Οσο εξοικειωμένος και να είναι κάποιος με το real estate, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα στην περίπτωση ενός μυθικού αμπελώνα. Βλέπετε, όταν μια φιάλη κοστίζει χρυσάφι δεν θα σου πουλήσει κανείς τη γη από την οποία προέρχεται για ψίχουλα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ένας αμπελώνας -σε αντίθεση με ένα χρυσωρυχείο- είναι ένα “κοίτασμα” που δεν εξαντλείται ποτέ. Πρωταθλητής του “no limits” οινικού real estate είναι δίχως αμφιβολία τα Grand Cru της Βουργουνδίας: τα αμπελοτόπια από τα οποία προέρχονται τα ακριβότερα ερυθρά και λευκά κρασιά της Γης και των οποίων οι ιδιοκτησίες δεν μετριούνται σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκτάρια, αλλά συνήθως σε εκατοστά(!) του εκταρίου καθιστώντας κάθε πετραδάκι τους διαμάντι.
Μοιρασμένο ανάμεσα σε 16 ιδιοκτήτες είναι το Montrachet, με την τελευταία αγοραπωλησία να έχει λάβει χώρα πριν από 30 χρόνια, οπότε και η Credit Foncier αγόρασε 428τ.μ. για περισσότερο του μισού εκατομμυρίου ευρώ! Αν και το ποσό ακούγεται αδιανόητο, υπολογίζεται ότι η σημερινή αξία τού αποκλειστικά φυτεμένου με Chardonnay αμπελώνα υπερβαίνει τα €60 εκατ. ανά εκτάριο.
Η ιστορία του οίκου Leflaive ξεκινά το 1717, όμως μην φανταστείτε ότι ακόμα και τότε μπορούσες να αγοράσεις γη στην περιοχή μπιρ-παρά, αφού αμπελοτόπια σαν το Montrachet ήταν ήδη περιζήτητα 500 ολόκληρα χρόνια πριν! Ετσι χρειάστηκε να φθάσουμε στον μεσοπόλεμο προκειμένου ο Joseph Leflaive να ολοκληρώσει ένα portfolio Grand Cru μεριδίων που συνολικά αριθμούν 4,8ha. Ακόμα και αν το νούμερο αυτό φαντάζει τρομακτικό για τα δεδομένα της περιοχής, το Domaine Leflaive δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από το να αποκτήσει μόλις 0,082ha εκτάρια στο ύψιστο των αμπελοτοπιών. Το οποίο σημαίνει ότι με δεδομένες τις τρομακτικά χαμηλές αποδόσεις των 60χρονων κλιμάτων, μόλις ένα βαρέλι των 228 λίτρων παράγεται κάθε χρόνο!
Το μεγαλείο του Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru βέβαια δεν οφείλεται μόνο στο ύψιστο δυναμικό του αμπελοτοπιού, αλλά και στον περφεξιονισμό του παραγωγού, ο οποίος χτίστηκε κατά την δεκαετία του ΄90 οπότε και τα ηνία του οίκου κρατούσε η Anne Claude Leflaive. Εχοντας ασπαστεί την βιοδυναμική φιλοσοφία -που βλέπει τη γη όχι ως μεμονωμένη οντότητα αλλά ως μέρος του σύμπαντος και άρα επηρεαζόμενη από αυτό- η μεγάλη οινοποιός σταδιακά άλλαξε τον τρόπο καλλιέργειας όλων των αμπελώνων της και μετά το 1997 πέτυχε επιδόσεις που υποχρέωσαν το περιοδικό Decanter να της απονέμει τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού λευκών κρασιών στον κόσμο.
Ο αμπελώνας Montrachet επαναπροσδιορίζει τις έννοιες του μελένιου πλούτου, της αχαλίνωτης δύναμης, της ξηροκαρπάτης ηδονής, την τρομακτικής ικανότητας παλαίωσης και της απόλυτης σπανιότητας στο παγκόσμιο λευκό κρασί, με την πρόταση του Domaine Leflaive να αποτελεί μία από τις πλέον ποθητές. Ναι, η τιμή μπορεί να είναι απλά εξωπραγματική όμως ας δεχτούμε τα λόγια του βοτανολόγου Dr Jules Navalle που το 1855 ανέλαβε μια πρώτη επίσημη καταγραφή των μεγάλων αμπελοτοπιών της Βουργουνδίας: “Οποια και αν είναι η τιμή που κάποιος καλείται να πληρώσει για ένα Montrachet, ποτέ δεν έχει πληρώσει αρκετά!”
www.leflaive.fr / Instagram: @domaineleflaive