Η βία τρομάζει τους ταξιδιώτες και η έλλειψη επισκεπτών κόβει το εισόδημα στον προορισμό, υπονομεύει την ανάπτυξη μέσω του τουρισμού και τροφοδοτεί την έλλειψη σταθερότητας.
Αυτή η συσχέτιση παρατηρείται στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την τρομοκρατία.
Οι επιθέσεις στη Γαλλία μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2016 που σκότωσαν 224 άτομα και τραυμάτισαν 850 έπληξαν τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό του κόσμου.
Οι επισκέψεις στη χώρα μειώθηκαν κατακόρυφα 7%, δημιουργώντας απώλειες στην εθνική οικονομία.
Πέρυσι, 6.701 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο σε τρομοκρατικές επιθέσεις, ποσοστό μειωμένο 9% από το 2021, σύμφωνα με έκθεση από τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας 2023.
«Η περιοχή Σαχέλ στην υποσαχάρια Αφρική είναι το μεγαλύτερο επίκεντρο τρομοκρατίας σήμερα, με περισσότερους θανάτους το 2022 από τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», ανέφερε η έκθεση.
Οι 10 χώρες που έχουν πληγεί από την τρομοκρατία
Σε πολλές άλλες χώρες, η βία και η πολιτική αστάθεια είναι μία σταθερή κατάσταση. Οι 10 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρομοκρατική μάστιγα, είναι:
- Αφγανιστάν
- Μπουρκίνα Φάσο
- Σομαλία
- Μάλι
- Συρία
- Πακιστάν
- Ιράκ
- Νιγηρία
- Μιανμάρ
- Νίγηρα
Οι τουρίστες -όπως είναι λογικό- επιλέγουν προορισμό με τον μικρότερο κίνδυνο για την ασφάλεια τους.
Μελέτες υποδηλώνουν ότι ένας προορισμός που είναι επικίνδυνος μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάσταση του με έναν νέο. Αυτό επηρεάζει την οικονομία της πληγείσας περιοχής.
Το φαινόμενο παρατηρείται πιο εντυπωσιακά σε χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Τουρκία.
Για παράδειγμα, το 2016, οι κρατήσεις τουριστών στην Κωνσταντινούπολη μειώθηκαν 69% την εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας με 44 νεκρούς, σύμφωνα με το ForwardKeys.
Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρομοκρατία είναι προορισμοί που, τα τελευταία χρόνια, έχουν προκαλέσει πολύ μικρό ενδιαφέρον στους τουρίστες.
Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στη βία, καθώς μπορεί να οφείλεται και σε άλλους, αλλά όχι δευτερεύοντες παράγοντες.
Σύμφωνα με την Ecological Threat Report, τα έξι κράτη με τις περισσότερες επιθέσεις συγκαταλέγονται στα 25 με τις πιο σημαντικές οικολογικές απειλές.
Επιπλέον, το 58% των 830 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν επισιτιστική ανασφάλεια στον κόσμο ζουν στις 20 χώρες με τη μεγαλύτερη τρομοκρατική δραστηριότητα.