Από τρίτες χώρες καλύφθηκαν κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία της Ρόδου

Από: Μαίρη Φώτη

84

Με εργαζομένους που ήρθαν από τρίτες χώρες αλλά και Ρομά που διαμένουν μόνιμα στη Ρόδο καλύφθηκαν 200 περίπου κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία του νησιού, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία τους και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», 100 περίπου εργαζόμενοι απασχολούνται σε ξενοδοχεία κυρίως της νότιας Ρόδου προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές -στην πλειονότητά τους άνδρες- οι οποίοι κάλυψαν κενές θέσεις στην εστίαση και στην καθαριότητα.
Οι προερχόμενοι από τρίτες χώρες, όπως επιτρέπει η σχετική νομοθεσία, απασχολούνται κυρίως ως καμαριέρηδες, λαντζέρηδες, κηπουροί καλύπτοντας θέσεις βοηθητικού προσωπικού.
Το ίδιο συμβαίνει με τις θέσεις που έχουν καλύψει σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης -κυρίως στη λάντζα- αθίγγανοι μόνιμοι κάτοικοι της Ρόδου. Οι Ρομά που απασχολούνται φέτος σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις είναι διπλάσιοι από πέρυσι, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Τις πληροφορίες της «δ» επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο αριθμός των εργαζομένων από τρίτες χώρες που απασχολούνται στο νησί είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό που είχε ζητηθεί -υπενθυμίζεται ότι είχαν ζητηθεί περίπου 5.000 για ξενοδοχεία σε όλα τα Δωδεκάνησα- ωστόσο με δεδομένο ότι το πρόβλημα της κάλυψης των κενών θέσεων στον τουρισμό παραμένει άλυτο, δεν αποκλείεται να αυξηθούν. Όπως ανέφερε, οι περισσότεροι απασχολούνται σε μονάδες της νότιας Ρόδου όπου το πρόβλημα των κενών θέσεων είναι ακόμα εντονότερο εξαιτίας της απόστασης από την πόλη.
Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ελλοχεύει ο κίνδυνος το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες να εδραιωθεί στο νησί μας και να αρχίσουν να περιορίζονται σταδιακά οι θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να επακολουθήσει.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία που έδωσε ο κ. Π. Εγγλέζος είναι η απορρόφηση σε ξενοδοχεία μεγάλου αριθμού Πακιστανών που εργάζονταν μέχρι πρότινος στην ύπαιθρο εκτελώντας γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, με αποτέλεσμα πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι να δυσκολεύονται τώρα να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικά χέρια.
Σε ό,τι αφορά στους Ρομά, ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ανέφερε πως η απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας ξεκίνησε από πέρυσι μέσω διαφόρων προγραμμάτων για την κοινωνική τους ενσωμάτωση που υλοποιούνται μέσω του Δήμου Ρόδου και ήδη από πέρσι μέχρι και φέτος ο αριθμός των απασχολούμενων Ρομά έχει σχεδόν διπλασιαστεί, καλύπτοντας ανάγκες κυρίως βοηθητικού προσωπικού.
Ωστόσο, οι εντατικές προσπάθειες της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου για την προσέλκυση εργαζομένων κυρίως από την βόρεια Ελλάδα, φαίνεται πως απέδωσαν σε ικανοποιητικό βαθμό, αφού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο αριθμός των κενών θα είναι μικρότερος από πέρσι παρόλα αυτά όμως εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 2.000 έως 3.000 θέσεις εργασίας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην υπηρεσία καθαρισμού καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων.
Η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν είχε αρχίσει να διαφαίνεται ακόμα και στα τελευταία προ πανδημίας χρόνια, όμως οξύνθηκε στην διετή περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ειδικά στα νησιά.
Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας αφού πολλές μονάδες είτε δεν άνοιξαν, είτε υπολειτούργησαν σε αυτό το διάστημα, ενώ όσοι απασχολήθηκαν εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς επωμίστηκαν τεράστιο όγκο εργασίας.
Σε αυτά τα δεδομένα ήρθαν να προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά από την συνταξιοδότηση στελεχών, η αύξηση των κλινών και οι οικονομικοί μετανάστες που δεν επέστρεψαν στη Ρόδο ή εγκατέλειψαν το νησί, στην περίοδο της πανδημίας.
Η έλλειψη σε προσωπικό εστιάζεται κυρίως στα επαγγέλματα της οροφοκομίας (κυρίως καμαριέρες), της κουζίνας και σε ειδικότητες βοηθητικού προσωπικού.
Το πρόβλημα με τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, το οποίο δεν αντιμετωπίζει μόνον η Ρόδος αλλά ολόκληρη η Ευρώπη ως απόρροια των τεράστιων αλλαγών που επέφερε η περίοδος της πανδημίας, προκαλεί τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία που ήδη παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.
Στόχος είναι η κάλυψη των κενών θέσεων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε η τουριστική περίοδος να μην εξελιχθεί όπως αυτή του 2022 με τα εξαντλητικά ωράρια και τις εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ανέφερε στη «δ» ότι παρά τις σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται σε προσωπικό δεν έχουν παρατηρηθεί στη Ρόδο συμπεριφορές εργασιακού εκφοβισμού αλλά και ποινικές ρήτρες έως και 5.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους σε περίπτωση που τολμήσουν να παραιτηθούν, όπως συμβαίνει στην Κρήτη. «Ευτυχώς τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα δεν έχουν καταγραφεί στη Ρόδο κι αν ακόμα κάποιοι αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες μεθόδους ενάντια στους εργαζόμενους να είναι βέβαιοι ότι θα μας βρουν μπροστά τους και η παρέμβασή μας θα είναι άμεση», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις