Γράφει ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανάπτυξη της πολυτελούς κρουαζιέρας αλλά και του πολυτελούς yachting είναι γεγονός. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς σε αυτόν τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, προσφέροντας αξιοσημείωτες υπηρεσίες και καταπληκτικούς προορισμούς στη νησιωτική περιοχή, αλλά και στους κύριους προορισμούς της ενδοχώρας. Πρόκειται για yachts μήκους άνω των 35 μέτρων με υψηλές προδιαγραφές και ανέσεις.
Η Ελλάδα από το 2021 αλλά και το 2022 είναι στην πρώτη θέση εκμετάλλευσης επαγγελματικών σκαφών μεγάλου μεγέθους στην Μεσόγειο, με την κίνηση στους ελληνικούς προορισμούς να φτάνει το 24%. Ακολουθεί η Γαλλία με 19% και εν συνεχεία η Ιταλία με 17%.
Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της αγοράς και κατά το 2023, αφού επιπλέον σκάφη φθάνουν για εκμετάλλευση στη χώρα μας.
Προσφάτως έλαβε χώρα το 1ο Διεθνές Συνέδριο με την ονομασία «THE LUXURY SIDE OF GREECE» στη Σαντορίνη στις 29 και 30 Απριλίου 2023 με ειδική προσκεκλημένη την κυρία Maye Musk, μητέρα του διάσημου πάμπλουτου Elon Musk.
Αναλύθηκε η συγκεκριμένη αγορά, η χωρητικότητα που διατίθεται αλλά και το μέλλον όπως αυτό εμφανίζεται στην κατωτέρω διαγραμματική απεικόνιση σε πλήρη ανάλυση χωρητικότητας αγοράς, πλοίων και κλινών για τη συγκεκριμένη αγορά:
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκαν συγκεκριμένες εταιρείες με luxury brands που προγραμματίζουν κρουαζιέρες στην Μεσόγειο θάλασσα συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Για το έτος 2023 συνολικά 53 πλοία θα εκτελούν πολυτελείς κρουαζιέρες κατά την θερινή σεζόν σε διάφορους προορισμούς στην Μεσόγειο θάλασσα συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής επικράτειας.
Επιπλέον υπάρχουν υπό κατασκευή πλοία με τα οποία συμπληρώνεται ένα αρκετά εκτεταμένο Order Book για την πολυτελή αγορά. Φτάνουν τα 29 πλοία σε νέες κατασκευές διαφόρων χωρητικοτήτων αλλά πάντα μικρού μεγέθους, maximum όμως τους 900 επιβάτες περίπου.
Το συνολικό κόστος του order book είναι της τάξεως 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με παραδόσεις από το έτος 2023 έως και το έτος 2028.Το κάθε brand στην πολυτελή κρουαζιέρα προσπαθεί να προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες, ανέσεις, βελτιώσεις στη συμπεριφορά προς το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων της υβριδικής τεχνολογίας, των εναλλακτικών καυσίμων, κλπ
Έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού
Υπάρχει ωστόσο ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και αφορά στην έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού σε μαρίνες και τουριστικούς λιμένες. Όπως επεσήμανε ο Θεόδωρος Κόντες Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και Διευθυντή της Εταιρείας MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μελετηθεί, να αξιολογηθεί και να προγραμματισθούν νέες θέσεις ελλιμενισμού που θα προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες στους ανάλογους προορισμούς, θέτοντας σε άμεση προτεραιότητα τους προορισμούς εκκίνησης του ταξιδιού.
Στο μεταξύ, οι τεχνολογικές βελτιώσεις στα κρουαζιερόπλοια, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών απαιτήσεων και εξελίξεων, ακολουθούνται και στα mega yachts, όπως η χρήση υβριδικής πηγής ενέργειας με σκοπό την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, η χρήση κυψελών καυσίμων 50kw-500kw, η λειτουργία κυψελών με μεθανόλη (καθαρή εναλλακτική λύση) με απλοποιημένη αποθήκευση, εύκολη διαχείριση με ασφάλεια υπηρεσιών.
Εναλλακτική λύση με ηλεκτροπρόωση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κινητήρες με χρήση υδρογόνου, αλλά και τοποθέτηση solar panels για επιπλέον ενέργεια, τοποθέτηση solar panels για επιπλέον ενέργεια, τοποθέτηση συστοιχιών μπαταριών για την αποθήκευση της ενέργειας.
Ο Θεόδωρος Κόντες τόνισε ότι χρειάζεται επιπλέον βελτίωση υποδομών στις μαρίνες:
-Βελτίωση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που θα εξασφαλίζει ενισχυμένες παροχές προς τα σκάφη με ειδικές προδιαγραφές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις, Εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων μεθανόλης, υδρογόνου για ανεφοδιασμό σκαφών,
Ιδανική προϋπόθεση για την ηλεκτρική ενέργεια σε πράσινες μαρίνες είναι η εγκατάσταση solar panels και ίσως οι ανεμογεννήτριες,
Οι σχετικές αδειοδοτήσεις εγκαταστάσεων απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα και υψηλό κόστος επένδυσης,
Απαιτείται περαιτέρω εξέλιξη ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων / αυτοματισμών, καθώς και ασφάλεια για τις εν λόγω απαιτήσεις νεότευκτων σκαφών σε λιμένες.
Η παρουσίαση του θαλάσσιου τουρισμού και πιο συγκεκριμένα το luxury cruising και yachting έγινε από τον Θεόδωρο Κόντε. Στα πάνελ για την Κρουαζιέρα και το Yachting, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας κος. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Διευθύντρια της CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο κα. Μαρία Δεληγιάννη, ο Διευθυντής της ΕΛΙΜΕ κος. Δημήτρης Ιατρίδης, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΕΠΕΣΤ και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ κος. Γεώργιος Βερνίκος, ο Πρόεδρος των Εφοδιαστών και εκπρόσωπος της ECPY κος. Νίκος Μαυρίκος, και πολλά άλλα καταξιωμένα στελέχη του Θαλάσσιου Τουρισμού.