ΕΔΕ διατάχθηκε από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου που έχασε τη ζωή της, καθώς όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς της το ασθενοφόρο άργησε πολλές ώρες να φτάσει και να την οδηγήσει σε νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την καταγγελία των συγγενών της άτυχης κοπέλας, η ίδια διαμαρτυρήθηκε για πόνους στην κοιλιά τις πρωινές ώρες στον σύζυγό της και καθώς το ζευγάρι δεν διέθετε αυτοκίνητο τηλεφώνησαν στο ΕΚΑΒ στις 8.30 το πρωί. Το ασθενοφόρο έφτασε, όπως λένε, γύρω στις 13:00 και μετέφερε ζωντανή την κοπέλα στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Τι αναφέρουν πηγές του ΕΚΑΒ
Πηγές από το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρουν ότι η πρώτη κλήση έγινε στις 11:00 πμ, και η περιγραφή των συμπτωμάτων δεν παρέπεμπε σε επείγον περιστατικό, καθώς καταγράφηκε ως «καταβολή δυνάμεων» από το τηλεφωνικό κέντρο και έτσι δεν θεωρήθηκε περιστατικό άμεσης εξυπηρέτησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, έγινε και δεύτερη κλήση μία ώρα και 35 λεπτά αργότερα καθώς δεν είχε φτάσει ασθενοφόρο. «Κάντε γρήγορα η κοπέλα γεννάει» φαίνεται πως ήταν το μήνυμα των συγγενών της στο ΕΚΑΒ.
Τότε έφυγε κινητική Μονάδα του ΕΚΑΒ με γιατρό, από την Αρτέμιδα και έφτασε στο σημείο περίπου 20 λεπτά αργότερα. Δηλαδή σύμφωνα με την εκδοχή που δίνουν πηγές του ΕΚΑΒ το ασθενοφόρο καθυστέρησε επίσης -2 ώρες – από τη στιγμή του πρώτου τηλεφωνήματος.
Όταν έφτασαν οι διασώστες και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η 19χρονη έγκυος εννέα μηνών, ήταν χωρίς τις αισθήσεις της. Ξεκίνησε η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ), χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, επί 25 λεπτά. οπότε η 19χρονη διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. Η νεαρή έγκυος ήταν χωρίς καρδιακό παλμό, αλλά οι γιατροί επί άλλα 45 λεπτά έδωσαν μάχη να την κρατήσουν στη ζωή, με καρδιοπνευμονική ανάνηψη.
Όμως, για τη 19χρονη και το 9 μηνών έμβρυο η μάχη είχε χαθεί. Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της τραγικής αυτής εξέλιξης.
ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ
Για τη διαχείριση του περιστατικού από την πλευρά του ΕΚΑΒ διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και το πόρισμά της αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες. Παράλληλα, έχει διαταχθεί ΕΔΕ, για να διερευνηθεί, αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιστατικού από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.
Το υπουργείο Υγείας διερευνά επίσης τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών και αναφέρει ότι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ
Καθώς πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό – μετά από την περίπτωση της γυναίκας στην Κω που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε καρότσα φορτηγού χωρίς να καταφέρνει να κρατηθεί στη ζωή – μέσα σε λίγες ημέρες που ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του γιατί δεν μπορεί άμεσα και με ασφάλεια να μεταφερθεί σε νοσοκομείο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τεράστιες ελλείψεις
Για την Αττική, οι ανάγκες για έγκαιρη διακομιδή των περιστατικών από το ΕΚΑΒ επιβάλλουν την πρόσληψη τουλάχιστον 150 διασωστών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς λειτουργούν τα μισά από τα προβλεπόμενα ασθενοφόρα.
«Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25 έως 28 ασθενοφόρα τη νύχτα, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων», αναφέρει και προσθέτει ότι «χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά».
Αναφερόμενος στο περιστατικό με την 19χρονη έγκυο ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι δεν αποτελούν έκπληξη οι πολύωρες καθυστερήσεις.
«Πολλές φορές, όμως, ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον – υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάσταση του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσής αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη», τονίζει για να επισημάνει:
«Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα, διότι το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες».