Ζούμε σε μία εποχή γρήγορης κατανάλωσης, σε μία οικονομία “αγόρασε, δημιούργησε, κατανάλωσε”, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Με τη χρήση σε μεγάλο ποσοστό φυσικών πόρων που εξάγονται από το έδαφος, δημιουργούνται προϊόντα που μόλις έρθει η λήξη της χρήσης τους γίνονται απορρίμματα, πετιούνται και καταλήγουν σε χωματερές. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση των αποβλήτων αυτών, αποφέρουν μόλυνση στο περιβάλλον, τόσο στο έδαφος, όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα. Το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομίας, αποτελεί τη κύρια αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και παρόλο που τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν τα πρωτεία, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της κατάστασης.
Η ύπαρξη κινητών τηλεφώνων, μεταμόρφωσε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, όμως η βιομηχανία παραγωγής των κινητών τηλεφώνων, εμπεριέχει και αρκετούς κινδύνους. Σήμερα, 9 στους 10 ενήλικες σε όλο τον κόσμο, διαθέτουν ένα κινητό τηλέφωνο. Ένα τηλέφωνο, δημιουργείται από 62 διαφορετικά μέταλλα και παράγωγά τους και έχει διάρκεια ζωής που ξεκινάει από την παραγωγή του. Για την κατασκευή του εξορύσσονται 34 κιλά μεταλλευμάτων, χρησιμοποιούνται 100 λίτρα νερού και 20,5 γραμμάρια κυανιούχου.
Η παραγωγή των κινητών είναι εξίσου επιβλαβής για το περιβάλλον, με το πέταγμα των παλιών συσκευών στα σκουπίδια. Από έρευνα του Φόρουμ Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, για το 2022, εκτιμάται ότι 5,3 δισεκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων, πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Έχοντας υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δε διαθέτει τη δυνατότητα κατοχής κάποιας συσκευής, είναι γεγονός ότι, πάρα πολλές συσκευές παράγονται και συγχρόνως η πλειονότητα των παλιών καταλήγουν στις χωματερές.
Παρακάτω φαίνεται η επίδραση στο περιβάλλον από τα κινητά, με τα ποσοστά παραγωγής επιβλαβών αερίων και τη προέλευσή τους, όπου είναι κατά 80% από την παραγωγή τους, 16% από τη χρήση, 3% από τη μεταφορά, καθώς και 1% από την ανακύκλωσή τους.
Από έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι με την επέκταση ζωής των κινητών κατά ένα μόλις χρόνο, μπορούν να εξοικονομηθούν τόσες εκπομπές άνθρακα, όσες εκείνες που προέρχονται από την κίνηση 2 χιλιάδων αυτοκινήτων τον χρόνο. Επομένως, για να συμβάλλουμε στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής των κινητών μας, ακόμα και να επιλέξουμε την αγορά κάποιου μεταχειρισμένου αντί για την αγορά ενός καινούργιου.
Στην αγορά μιας μεταχειρισμένης συσκευής η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή είναι οι συσκευές που αν και μεταχειρισμένες, έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο και είναι πιστοποιημένες, όπως οι συσκευές SecondGo που έρχονται με την πιστοποίηση της iRepair και 12 μήνες εγγύηση.