Η σημερινή (χθεσινή) τοποθέτηση δύο εκρηκτικών μηχανισμών στην Τεκτονική Στοά στην Αχαρνών, με τον δράστη να φεύγει ρίχνοντας κατάρες στη μασονία, επαναφέρει στο προσκήνιο τη σύνδεσή της στη συνωμοσιολογική βιβλιογραφία με σκοτεινές διαβουλεύσεις για παγκόσμια κυριαρχία. Ο τεκτονισμός έχει δαιμονοποιηθεί και συσχετιστεί με σατανιστικές λατρείες.
Η μασονία, τεκτονισμός ή ελευθεροτεκτονισμός, είναι ένα παγκόσμιο σύστημα αδελφοτήτων που έχει την απαρχή του στα τέλη του 16ου, αρχές 17ου αιώνα και αριθμεί σχεδόν 8 εκατομμύρια μέλη. Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική maconnerie, που με τη σειρά της προέρχεται από τη λέξη macon, που σημαίνει οικοδόμος.
Οι επιμέρους αδερφότητες που απαρτίζουν τον ελευθεροτεκτονισμό έχουν την ανάγκη κάθε μέλος να πιστεύει σε κάποια ανώτερη δύναμη. Για να γίνει κάποιος μέλος μιας τέτοιας αδελφότητας θα πρέπει να είναι ενήλικος άνδρας, να πιστεύει σε ένα υπέρτατο ον, όποια διάσταση και αν έχει αυτό για τον καθένα, να έχει καλές ηθικές αρχές, να πιστεύει στην αθανασία της ψυχής και να έχει προταθεί από μέλη της Στοάς.
Στην ουσία ο στόχος του τεκτονισμού είναι η ηθική και πνευματική ανόρθωση της ανθρωπότητας, μέσα από την προσωπική ανύψωση του κάθε ατόμου. Οι τέκτονες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της σκέψης και πρεσβεύουν ότι όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Είναι οι μασόνοι μια μυστική οργάνωση; ‘Οχι απαντά σε παλιότερη συνέντευξή του στο Data Journalists o Μέγας Διδάσκαλος, Μιχάλης Ματτέ.
«Δεν είμαστε μυστική οργάνωση, είμαστε απλοί άνθρωποι και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η πνευματική μας εξέλιξη» λέει. Και συνεχίζει: «[…] Οι συνωμοσιολογικές θεωρίες που αποδίδουν στον τεκτονισμό έναν μυστηριακό και κυρίαρχο ρόλο στην διακυβέρνηση του κόσμου, δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί και θεωρούνται συνήθως αποκλίνουσες από την πραγματικότητα. Οι Τέκτονες συγκεντρώνονται γύρω από εξαιρετικά υψηλές αξίες όπως η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η αδελφοσύνη».
Μιλώντας για τις τελετές που είναι απόρρητες για όσους δεν είναι μέλη o Μέγας Διδάσκαλος αναφέρει: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μυστικές τελετές και τα μυστήρια του τεκτονισμού δεν έχουν ως στόχο την προώθηση της παρανοϊκής απόκτησης εξουσίας ή τη διασφάλιση μυστικών πληροφοριών. Αντίθετα, αποτελούν μέρος μιας παράδοσης και μιας διαδικασίας πνευματικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας για τα μέλη του τεκτονικού συνδέσμου».
Η ιστορία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος
Η τεκτονική Στοά αποτελεί τον «πυρήνα» της οργάνωσης του ελευθεροτεκτονισμού. Ο τεκτονισμός ήρθε στην Ελλάδα από τα Επτάνησα, την εποχή που ήταν υπό γαλλική και αγγλική κατοχή, και συγκεκριμένα από την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.
Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το 1782, με όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας.
Το 1810 ο πρώτος γιος του Ναπολέοντα, Διονύσιος Ρώμας ένωσε τις Στοές της Κέρκυρας «Αγαθοεργία» και «Φιλογένεια» σε μια κοινή Στοά, η οποία από το 1811 αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά στον Ελληνικό χώρο. Στα επόμενα χρόνια αναπτύχθηκε ο Ελληνικός Τεκτονισμός στα Επτάνησα. Στην Στοά «Ένωσις» της Λευκάδας ο Εμμανουήλ Ξάνθος οραματίστηκε την ιδέα για την ίδρυση της «Φιλικής Εταιρείας». Τέκτονες που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 ήταν, μεταξύ άλλων, κατά δήλωση της Μεγάλης Στοάς, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε”, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Νικόλαος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μουρούζης ο, Ιωάννης Καποδίστριας κ.ά.
Το 1813, με μέριμνα του Ιωάννη Καποδίστρια, ιδρύθηκε στο Παρίσι Τεκτονικό Κέντρο με την ονομασία «Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον», στο οποίο η τεκτονική εργασία συνδυαζόταν στενά με τη μυστική προετοιμασία για την απελευθέρωση της Ελλάδος. Εκεί μυήθηκε ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο οποίος μετά την επιστροφή του στη Μόσχα, εμύησε αργότερα και τον Νικόλαο Σκουφά.
Το 1863 ιδρύθηκε στην Αθήνα κανονική Τεκτονική Στοά με το όνομα «Πανελλήνιον», με έγκριση και υπό την αιγίδα της Μεγάλης Ανατολής της Ιταλίας. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν κι άλλες κανονικές Στοές: «Ποσειδωνία» στον Πειραιά, «Σκουφάς» στη Χαλκίδα, «Αρχιμήδης» στην Πάτρα, «Παίδες Λεωνίδου» στη Σύρο, «Ρήγας Φεραίος» στη Λαμία, «Πρόοδος» στο Άργος κ.ά.
Στις 10 Απριλίου του 1867, μετά από νέο αίτημα των Ελλήνων Τεκτόνων, η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας, κήρυξε αυτόνομο Ελληνικό Τεκτονικό Κέντρο, με την επωνυμία «Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος» και με έδρα την Αθήνα, η οποία, με την αναθεώρηση του Τεκτονικού Συντάγματος το έτος 1936 μετονομάστηκε σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος».
Τον Μάρτιο του 1945, μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής όταν είχαν ανασταλεί όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας, συγκλήθηκε η πρώτη συνέλευση του Συμβουλίου της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος» και ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες των στοών.
Η Μεγάλη Στοά είναι ο λειτουργικός και διοικητικός Θεσμός, που χορηγεί στις επιμέρους Στοές που την απαρτίζουν, την κανονικότητά τους και την διεθνή τους υπόσταση.