Η γοητεία της Σεβίγια, πρωτεύουσας του ισπανικού νότου και της περιφέρειας της Ανδαλουσίας, είναι καθηλωτική. Σίγουρα αυτό οφείλεται στα ανεπανάληπτα μνημεία της, που αντανακλούν τις διαδοχικές κτήσεις της από διάφορους λαούς και συνυπάρχουν αρμονικά, διαμορφώνοντας τον ξεχωριστό της χαρακτήρα. Οφείλεται όμως και στις μοναδικές της γειτονιές, στα στενά δρομάκια που σφύζουν από ζωή, στο εκτυφλωτικό λευκό και το ζωηρό κίτρινο των κτηρίων που αστράφτουν κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, στους ήχους από τις καστανιέτες του φλαμένκο που ενώνονται με τις ισπανικές κιθάρες, στη μυρωδιά των γιασεμιών που σμίγει με το άρωμα από τις πορτοκαλιές σε περίκλειστες αυλές, στις δεκάδες γεύσεις των νόστιμων tapas που συνοδεύονται μ΄ένα ποτήρι κρασί Fino ή Manzanilla. Μέρα και νύχτα η πόλη ξεχειλίζει από ζωντάνια, με το ισπανικό της ταπεραμέντο να δίνει τον τόνο.
Με τις ρίζες της να συνδέονται με την ελληνική μυθολογία, αφού ιδρυτής της θεωρείται ο Ηρακλής, η Σεβίλλη υπήρξε πάντα ιδιαίτερα ελκυστική για πολλούς κατακτητές, έτσι την αρχαία Ελληνική Ισπαλίδα κατέλαβαν πρώτοι οι Φοίνικες, για να ακολουθήσουν οι Ρωμαίοι, καθιστώντας την κέντρο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων στη Δύση. Καταλυτική για τη διαμόρφωσή της υπήρξε η κατάκτησή της από τους Άραβες τον 8ο αι., που στα 500 χρόνια περίπου που είχαν την Ισμπιλίγια στην κυριαρχία τους γέμισαν την πόλη οχυρωματικά έργα και μνημεία. Από τα μέσα του 13ου αιώνα, η Σεβίλλη έγινε μέρος αλλά και σημαντικότερη εμπορική πόλη του Βασιλείου της Καστίλης, υπό τον Φερδινάνδο Γ’, αποτελώντας σήμερα όχι μόνο την πρωτεύουσα του Ισπανικού νότου, αλλά και μια πόλη με μοναδική ατμόσφαιρα, που μαγεύει τον επισκέπτη σε κάθε βήμα.
Η θεαματική Plaza de España και το γαλήνιο Parque de María Luisa
Πρόκειται αναμφίβολα για μια από τις ωραιότερες Ευρωπαϊκές πλατείες κι από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Ισπανίας. Η Plaza de España είναι ένα πολύχρωμο σύμπλεγμα από αψιδωτές στοές, περίτεχνους πύργους στο στυλ της ισπανικής αναγέννησης να πλαισιώνουν τα δύο άκρα της, σιντριβάνια κι ένα κανάλι να περιβάλει το ημικυκλικό της σχήμα.
Οι διαστάσεις της εντυπωσιάζουν: με διάμετρο 170μ, συνολική έκταση 50.000 τ.μ. και το κανάλι της να φτάνει σε μήκος τα 515μ., πρόκειται για μια άκρως θεαματική πλατεία. Έξτρα χρώμα στη μνημειώδη κατασκευή από κόκκινο τούβλο δίνουν τα 49 χτιστά παγκάκια από ζωγραφισμένα πλακίδια, που το καθένα αντιπροσωπεύει και μια ισπανική επαρχία. Αφού περιηγηθείτε στην πλατεία, μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι για μια βόλτα στο κανάλι, διαπλέοντας κάτω από τις 4 γέφυρές του, που συμβολίζουν τα 4 αρχαία βασίλεια της Ισπανίας. Η βόλτα σε αυτή την πλατεία-ορόσημο της πόλης συνδυάζεται ιδανικά με μια επίσκεψη στο Πάρκο της Μαρίας Λουΐζας, του οποίου ουσιαστικά αποτελεί επέκταση, αφού χτίστηκαν μαζί για την Ιβηροαμερικανική Έκθεση του 1929.
