Σήμερα γιορτάζει το Ληξούρι το “δικό του” Αγιο, τον παπα-Παναγή Μπασιά.
Τετάρτη 07 Ιουνίου 2023 Εορτή Αγ.Παναγή
Ι.Ν.ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΗΝΙΑΤΩΝ-ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Ώρα 7:00π.μ. Όρθρος – Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία
Ώρα 7:00μ.μ. Ιερά Παράκληση &
Ώρα 8:00μ.μ. Έξοδος λιτανείας της εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Παναγή με τη συμμετοχή των Αγίων Αρχιερέων και του Ιερού κλήρου, της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου, σχολείων, σωματείων και των αρχών του τόπου προς το κελί του Αγίου και δια της παραλιακής οδού επιστροφή στον Ι.Ν.ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
Ευλόγηση των άρτων επί του τάφου του Αγίου & εναπόθεση των Ιερών Λειψάνων έσωθεν του θρόνου του Αγίου.
Oι ακολουθίες της 6 κ’ 7 /6 θα αναμεταδοθούν από τον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος , τον Ρ/Σ της Ιεράς μας Μητροπόλεως και από το κανάλι του Ιερού Ναού Αγ.Νικολάου Μηνιατών – Αναλήψεως Ληξουρίου στο Youtube https://www.youtube.com/@agnikolaosminiaton/streams
ΕΚ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
=====
Ο Όσιος Παΐσιος, γνωστός στους πιστούς με το κοσμικό του όνομα (Παναγής Μπασιάς) είναι νεοφανής Άγιος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, ιδιαίτερα δημοφιλής μέχρι σήμερα στην Κεφαλονιά, από όπου καταγόταν. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου.
Ο Παναγιώτης Τυπάλδος – Μπασιάς, γεννήθηκε στο Ληξούρι το 1801 και ήταν γιος επιφανών και ευσεβών γονέων, του Μιχαήλ Τυπάλδου -Μπασιά και της Ρεγγίνας Δελαπόρτα. Λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, έλαβε εξαιρετική θεολογική και φιλοσοφική κατάρτιση, ομιλούσε δε ιταλικά, γαλλικά και λατινικά.
Σε πολύ μικρή ηλικία χειροτονήθηκε αναγνώστης και στη συνεχεία υπηρέτησε ως γραμματοδιδάσκαλος σε δημοτικό σχολείο του νησιού. Εμπνεόμενος όμως από τα ριζοσπαστικά κηρύγματα του Κοσμά Φλαμιάτου και του Ευσεβίου Πανά, εκκλησιαστικών αναστημάτων της εποχής του, οι οποίοι βροντοφώναζαν ότι οι Άγγλοι κυρίαρχοι της Επτανήσου επιβουλεύονται το ορθόδοξο φρόνημα των κατοίκων, άφησε το δημόσιο σχολείο και άρχισε να παραδίδει μαθήματα κατ’ οίκον. Το 1836 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και έλαβε το όνομα Παΐσιος από τον τότε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Παρθένιο.
Δεν ανέλαβε ποτέ θέση εφημερίου, αλλά λειτουργούσε στο εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνος στον Πλατύ Γιαλό, όπου συνέρρεε πλήθος πιστών για να λειτουργηθεί, να ακούσει τα θερμά και υψηλού θεολογικού επιπέδου κηρύγματά του και να κοινωνήσει από τα χέρια του. Επιδόθηκε σε όλη του τη ζωή σε έργα φιλανθρωπίας και διακονίας των πασχόντων και αδυνάτων.