Με αφετηρία την Χαλκίδα, πρωτεύουσα του Νομού Ευβοίας, και διαμονή στο ξενοδοχείο Παλίρροια ξεκίνησε το οδοιπορικό μας στην πανέμορφη Κεντρική Εύβοια.
Πρώτος σταθμός η παραλία της Νέας Αρτάκης
Η Νέα Αρτάκη αποτελεί κομβικού χαρακτήρα προορισμό αφού τέμνει αυτούς που θέλουν να καταλήξουν στη κεντρική Εύβοια αλλά και εκείνους που θέλουν να επισκεφτούν τη Βόρεια Εύβοια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας. H κεντρική Παραλία της Νέας Αρτάκης, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους για μπάνιο όσο για τα δεκάδες καταστήματα που βρίσκονται κοντά και μπορεί κανείς να απολαύσει το καφέ, το φαγητό, το ούζο του έχοντας απέναντί του μία απίστευτη θέα.
Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο
Η ξενάγηση έγινε από την εκπληκτικά φιλόξενη Πρόεδρο του συλλόγου Απανταχού Αρτακηνών – Κυζικηνών, κυρία Σμαρώ Ψαθέρη Μιμίκου.
Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με δείπνο στην παραλία Αρτάκης
Το δείπνο στη Νέα Αρτάκη ήταν μία αποκάλυψη. Όποιος δεν έχει δοκιμάσει τις τοπικές γεύσεις , αξίζει να επισκεφθεί τη Νέα Αρτάκη από τις 14 έως και τις 16 Ιουλίου, στο 3ο τριήμερο γαστρονομικό Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων, που διοργανώνει ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών- Κυζικηνών.
*Γαύρος ομελέτα
Επόμενος σταθμός τα Πολιτικά Ευβοίας
Μονοπάτι της Ηρώς
Στο Μονοπάτι της Ηρώς βιώσαμε κάτι διαφορετικό και μοναδικό. Μετά το πέρας της πεζοπορίας επισκεφτήκαμε τη Μονή της Παναγίας Περιβλέπτου Πολιτικών, όπου ανάψαμε ένα κερί και κεραστήκαμε.
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου
Σε πευκόφυτη χαράδρα στον οικισμό των Πολιτικών βρίσκεται το καθολικό της μονής Παναγίας Περιβλέπτου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Οικοδομείται τον 11ο αιώνα και ανακατασκευάζεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γλυπτά, εντοιχισμένα σήμερα στην πρόσοψη και στο κτιστό τέμπλο, έργα εξέχοντος εργαστηρίου που πιθανόν δούλεψε στη μονή του οσίου Λουκά στη Βοιωτία και στον ‘Αγιο Λουκά στην Εύβοια. Στην αρχική του θέση διατηρείται τμήμα του μαρμάρινου δαπέδου όπου στο κέντρο καλύπτεται από πεντάκυκλο κόσμημα, γνωστό ως πενταόμφαλον. Εσωτερικά σώζει τοιχογραφίες. Επιγραφή του 1668 στην κόγχη της πρόθεσης αναφέρει τα ονόματα εκείνων που πιθανόν τοιχογράφησαν ή συνεισέφεραν στα έξοδα της τοιχογράφησης. Στα χρόνια της κατάληψης του νησιού από τους Φράγκους αναφέρεται ως λατινική μονή και επανδρώνεται με Βενεδικτίνους μοναχούς. Το 1582 ο Μητροπολίτης Ευρίπου Λαυρέντιος αγοράζει το συγκρότημα και το προσαρτά ως μετόχι στη μονή αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Η ιστορία της μονής αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται από έριδες και διαμάχες για την κατοχή των πλούσιων κτημάτων της. Σήμερα η μονή παραμένει ζωντανή χάρη στην ύπαρξη γυναικείας μοναστικής κοινότητας. Το 2014 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του καθολικού, που είχε πληγεί από το σεισμό του 2003 και συντήρησης των τοιχογραφιών.
Καφές & γλυκό κουταλιού στη πλατεία του χωριού των Πολιτικών
Πύργος Πολιτικών
Στο κέντρο του χωριού Πολιτικά, δίπλα στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, διατηρείται ο μεσαιωνικός πύργος, έδρα του φεουδάρχη της περιοχής και οικονομικό κέντρο.
Το ογκώδες, αμυντικό κτίσμα, έχει την τυπική για την περίοδο της Λατινοκρατίας μορφή. Ο τετράγωνης κάτοψης πύργος διαρθρώνεται σε τέσσερις ορόφους. Ο κατεξοχήν χώρος διαμονής διαμορφώνεται στον τρίτο όροφο με μεγάλα παράθυρα, τζάκι και αποχωρητήριο. Η κύρια είσοδος του πύργου, στην οποία έφθανε κανείς από εξωτερική ανασυρόμενη ξύλινη σκάλα, ανοίγεται στον δεύτερο όροφο, ενώ η σημερινή είσοδος του ισογείου ανοίχτηκε σε μεταγενέστερη εποχή, το 1973.
Ο πύργος σήμερα είναι επισκέψιμος έπειτα από τις εργασίες αποκατάστασής του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2011-2014). Στους χώρους του λειτουργεί φωτογραφική έκθεση τόσο για τις αναστηλωτικές εργασίες όσο και για την ζωή των ανθρώπων την περίοδο της Λατινοκρατίας.
Επίσκεψη και γεύμα στο χωριό Νεροτριβιά
Η Κοινότητα Νεροτριβιάς, 26 χιλιόμετρα δυτικά των Ψαχνών, είναι ονομαστή για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Άφθονα τρεχούμενα νερά σχηματίζουν ποτάμια και ρυάκια, σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 540 κάτοικοι.
Ξενάγηση στο Πολεμικό μουσείο Χαλκίδας
Το Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτήριο της ιστορικής Σχολής Πεζικού και προβάλλει τη στρατιωτική ιστορία των Ελλήνων. Στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται μοναδικά και σπάνια κειμήλια, από την Eνετοκρατία και την Επανάσταση του 1821 έως τη σύγχρονη ιστορία, μέσα από συλλογές όπλων, στρατιωτικές στολές, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, πίνακες, έργα τέχνης, καθώς και διοράματα σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Aποτελεί έναν δυναμικό χώρο «ζωντανής ιστορίας», που αποδίδει φόρο τιμής στους πολεμιστές προγόνους μας και σεβασμό στις θυσίες τους.
Το Μουσείο στεγάζει τη ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΙΑΣΚΟΥ.
Νέα Λάμψακος και Μπούρτζι
Η Νέα Λάμψακος είναι κωμόπολη με αξιόλογη εμπορική κίνηση ιδρύθηκε από πρόσφυγες της μικρασιατικής Λαμψάκου (περιοχή Δαρδανελίων). Η παραλία της Νέας Λαμψάκου είναι γνωστή για τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία της με τη μεγάλη ποικιλία θαλασσινών. Κοντά στην παραλία της Νέας Λαμψάκου βρίσκεται το Μπούρτζι, οικισμός με ψαροταβέρνες. Η Νέα Λάμψακος έχει 1.944 κατοίκους. Απέχει 7 χλμ. ΝΑ από τη Χαλκίδα.
Επίσκεψη στα “Μανιτάρια Λαχουβάρης”, Καθενοί Ευβοίας
H «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ» ανήκει στους δύο γεωπόνους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στην μυκητολογία και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο των μανιταριών από το 1995. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το Μάρτη του 2004, με την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων και την δημιουργία του πρώτου δορυφορικού συστήματος καλλιέργειας μανιταριών στην Ελλάδα, ενώ το 2006 εισήλθε στην παραγωγή μανιταριών Πλευρώτους και Λεντινούλα.
Ξενάγηση και γευσιγνωσία μανιταριών
Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με γεύμα στο χωριό Στενή
Η Ευβοιώτικη κουζίνα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα.
Η Στενή Ευβοίας είναι ο τόπος που φημίζεται ιδιαίτερα για το καλό φαγητό της αφού κατακλύζεται κάθε Σαββατοκύριακο από χιλιάδες επισκέπτες.