Κοιτάζοντας τον καιρό του 2022 μετά από μήνες αναλύσεων, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) κατέληξε στο οδυνηρό συμπέρασμα ότι το περασμένο έτος ήταν πραγματικά αποκαρδιωτικό όσο δεν πάει άλλο – μέχρι η υπερθέρμανση του πλανήτη να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Κι όλα αυτά ανακοινώθηκαν μόλις λίγες ώρες πριν την Ημέρα της Γης που γιορτάζεται (;) σήμερα, 22 Απριλίου.
Φονικές πλημμύρες, ξηρασίες και κύματα καύσωνα έπληξαν όλο τον κόσμο, κοστίζοντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Τα παγκόσμια επίπεδα θερμότητας και οξύτητας των ωκεανών σημείωσαν «μαύρα» ρεκόρ ενώ ο πάγος της Ανταρκτικής και οι παγετώνες των Ευρωπαϊκών Αλπεων μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος 2022 που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Η θαλάσσια στάθμη παγκοσμίως και η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου που παγιδεύουν τη θερμότητα στον αέρα έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία. Οι κομβικοί παγετώνες που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για τον έλεγχο της παγκόσμιας υγείας συρρικνώθηκαν κατά περισσότερο από 1,3 μέτρα σε μόλις ένα χρόνο και για πρώτη φορά στην ιστορία κανένα χιόνι δεν απέμεινε από την καλοκαιρινή περίοδο τήξης στους παγετώνες της Ελβετίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει τώρα με περίπου διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάαλας, σε συνέντευξη Τύπου. Οι ωκεανοί μπορούν να ανέβουν ακόμη κατά μισό έως ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς λιώνουν περισσότεροι πάγοι.
«Δυστυχώς αυτές οι αρνητικές τάσεις στα καιρικά μοτίβα και όλες αυτές οι παράμετροι μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τη δεκαετία του 2060» παρά τις προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που παγιδεύουν θερμότητα λόγω της ρύπανσης, εξήγησε ο Τάαλας.
Η περσινή χρονιά ήταν μια από τις πιο καυτές που έχουν καταγραφεί ποτέ, κατατάσσοντας την στην πέμπτη ή την έκτη θέση της ιστορίας (ανάλογα με τις τεχνικές μέτρησης). Τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Ο κόσμος διατήρησε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες παρά την σπάνια τρίτη διαδοχική χρονιά του Λα Νίνια (σ.σ. το ωκεάνιο φαινόμενο της φυσικής προσωρινής ψύξης τμημάτων του Ειρηνικού Ωκεανού που αλλάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο).
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία κατέγραψαν τις πιο θερμές χρονιές της ιστορίας τους. Οι σχετικές καταγραφές για τη ζέστη και άλλα καιρικά φαινόμενα ξεκινούν από το 1850.
«Το 2022, η συνεχής ξηρασία στην Ανατολική Αφρική, οι βροχοπτώσεις ρεκόρ στο Πακιστάν και τα ρεκόρ καύσωνα στην Κίνα και την Ευρώπη επηρέασαν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, οδήγησαν σε περαιτέρω επισιτιστική ανασφάλεια, ενίσχυσαν τη μαζική μετανάστευση και κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες και ζημιές», ανακοίνωσε ο Τάαλας.
Το κύμα καύσωνα της Κίνας ήταν το μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο της χώρας, με το καλοκαίρι της να είναι όχι απλώς το πιο καυτό που έχει καταγραφεί, αλλά να σπάει και το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας (κατά περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου), σύμφωνα με την έκθεση 55 σελίδων.
Η ξηρασία της Αφρικής εκτόπισε περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σομαλία και την Αιθιοπία, ενώ οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν -που βύθισαν το ένα τρίτο της χώρας κάτω από το νερό για μια περίοδο- εκτόπισαν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους.