Κανένας άντρας δεν θέλει φυσικά να ακούσει ότι έχει καρκίνο του προστάτη. Αλλά αν διαγνωστεί, θα χρειαστεί να μάθει για την ασθένεια και πώς αντιμετωπίζεται.
Ο προστάτης, ένα όργανο σε σχήμα καρυδιού, είναι μέρος των αναπαραγωγικών οργάνων των ανδρών, παρέχοντας μέρος του σπερματικού υγρού. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα μέσω της οποίας παροχετεύονται τα ούρα και τον σπερματικό σωλήνα. Όπως και με άλλους καρκίνους, ξεκινά όταν τα κύτταρα μεταλλάσσονται, αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και τελικά καταστρέφουν και “κλέβουν” θρεπτικά συστατικά από τα γύρω υγιή κύτταρα.
Καρκίνος του προστάτη: Αίτια
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια, οι ειδικοί απαριθμούν αρκετούς παράγοντες κινδύνου, όπως:
- Ηλικία: Ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου. Όσο μεγαλύτερος είστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να αναπτύξετε καρκίνο του προστάτη
- Φυλή: Οι μαύροι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη, σε νεαρότερη ηλικία, να έχουν προχωρημένη νόσο πριν διαγνωστούν και διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη
- Βάρος: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο
- Γενετική προδιάθεση: Το να έχεις ένα στενό μέλος της οικογένειας που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη αυξάνει τον κίνδυνο
Καρκίνος του προστάτη: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι, δυστυχώς, σπάνια στα αρχικά στάδια. Μόλις παρατηρηθούν σημάδια καρκίνου του προστάτη, αυτό σημαίνει επιδείνωση της νόσου. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν:
- Δυσκολία στην ούρηση ή μειωμένη δύναμη ούρησης
- Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
- Πόνος στα οστά
- Στυτική δυσλειτουργία
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Ανεξήγητος πυρετός
Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλα προβλήματα με τον προστάτη, επομένως θα χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις.
Εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη
Υπάρχουν δύο κύριες προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη:
- Η ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE) εκτελείται από γιατρό για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αλλαγές στον προστάτη.
- Μια εξέταση αίματος για το ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο (PSA) αναζητά αυξημένα επίπεδα PSA, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα. Ωστόσο, πολλά άλλα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο PSA.
Εάν κάποιο από αυτά είναι μη φυσιολογικό, ο γιατρός και ο ασθενής θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε βιοψία προστάτη. Κάθε ασθενής πρέπει να συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του προστάτη με τον γιατρό του για να καθορίσει τι είναι καλύτερο γι’ αυτόν.
Καρκίνος του προστάτη: Στάδια
Υπάρχουν 10 στάδια καρκίνου του προστάτη. Η σταδιοποίηση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά καθορίζεται από την έκταση του κύριου όγκου, εάν έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή άλλα μέρη του σώματος, τα αποτελέσματα της εξέτασης PSA και της βιοψίας ή χειρουργική επέμβαση, η οποία δείχνει πόσο πιθανό ο καρκίνος είναι να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα. Η σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη βοηθά τους γιατρούς να καθορίσουν το καλύτερο σχέδιο θεραπείας.
Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη
Ο δρ. Mitchell Humphreys, ουρολόγος στην Mayo Clinic, υποστηρίζει ότι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι πιο αποτελεσματική όταν η ασθένεια διαγνωστεί έγκαιρα.
Ωστόσο, «δεν είναι πάντα απαραίτητη η άμεση θεραπεία. Το να παρακολουθούμε τον καρκίνο μέχρι να μεγαλώσει είναι μερικές φορές αρκετό«, είπε. Πέρα από την αναμονή, ο δρ. Humphreys απαριθμεί τις ακόλουθες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη:
- Χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του προστάτη για την αφαίρεση του όγκου και μερικές φορές του ίδιου του προστάτη, εάν δεν έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος
- Ακτινοβολία, η οποία στοχεύει και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα
- Φάρμακα χημειοθεραπείας που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα
- Κρυοθεραπεία, η οποία παγώνει τα καρκινικά κύτταρα
- Εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης, που σκοτώνει τα κύτταρα με θερμότητα
- Θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, η οποία εμποδίζει την παραγωγή τεστοστερόνης
Πολλοί γιατροί και ασθενείς επιλέγουν να ακολουθήσουν την προσέγγιση της “ενεργητικής παρακολούθησης”. Έτσι προστατεύεται η υγεία του ασθενούς μέσω στενής παρακολούθησης, ενώ αποφεύγονται και οι δύσκολες παρενέργειες των θεραπευτικών επιλογών.
Καρκίνος του προστάτη: Ποσοστά επιβίωσης
Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη είναι λίγο πάνω από 97%. Μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά οι περισσότεροι άνδρες δεν πεθαίνουν από αυτόν.
Η ζωή με τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι αγχωτική, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα θεραπείας που θα επιλέξετε. Οι υγιεινές συνήθειες διαβίωσης, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια είναι χρήσιμες. Επιπλέον, θα χρειαστεί να πηγαίνετε τακτικά στον γιατρό σας για να εντοπίσετε άμεσα τις όποιες αλλαγές στον καρκίνο σας.
Πηγή: https://medicalxpress.com