Νεκρά σπάνια μικρά τσιτάχ σε εθνικό πάρκο της Ινδίας – Είχαν γεννηθεί τον Μάρτιο

86

Η θερμοκρασία στο πάρκο είχε φτάσει σχεδόν τους 47 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη

Νεκρά βρέθηκαν δύο μικρά τσιτάχ σε εθνικό πάρκο της Ινδίας, ενώ ένα τρίτο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα μικρά τσιτάχ είχαν γεννηθεί στα τέλη Μαρτίου με τη μητέρα τους να έχει μεταφερθεί από την Ναμίμπια.

Συγκεκριμένα στην Ινδία γεννήθηκαν τα πρώτα τσιτάχ μετά από 70 χρόνια τον περασμένο Μάρτιο καθώς το προηγούμενο διάστημα δρομολογήθηκε ολόκληρη προσπάθεια για την επαναφορά του αιλουροειδούς στην Ινδία, με μεταφορά από την Ναμίμπια.

Tα νέα περιστατικά των θανάτων των μικρών τσιτάχ έχουν φέρει αναστάτωση στο κρατίδιο Madhya Pradesh της Ινδίας όπου βρίσκεται το εθνικό πάρκο.

Ειδικότερα, έξι τσιτάχ έχουν πεθάνει στο συγκεκριμένο πάρκο από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Μάλιστα μετά τον θάνατο των τσιτάχ στο πάρκο Madhya Pradesh ανακοινώθηκε πως θα αποσταλούν υπάλληλοι σε ταξίδι μελέτης στη Ναμίμπια.  Ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε πως θα παρασχεθούν χρήματα και όλη η απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη για την ασφάλεια, τη διατήρηση και την αναβίωση των τσιτάχ.

Τα τελευταία μικρά τσιτάχ που βρέθηκαν νεκρά ήταν τα πρώτα που γεννήθηκαν στην Ινδία εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια, αφού τα ζώα είχαν κηρυχθεί επισήμως εξαφανισμένα από τη χώρα.

Το ασιατικό τσιτάχ θεωρείται σπάνιο και προστατευόμενο είδος.

Τον Μάρτιο μεταφέρθηκε τσιτάχ που γέννησε στο εθνικό πάρκο
Ένα θηλυκό τσιτάχ που μεταφέρθηκε πέρυσι από τη Ναμίμπια στην Ινδία είχε γεννήσει τον Μάρτιο.

Μετά από αυτό, η μητέρα και τα μικρά της τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ανέφεραν οι αρχές του πάρκου. Η θερμοκρασία στο πάρκο είχε φτάσει σχεδόν τους 47 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και τα μικρά δεν φαινόταν να βρίσκονται σε «κανονική κατάσταση», πρόσθεσαν. Τα μικρά τσιτάχ βρέθηκαν αδύναμα, λιποβαρή και εξαιρετικά αφυδατωμένα. Δύο μικρά πέθαναν την Πέμπτη παρά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διάσωσή τους, ανέφεραν οι αρχές του πάρκου. Το τρίτο μωρό τσιτάχ της γέννας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και υποβάλλεται σε θεραπεία.

Τα συγκεκριμένα αιλουροειδή κηρύχθηκαν επισήμως εξαφανισμένα από την ινδική κυβέρνηση το 1952. Επανεντάχθηκαν στη χώρα πέρυσι στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος για την ανασύσταση του είδους. Οι ειδικοί της άγριας ζωής είχαν χαιρετίσει την επανεισαγωγή του ζώου, αλλά ορισμένοι προειδοποίησαν επίσης για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν από άλλα αρπακτικά ζώα, αλλά και για τη μη ύπαρξη αρκετής λείας.

Οκτώ τσιτάχ μεταφέρθηκαν από τη Ναμίμπια στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ 12 μεταφέρθηκαν από τη Νότια Αφρική τον Φεβρουάριο του 2023. Από αυτά, τρία τσιτάχ πέθαναν τους τελευταίους δύο μήνες. Ο θάνατος των μικρών ήταν το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εκφράσει την ανησυχία του για τους θανάτους των ζώων και ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο μετακίνησης των τσιτάχ σε εναλλακτική τοποθεσία.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις