ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ 

Κυριακή σήμερα του Αντιπάσχα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη ψηλάφηση του Κυρίου από τον Απόστολο Θωμά.

Με θρησκευτική  κατάνυξη εορτάστηκε η Κυριακή του Θωμά στην Ιερά Μονή του Άγιου Γεράσιμου στα Ομαλά, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριου σειλλειτουργοντας με ευσεβείς ιερείς  που τέλεσαν τον  Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία .

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου στον πλάτανο αλλά και τα αλώνια .

Η λιτανεία

Πλήθος πιστών παρακολούθησαν τον Όρθρο ,τη Θεία  λειτουργία  και τη λιτάνευση . Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος  , ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλατος , ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σπύρος Γαλιατσάτος, ο αντιδήμαρχος Ομαλών Σπύρος Ματιάτος ο πρόεδρος της Τ.Κ Ομαλών Μεταξάς Μεταξάς , και ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Ναπολέων Μαραβέγιας .

Η λιτανεία του ιερού σκηνώματος στα αλώνια και τον πλάτανο

Η εναπόθεση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου στη λάρνακα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Κυριακη σημερα του αντι-Πασχα η του Θωμα οπως επεκρατησε να λεγεται η σημερινη ημερα οπου εορταζεται το γεγονος της ψηλαφησεως του ανασταντος Χριστου απο τον αποστολο Θωμα και κατοπιν η σωτηριος ομολογια του Θωμα ”ο Κυριος μου και ο Θεος μου”οπως περιγραφεται στην περικοπη που αναγιγνωσκεται σημερα απο το ιερο Ευαγγελιον του Ιωαννου. Το γεγονος αυτο ελαβε χωρα ”μετα την εκ ταφου φρικτην του Ζωοδοτου εγερσιν”, ”μεθ ημερας οκτω”μιας και ο Θωμας στα καταβραδα της λαμπρας ημερας της Αναστασεως δεν παρευρισκοταν οπως οι αλλοι μαθητες οι οποιοι ”εχαρησαν χαραν μεγαλην ιδοντες τον Κυριον”.
    Συμπιπτει η φετινη Κυριακη του Αντι-Πασχα φετος η του Θωμα να ειναι 23η Απριλιου κατα την οποια ημερα η Εκκλησια συμπασα εορταζει τη μνημη του μεγαλομαρτυρος αγιου Γεωργιου του Τροπαιοφορου οποτε η εορτη λαπροτερα καθισταται.
    Ειναι γεγονος δε η πιστη στην εμφανιση του ανασταντος Χριστου και το γεγονος της Αναστασεως να εχει γινει το κηρυγμα των αγιων Αποστολων (”ο εωρακαμεν, ο ακηκοαμεν και αι χειρες ημων εψηλαφησαν” οπως διακηρυσσει και η Α Καθολικη Επιστολη του Ιωαννου) ανα την οικουμενη ολοκληρο, τον τοτε γνωστο κοσμο.Ο αποστολος Θωμας λαβαινοντας και εκεινος πειρα του εμφανισθεντος ανασταντος Κυριου ”μεθ ημερας οκτω” να γινει με τη σειρα του κηρυκας του αναστημενου Χριστου μεχρι και αυτας τας Ινδιας και να μαρτυρησει υπογραφοντας αυτη του την ομολογια και με το μαρτυρικο αιμα του.
    Η πιστη στην Ανασταση του Κυριου ανεδειξε στους τεσσερις πρωτους αιωνες των διωγμων και τα εκατομμυρια των μαρτυρων μεταξυ των οποιων και ο σημερα εορταζομενος αγιος Γεωργιος ο Τροπαιοφορος ο οποιος μαρτυρησε στη Νικομηδεια της Μικρας Ασιας δοξαζοντας τον Θεον και ομολογωντας παρρησια Ιησουν Χριστον και ”τουτον εσταυρωμενον”(Αποστολος Παυλος) ενωπιον του Διοκλητιανου.
    Αλλα και σε ολους τους κατοπινους αιωνες η πιστη στον Ανασταντα Κυριο ενεδυναμωσε πολλους αγιους και ασκητες ανα τον κοσμο οι οποιοι εβιωσαν το αισθημα της χαρμο-λυπης και τον σταυρο-αναστασιμο φιλομαρτυρικο βιο μεσα απο την ασκηση και την κακοπαθεια προκειμενου να συσταυρωθουν και να νεκρωθουν κατα κοσμον και να αναζησουν εν τω Χριστω κατα την εσχατη ημερα, οπως και ο σημερα λιτανευθεις στην ιερα μονη των Ομαλων αγιος Γερασιμος ο Νεος Ασκητης και θαυματουργος ο οποιος μενει αναλλοιωτος και το τιμιο σκηνος του δεδοξασμενον ”ταις φεγγοβολοις των θαυματων ακτισιν διαλαμπον και σεπτον δοχειον του Πνευματος χρηματιζον και πασιν αενναως τα ιαματα αναβλυζον και την μονην και την νησον περισωζον ταις αυτου πρεσβειαις παντος κινδυνου απημονας.”Γιαυτο και σημερα την Κυριακη του αντι-Πασχα μαζι με τον αγιο Μεγαλομαρτυρα Γεωργιο τον οποιο λαμπρως εορταζουμε, ”στεμμασιν ευφημιων καταστεφομεν ”και τον αγιον και οσιον Γερασιμον επιτελωντας μια δευτερη κατα τροπον λαμπρα πανηγυρι και ”ανυμνουντες κραζομεν Χαιροις το εμον καυχημα Οσιε ο αναπτερωθεις προς την αληκτον και θειαν δοξαν Χριστου του Θεου ημων’.’

  2. Κύριε Μάκη Λεκατσά,
    Συγχαρητήρια πραγματικά για τη δουλειά την οποία κάνεις.Το ένα άρθρο καλύτερο από το άλλο,μας μεταφέρεις με το πιο όμορφο τρόπο τα έθιμα στο νησί μας.Ολη η οικογένεια μου σε παρακολουθεί ,μπράβο Kefalonia Press.

Comments are closed.