Πρώην βασιλικός κήπος, σήμερα αποτελεί τον πράσινο πνεύμονα της πόλης, με τα λουλούδια και τις πορτοκαλιές του να πλημμυρίζουν τον αέρα και τους φοίνικες και τα αραβικής αισθητικής χαμηλά σιντριβάνια του, να δίνουν ένα εξωτικό τόνο στις στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης που θα περάσετε εδώ. Στο νότιο άκρο του πάρκου, μια ακόμη θεαματική πλατεία, η πολυφωτογραφημένη Plaza de América, περιβάλλεται από τρία παλάτια διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών, αλλά εξίσου εντυπωσιακά. Το πρώτο σε νεογοτθικό ρυθμό είναι το Βασιλικό Περίπτερο, που φιλοξενεί δημοτικές υπηρεσίες, το δεύτερο σε ανατολίτικο μουδεχάρ στυλ στεγάζει το Μουσείο Λαϊκών Τεχνών, ενώ το αναγεννησιακό τρίτο παλάτι είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Η εικόνα του δεύτερου παλατιού που αντικατοπτρίζεται στα νερά της λίμνης με τα μεγάλα νούφαρα, που βρίσκεται απέναντί του, είναι από τις ωραιότερες της Σεβίλλης.
Ο κολοσσιαίος καθεδρικός και ο εμβληματικός πύργος Giralda
Η καρδιά της Σεβίλλης χτυπά γύρω από την πλατεία Plaza del Triunfo, που με τα τρία ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας μνημεία που την οριοθετούν, έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εδώ, σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους, θα δείτε εκτός του Καθεδρικού και του βασιλικού παλατιού, το Archivo de Indias, ένα μνημειώδες διώροφο κτήριο όπου στεγάζεται η πολύτιμη συλλογή εγγράφων και χαρτών των υπερπόντιων κτήσεων της ισπανικής αυτοκρατορίας. Οπωσδήποτε όμως, η κατασκευή που δεσπόζει στην περιοχή είναι ο Καθεδρικός ναός Santa Maria, η μεγαλύτερη γοτθική και τρίτη σε μέγεθος εκκλησία στον κόσμο, που θα σας αφήσει άφωνους όχι μόνο με τις μνημειώδεις αναλογίες, αλλά και με τις λεπτοδουλεμένες λεπτομέρειες του. Αυτές αντανακλούν όλες τις τάσεις του διαστήματος των εργασιών που χρειάστηκε να ολοκληρωθεί ο ναός, από τον 15ο στον 16ο αιώνα: από το στυλ μουδεχάρ στο γοτθικό κι από την Αναγέννηση στο μπαρόκ.
Στο εσωτερικό το χρυσάφι θαμπώνει, το ιερό θεωρείται από τα κορυφαία εκκλησιαστικά έργα στην ιστορία της τέχνης, ενώ πλήθος επισκεπτών συγκεντρώνει το μαυσωλείο του Χριστόφορου Κολόμβου, όπου φυλάσσονται τα λείψανά του. Εξίσου διάσημος κι εντυπωσιακός με το ναό, είναι ο πύργος του καμπαναριού Giralda. Σύμβολο της πόλης, αποτυπώνει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της και αποτελεί τέλειο παράδειγμα της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών. Ο Χιράλδα ξεκίνησε σαν μιναρές του τζαμιού που βρισκόταν στη θέση του καθεδρικού τον 12ο για να διαμορφωθεί σε κωδωνοστάσιο τον 16ο αιώνα.
Για πολλά χρόνια αποτελούσε το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο αγγίζοντας με τον κομψό ανεμοδείκτη του τα 104 μέτρα, ενώ ανεβαίνοντας στην κορυφή του θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα στον γαλήνιο Κήπο με τις Πορτοκαλιές του καθεδρικού και βέβαια σε όλη την πόλη.
Giralda/ Photo: Shutterstock
Real Alcázar/ Photo: Unsplash
Real Alcázar, ένα μαυριτανικό παλάτι στην καρδιά της πόλης
Όχι απλά ένα παλάτι, αλλά ένα περιτοιχισμένο σύνολο βασιλικών κτισμάτων που συνθέτουν ένα σπάνιο μείγμα αραβικής και χριστιανικής τέχνης. Παρότι στο σημείο όπου βρίσκεται το Alcázar υπήρχαν ρωμαϊκές οχυρώσεις που έδωσαν τη θέση τους σε μια παλαιοχριστιανική βασιλική, το παλάτι άρχισε να παίρνει μέρος της τωρινής του μορφής με την Αραβική κατάκτηση το 713μ.Χ. Τότε ο βασιλιάς Muhammad V έστειλε τους καλύτερους τεχνίτες για να χτίσουν το παλάτι του στην καρδιά της πόλης, στολίζοντάς το με μαυριτανικές αψίδες, γύψινα διακοσμητικά, πυργίσκους στα τείχη του κι απομονωμένες αυλές με γαλήνιους κήπους. Με την Ισπανική επανάκτηση της πόλης το παλάτι επεκτάθηκε με νέα βασιλικά κτίσματα σε γοτθικό και αναγεννησιακό ρυθμό, χωρίς ποτέ να χάσει το μαυριτανικό του χαρακτήρα.
Real Alcázar/ Photo: Unpslah
Real Alcázar/ Photo: Unsplash
Από τα μεσαιωνικά χρόνια έως και σήμερα, έχει αποτελέσει κατοικία όλων των Ισπανών βασιλέων, που ο καθένας έχει αφήσει το αρχιτεκτονικό του στίγμα. Επισκεπτόμενοι αυτό το πολυσυλλεκτικό αριστούργημα αρχιτεκτονικής μπορούμε να θαυμάσουμε μεταξύ άλλων την αίθουσα αναμονής, το παρεκκλήσι και το παρατηρητήριο των καθολικών μοναρχών, την αίθουσα δεξιώσεων του Φιλίππου Β΄ , το υπνοδωμάτιο του Πέτρου της Καστίλης και την αίθουσα των πρεσβευτών. Η περιπλάνηση στους κήπους του Alcázar θα είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες σας στη Σεβίλλη. Διαμορφωμένοι σε επίπεδα, με περίτεχνα σκιερά περίπτερα και διάσπαρτα σιντριβάνια, με τις πορτοκαλιές να ανθίζουν κάτω από ψηλούς φοίνικες, αποτελούν μια μοναδική όαση ηρεμίας και αναζωογόνησης στο κέντρο της πόλης. Η οργανωμένη ξενάγηση θα σας επιτρέψει να επισκεφθείτε εκτός από τον Κήπο του Πρίγκηπα και τους Αγγλικούς Κήπους, τις αυλές Las Muñecas και Las Doncellas όπου λάμβαναν χώρα οι επίσημες βασιλικές εκδηλώσεις.
Ο χρυσός πύργος, ο ποταμός και μια ολοζώντανη συνοικία
Παρότι διασχίζει ολόκληρη την Ανδαλουσία, ο ρόλος του ποταμού Guadalquivir ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για την ιστορία της Σεβίλλης. Τα νερά του έχουν υπάρξει μάρτυρες σε πολιορκίες, αμυντικές μάχες, κατακτήσεις αλλά και σπουδαία ταξίδια και κατορθώματα. Από εδώ ξεκίνησε ο πρώτος γύρος του κόσμου, όταν το 1519 ο Ferdinand Magellan έβαλε πλώρη από το ποτάμι για τον Ατλαντικό κι από κει για το γύρο όλης της γης. Διασχίζοντας τη γέφυρα San Telmo θα δείτε την οπλική σφαίρα που μνημονεύει την αφετηρία του ταξιδιού αυτού. Από το 16ο αιώνα και για 200 χρόνια, ο Γουαδαλκιβίρ έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στην εμπορική ανάπτυξη της πόλης και στη διαμόρφωση της κουλτούρας και του ίδιου του πληθυσμού της. Σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό μέρος της φυσιογνωμίας της πόλης, με τις όχθες του να σφύζουν από ζωή όλες τις ώρες. Ορόσημό του παραμένει πάντα ο εντυπωσιακός πύργος Torre del Oro, μέρος των οχυρώσεων της Σεβίλλης από το 1220 και ακοίμητος φύλακας του βασιλικού λιμανιού από όπου ξεκινούσαν οι μεγάλοι εξερευνητές. Το όνομά του οφείλεται στα χρυσά πλακίδια που κάποτε κάλυπταν ολόκληρη την επιφάνεια του, δημιουργώντας μια μοναδική αντανάκλαση στα νερά του ποταμού.
Photo: Unsplash
Φλαμένγκο/ Photo: Unsplash
Μπορείτε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται σε αυτόν και φιλοξενεί μοντέλα πλοίων, όργανα πλοήγησης, σπάνιες πυξίδες και αρχαία έγγραφα. Στην αντίπερα όχθη και ως την κομψή γέφυρα Puente de Isabel II, το Bario Triana είναι μια συνοικία γεμάτη παλμό. Το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα τριγυρίσετε στα γραφικά σοκάκια με τις όμορφες εκκλησίες, χαζεύοντας και ψωνίζοντας μοναδικά, χειροποίητα ζωγραφιστά πλακάκια – azulejos – και κεραμικά είδη, μια πραγματική τέχνη της Σεβίλλης, ενώ το βράδυ θα δειπνήσετε δίπλα στο ποτάμι ή θα παρακολουθήσετε αυθεντικό flamenco σε κάποιο tablao, καθώς αυτή είναι η περιοχή που γεννήθηκε ο φλογερός χορός.
Τέχνη πάνω απ΄όλα
Η έκφραση «¡Qué arte tienes!» είναι πολύ συνηθισμένη στην καθομιλουμένη για τους Σεβιλλιάνους. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν πρόκειται για τη γενέτειρα των μεγάλων δασκάλων του μπαρόκ, των Velázquez και Murillo, που η τέχνη τους ταξίδεψε από τη Σεβίλλη σε όλο τον κόσμο, καθιερώνοντάς τους στο πάνθεο των κορυφαίων ζωγράφων. Έργα του Diego de Velázquez, του οποίου το άγαλμα κοσμεί την πλατεία Plaza del Duque, θα θαυμάσετε στο Μουσείο Focus Abengoa Foundation, μεταξύ των οποίων το εκπληκτικό Santa Rufina, που απεικονίζει τη μία από τις δύο πολιούχους της Σεβίλλης, ενώ ανοιχτό στο κοινό είναι και το σπίτι που γεννήθηκε ο ζωγράφος στην περιοχή Alfalfa. Επισκέψιμη είναι και η Casa Murillo, η κατοικία όπου ο Bartolomé Esteban Murillo πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το δικό του άγαλμα κοσμεί την πλατεία του Μουσείου Καλών Τεχνών – Museo de Bellas Artes de Sevilla – , πραγματικού ναού της σεβιλλιάνικης μπαρόκ ζωγραφικής, όπου δίπλα σε αριστουργήματα των Zurbarán, Goya και Θεοτοκόπουλου, εκτίθενται μερικά από τα σημαντικότερα έργα του.
Μια άλλη μορφή τέχνης θα θαυμάσετε στο μοναδικό παλάτι Casa de Pilatos, που θεωρείται πρότυπο ανδαλουσιανής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα και η δεύτερη εντυπωσιακότερη κατοικία της πόλης μετά το Alcázar. Η εκθαμβωτική έπαυλη που ξεκίνησε τον 15ο και ολοκληρώθηκε το 16ο αιώνα, συνδυάζει με απαράμιλλη χάρη τον Ιταλικό αναγεννησιακό με το ρυθμό μουδεχάρ, περιλαμβάνοντας γοτθικά στοιχεία αλλά και διακοσμητικά δανεισμένα από την τέχνη των Ισπανών αργυροχόων. Το αποτέλεσμα είναι ένα γεμάτο χάρη και αρμονία διώροφο κτίσμα, με φωτεινά χρώματα από τα ενσωματωμένα ζωγραφιστά πλακίδια, με διπλή αψιδωτή λότζια που περιλαμβάνει 24 αγάλματα, νωπογραφίες, παρεκκλήσια, μια όμορφη εσωτερική αυλή με σιντριβάνι και γαλήνιους κήπους. Επισκεφθείτε το και μάθετε από πού προέρχεται η περίεργη ονομασία του «Το σπίτι του Πιλάτου».
Barrio Santa Cruz, η πρώην εβραϊκή συνοικία και καρδιά της παλιάς πόλης
Εκτός από το Casa de Pilatos εδώ θα επισκεφθείτε τον Καθεδρικό και το Alcázar, αλλά σίγουρα δεν θα έρθετε μόνο για τα σπουδαία αξιοθέατα. Η συνοικία της Σεβίλλης που κάποτε φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, είναι αξιοθέατο από μόνη της. Ο πανέμορφος λαβύρινθος από πλακόστρωτα στενά, με τα χαρακτηριστικά λευκά κτήρια με τις κίτρινες ζωγραφιστές προσόψεις, τα μικρά σιδερένια μπαλκόνια, άλλοτε φορτωμένα λουλούδια κι άλλοτε με φρεσκοπλυμένες πλουμιστές στολές φλαμένκο να κρέμονται από αυτά, θα σας μαγέψει. Περάστε από την κεντρική πλατεία που δίνει στην περιοχή το όνομά της για να δείτε τον περίτεχνο σφυρήλατο σταυρό με τα όμορφα φανάρια του κι ύστερα περιπλανηθείτε ανάμεσα σε τουριστικά μαγαζάκια, καφέ, εστιατόρια και πανέμορφες εκκλησίες. Εκτός από το εξερευνήσετε τη γραφική περιοχή, αξίζει και να την επιλέξετε για τη διαμονή σας, καθώς εδώ αφθονούν τα «paradores», σπίτια που έχουν μετατραπεί σε καταλύματα, με το μοναδικό πλεονέκτημα μιας αυθεντικής εμπειρίας διαμονής στη μεγαλύτερη παλιά πόλη της Ισπανίας.
Photo: Unsplash
Triana: Photo: Unsplash
Η περιοχή της Santa Cruz δεν είναι η μόνη που νοιώθεις την ιστορία ζωντανή σε κάθε βήμα. Εξίσου συναρπαστική είναι κι η άλλοτε φτωχική γειτονιά Macarena, με την ομώνυμη πανέμορφη εκκλησία και τα εξαιρετικά εστιατόρια και tapas bar. Στα οποία θα πρέπει να εντρυφήσετε οπωσδήποτε, αφού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σεβιλλιάνικης γαστρονομίας. Επιλέξτε μια taberna, μια cerveceria, ή ένα bar, ξεκινήστε με μια κρύα σούπα gazpacho κι έπειτα δοκιμάστε τα μικρά πιάτα με τις απίστευτες νοστιμιές κρεατικών και θαλασσινών, σε μια ατελείωτη ποικιλία εμπνευσμένων συνδυασμών. Και βέβαια, όπως θα διαπιστώσετε, δεν χρειάζεται να περιμένετε ως το βράδυ για ένα λουκούλλειο γεύμα. Εδώ τα πάντα σταματούν για την καθιερωμένη μεσημεριανή σιέστα, ο κόσμος ξεχύνεται σε δρόμους και πεζοδρόμια με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα και τα τραπέζια γεμίζουν με μικρά πιατάκια tapas που γίνονται ανάρπαστα.
Όσο για τη νύχτα, αφήστε τους ήχους του φλαμένκο να σας παρασύρουν και τις χορεύτριες με τα φλογερά κρινολίνα να σας μαγέψουν σε ένα αυθεντικό tablao, μία παράδοση που διατηρείται με πάθος από το 15ο αιώνα. Η άλλη παράδοση που εδώ τιμάται στη μεγαλύτερη αρένα ταυρομαχιών της Ισπανίας, τη Real Maestranza, είναι θέαμα για γερά νεύρα που ωστόσο λατρεύουν οι ντόπιοι. Πίσω από τη μπαρόκ πρόσοψη του 18ου αιώνα, η οβάλ αρένα που βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού El Arenal συγκεντρώνει έως 13.000 θεατές, ειδικά κατά το μεγάλο φεστιβάλ Feria de Abril, όπου για μια εβδομάδα η πόλη αποθεώνει τους toreros, γλεντά τους δρόμους με κρασί και φαγητό και χορεύει στους ρυθμούς του φλαμένκο. Είναι η ιδανική περίοδος για να φτάσετε στην πόλη και να αναφωνήσετε «Hola Sevilla!».