Γράφει: Πωλίνα Φράγκου
Μόλις ο καιρός ζεστάνει λίγο, οι καθημερινές ενδυματολογικές μας επιλογές περιορίζονται σε ένα t-shirt και ένα παντελόνι. Όχι όμως σε όποιο κι όποιο t-shirt. Η μαρινιέρα, το μπλουζάκι με τις χαρακτηριστικές οριζόντιες ρίγες σε λευκό και σκούρο μπλε χρώμα, που μυρίζει θάλασσα, έχει την τιμητική της και φοριέται από άντρες και γυναίκες σε casual ή formal περιστάσεις.
Ποιο είναι το λάθος στην παραπάνω εικόνα;
Η εποχικότητα με την οποία έχει ταυτιστεί η μαρινιέρα, καθώς χαρακτηρίζεται ως το πιο καλοκαιρινό t-shirt. Κι όμως, μπορεί να φορεθεί άνετα μες στο χειμώνα και να “ντύσει” από ζιβάγκο μέχρι πουλόβερ, εκτός από την κλασική κοντομάνικη εκδοχή της.
Συνδυάζεται τόσο με τζην και chino παντελόνια, όσο και με κοστούμι, σεταρισμένο ή “σπασμένο”.
Λίγα λόγια για την ιστορία της μαρινιέρας
Μarinière στα γαλλικά, Breton shirt στα αγγλικά, telnyashka στα ρώσικα. Η μαρινιέρα έλκει την καταγωγή της από το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας.
Πρωτοφορέθηκε από τους Γάλλους ναύτες που κατάγονταν από την Βρετάνη στα μέσα του 1800 και επισημοποιήθηκε ως κύρια ενδυμασία τους στις 27 Μαρτίου του 1858. Στην περιγραφή αναφερόντουσαν τα εξής: “Στον κορμό της, η βαμβακερή μακρυμάνικη μπλούζα έφερε 21 λευκές, οριζόντιες ρίγες διπλάσιου μεγέθους από τις 20 ή 21 μπλε, οριζόντιες ρίγες”. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε επιλεγεί γιατί βοηθούσε στον εντοπισμό των ναυτών σε περίπτωση πτώσης τους στη θάλασσα.
Και από το Ναυτικό, η μαρινιέρα δεν άργησε να περάσει στον χώρο της μόδας και να αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά κομμάτια της αντρικής και γυναικείας γκαρνταρόμπας. Η Coco Chanel ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που πίστεψε στη δυναμική της. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίασε στο δεύτερο κατάστημά της στο Ντόβιλ στη Γαλλία το “Navy Style”, μία γυναικεία κοντομάνικη μαρινιέρα.
Χρόνια μετά, όταν ο Karl Lagerfield ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του γαλλικού οίκου, δεν παρέλειπε σε κάθε κολεξιόν του να υπάρχει το στοιχείο της μαρινιέρας.
Στα ’40s, η μαρινιέρα φορέθηκε κατά κόρον από τον John Wayne και τον Jean Cocteau, μέχρι τον Pablo Picasso, την Brigitte Bardot, τον Marcel Marceau, τον James Dean και πολύ αργότερα από τον Sting.
Εκτός από την Chanel και τον Lagerfield, ο ίσως πιο σύγχρονος σχεδιαστής που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τις λευκές και μπλε ρίγες είναι ο Jean Paul Gaultier, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 πειραματίστηκε έντονα με τη μαρινιέρα και τη “φόρεσε” ακόμα και στο εμβληματικό αντρικό άρωμά του, Jean Paul Gaultier Le Male.
Σήμερα, η μαρινιέρα συνεχίζει να κατέχει ρόλο πρωταγωνιστή στην αντρική και γυναικεία ένδυση και να συγκαταλέγεται στα all time classic κομμάτια στην ιστορία της μόδας. Προτίμησέ την στο κλασικό σχέδιο του λευκού-μπλε και μην φοβηθείς να τη φορέσεις ακόμα κι αν έξω δεν είναι ακόμα καλοκαίρι.