Με τιμή και μεγάλη χαρά δημοσιεύουμε την ερευνητική εργασία της Αννας Μαρίας Νάτση για τον Κούταβο. Το Kefaloniapress είναι πάντα στη διάθεση των φοιτητών και τελειοφοιτων για τη δημοσίευση εργασιών τους.

Η Αννα Μαρία Νάτση κάνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα για τον Κούταβο . Μακάρι να τη διάβαζαν και οι αρμόδιοι .

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ-
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΟΥ

Ονομάζομαι Άννα Μαρία Νάτση και είμαι τελειόφοιτη στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο μου , την Κεφαλονιά αποφάσισα να εστιάσω την ερευνητική μου εργασία στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, ένα αξιοσημείωτο τοπόσημο που ωστόσο δεν έχει λάβει την προσοχή και την αναγνώριση που του αρμόζει.

Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου εξαιτίας της εγγύτητάς της με την πόλη του Αργοστολίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής αλλά και των κατοίκων της. Ο άνθρωπος μαθαίνει να επικοινωνεί με το περιβάλλον του, να παρεμβαίνει σε αυτό και να το προσαρμόζει στις ανάγκες του. Έτσι, παρενέβη και στον Κούταβο μεταβάλλοντας ένα μεγάλο τμήμα του φυσικού τοπίου του σε ημιαστικό και αστικό περιβάλλον. Ο υδροβιότοπος λοιπόν, έχει υποστεί μεταβολές μέσα στα χρόνια οι οποίες οφείλονται κυρίως στο ανθρώπινο στοιχείο. Αρκετοί είναι οι υγρότοποι που προστατεύονται με εθνικές νομοθεσίες ή και με διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι η “Σύμβαση Ραμσάρ” ή “Σύμβαση για τους Υγρότοπους ∆ιεθνούς Σημασίας ιδιαίτερα ως Ενδιαιτήματα Υδρόβιων Πουλιών”, όχι όμως και ο Κούταβος παρόλο που περιλαμβάνει ζωικό και φυτικό πλούτο, σύμφωνα με την Εθνική ορνιθολογική εταιρία και τον Φορέα διαχείρισης εθνικού δρυμού Αίνου.

Μέσω μελέτης των ιστορικών καταγραφών και οργάνωσης των στοιχείων που σταχυολογήθηκαν από αυτές συντάχθηκε τούτη η ερευνητική εργασία, η οποία έχει σκοπό να μελετήσει πώς και πόσο η ανθρώπινη παρέμβαση έχει επηρεάσει τη σημερινή κατάσταση της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου. Στη συνέχεια τίθενται επιμέρους ερωτήματα που αφορούν:

  • Το αν οι φυσικές δυνάμεις (σεισμοί, γεωλογικά φαινόμενα, νερά, πηγές) επέδρασαν στο περιβάλλον της λιμνοθάλασσας.
  • Τον ρόλο των παρεμβάσεων που δέχτηκε η λιμνοθάλασσα από τους διαφορετικούς κατακτητές του νησιού.
  • Το ρόλο της επίδρασης του βάλτου του Κουτάβου στη γένεση και την εξέλιξη της πόλης του Αργοστολίου. Στην συνέχεια της διερεύνησης ενισχύθηκε η βασική ιδέα της παρουσίασης και ανάδειξης του εν λόγω τοπίου ως φυσικό χωροταξικό τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής του Αργοστολίου.

√ Διαβάστε τη συνέχεια της ερευνητικής εργασίας εδω : ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΟΥ_2

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις