Υλικά
Μερίδες: 2-3
Για τα λαχανικά
Για το κουρκούτι
Διαδικασία
- Για τα λαχανικά σε κουρκούτι τεμπούρα αρχικά κόβουμε τα λαχανικά στο σχήμα που επιθυμούμε.
- Το κολοκύθι και τη μελιτζάνα μπορούμε να τα κόψουμε σε λεπτές φέτες πάχους όχι περισσότερο από 1 εκ. ή σε στικ (μπαστουνάκια).
- Το κρεμμύδι και την πιπεριά τα κόβουμε λεπτές ροδέλες.
- Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά σε ένα μπολ και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Τα αφήνουμε στην άκρη να νοστιμίσουν από το αλατοπίπερο μέχρι να φτιάξουμε το κουρκούτι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι εκτός του αλευριού και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι ελαφρά.
- Όσο λιγότερο ανακατέψουμε το μείγμα, τόσο πιο αέρινο θα είναι στο τηγάνισμα.
- Δεν μας πειράζει αν μείνουν σβόλοι από το αλεύρι.
- Κρατάμε το μείγμα παγωμένο στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (θέλουμε να κολυμπάνε τα λαχανικά στο λάδι) και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει καλά.
- Αν έχουμε θερμόμετρο κουζίνας, η ένδειξη πρέπει να δείχνει 170° -180° C.
- Διαφορετικά, δοκιμάζουμε βυθίζοντας στο λάδι έναν κύβο ψωμιού ή λίγο αλεύρι.
- Αν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν και να παίρνουν χρώμα, το λάδι είναι έτοιμο.
- Ρίχνουμε τα κομμένα λαχανικά στο μπολ με το χυλό.
- Τα τραβάμε ένα-ένα και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Φροντίζουμε να μην παραγεμίσουμε την κατσαρόλα, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Τηγανίζουμε τα λαχανικά για 1 λεπτό ή μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινα και να γίνουν τραγανά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
- Τηγανίζουμε και τα υπόλοιπα υλικά σε δόσεις.
- Τα σερβίρουμε ζεστά. Συνοδεύουμε με δροσερό γιαούρτι με λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο ή κατίκι ή άλλο ελαφρύ ξινοτύρι, μια απλή ντοματοσαλάτα και λίγο ψωμί θα συνοδεύσουν θαυμάσια τα λαχταριστά, τηγανητά λαχανικά μας.