιδιωτική περίοδο, προσφέροντας ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες και επιλογές, οι οποίες δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκη με τις παραλίες και τα νησιά.
Την ίδια στιγμή, έρχεται ακόμη μία παράμετρος να αλλάξει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, καθώς το 7% αρχίζει να λαμβάνει υπόψη τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Κι αυτό, φυσικά, σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει σημαντικά τις καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη.