Υπάρχουν ορκισμένοι οπαδοί του solo traveling, που ξέρουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του μοναχικού ταξιδιού: Ξυπνάς όποτε θέλεις, πηγαίνεις όπου θέλεις την ώρα που θέλεις, δεν χρειάζεται να διαπραγματευθείς με κανέναν το πρόγραμμά σου, περιττεύουν οι τσακωμοί και οι παρεξηγήσεις.
Άλλοι πάλι βρίσκουν τρομακτική την ιδέα: Τί νόημα έχει να μην μπορείς να μιλήσεις με ένα οικείο πρόσωπο στις διακοπές σου, να μην απολαμβάνετε κοινές εμπειρίες, να μην μοιράζεστε την κούραση, αλλά και τα έξοδα του ταξιδιού; Και πώς να πάει κανείς μόνος του στην ταβέρνα το βράδυ, όταν οι άλλοι διασκεδάζουν;
«Έχει γίνει μόδα»
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΚΝΑ το solo travelling έχει γίνει μόδα στη Γερμανία. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Κριστίνα Μίρο «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον γι’ αυτό το είδος διακοπών. Όλο και περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν αντίστοιχα προϊόντα. Πρόκειται για τουριστικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του μοναχικού ταξιδιώτη». Παλαιότερα το μοναχικό ταξίδι ήταν κάτι σαν «κοινωνικό στίγμα» ή τουλάχιστον ήταν κάτι ανεξήγητο. Αλλά αυτή η εποχή έχει παρέλθει.
Μία εύλογη εξήγηση είναι ότι στη Γερμανία αυξάνονται ούτως ή άλλως τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά. Ήδη σήμερα είναι περισσότερα από 22 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 4 Γερμανούς ζει μόνος του. Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι το ίδιο θα κάνει ο 1 στους 2. Υπάρχουν και εκείνοι που μοιράζονται το νοικοκυριό με συγκάτοικο ή με τον σύντροφό τους, αλλά προτιμούν να κάνουν διακοπές μόνοι. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουρισμού του Κιέλου, το 2022 πήγαν διακοπές στη Γερμανία περίπου 1.860.000 μοναχικοί ταξιδιώτες, εκ των οποίων το 52% άνδρες και το 48% γυναίκες.
Η Κέρστιν Χοϊβίνκελ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ζάαρ, λέει ότι «ο τουριστικός κλάδος έχει ανακαλύψει αυτή τη νέα αγορά» και αυτό είναι λογικό, γιατί το solo travelling εντάσσεται σε μία γενικότερη τάση για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση. Μήπως όμως κάποιοι επιλέγουν το μοναχικό ταξίδι, ακριβώς γιατί επιζητούν μία νέα γνωριμία στις διακοπές τους; «Εδώ θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό», λέει η Κέρστιν Χοϊβίνκελ. «Υπάρχουν οι διακοπές των singles που μπορεί να επιδιώκουν μία νέα γνωριμία. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που έχουν σύντροφο, αλλά θέλουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους. Ιδιαίτερα έντονη είναι αυτή η τάση σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Έχουν τον σύντροφό τους, τα παιδιά συνήθως έχουν φύγει από το σπίτι και αυτό που θέλουν οι ίδιες είναι να βρουν χρόνο για τον εαυτό τους, χρόνο για περισυλλογή, χρόνο στον οποίο δεν θα χρειάζεται να φροντίζουν για κανέναν».
Μόνος, αλλά σε τιμή …δίκλινου
Στη διάδοση του solo travelling συμβάλλει και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες κάποιας ηλικίας φροντίζουν την υγεία τους και τη φυσική τους κατάσταση, ενώ παράλληλα διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές. Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι επαγγελματίες του τουρισμού.
«Παλαιότερα», λέει η Κέρστιν Χοϊβίνκελ, «ο ξενοδόχος θα έβαζε τον μοναχικό ταξιδιώτη στο τελευταίο μίζερο δωματιάκι που είχε απομείνει, δίπλα στο ασανσέρ. Αυτή η νοοτροπία έχει αλλάξει. Βέβαια για τον μοναχικό ταξιδιώτη οι διακοπές είναι πιο ακριβές, γιατί, σε αντίθεση με ένα ζευγάρι που ταξιδεύει μαζί, δεν έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί τα έξοδα».
Όπως έχει διαπιστώσει η ψυχολόγος Κριστίνα Μίρο, οι μοναχικοί ταξιδιώτες πηγαίνουν παντού. «Είτε πρόκειται για ένα city break στη Λισαβόνα, είτε για μία κρουαζιέρα στη Σκανδιναβία, είτε για την προσκυνηματική διαδρομή στο μονοπάτι του Αγίου Ιακώβου στην Ισπανία, ο μοναχικός ταξιδιώτης έχει πάντοτε την ελευθερία, αλλά και την ευελιξία να καταστρώσει και να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του, όποτε θέλει», επισημαίνει.
Βέβαια όλα αυτά έχουν και ένα αντίτιμο: Ο μοναχικός ταξιδιώτης συνειδητοποιεί πολύ γρήγορα ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για όλα. «Έχεις τη δυνατότητα να είσαι μόνος σου, είσαι με τον εαυτό σου, αλλά πρέπει και να τα πας καλά με τον εαυτό σου», λέει χαρακτηριστικά η Κέρστιν Χοϊβίνκελ. «Γιατί κάθε τόσο πρέπει να αποφασίζεις μόνος σου. Για παράδειγμα, να πάρεις ομπρέλα ή να μην πάρεις; Ακόμη και στα πιο απλά πράγματα δεν μπορείς να ζητήσεις μία δεύτερη γνώμη…»
Και μαζί και μόνη
Για όσους θέλουν να πηγαίνουν διακοπές μόνοι, αλλά όχι τελείως ή διαρκώς μόνοι, υπάρχουν και άλλες «έξυπνες» λύσεις. Για παράδειγμα στη Μ.Βρετανία η ιστοσελίδα www.womenwelcomewomen.uk προσφέρει μία πλατφόρμα επικοινωνίας με γυναίκες solo travellers, τις οποίες άλλες γυναίκες δηλώνουν διατεθειμένες να φιλοξενήσουν ή να παραλάβουν στο αεροδρόμιο ή να ξεναγήσουν στην πόλη τους.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται ιστοσελίδες με τίτλους όπως «Meet the locals», οι οποίες δίνουν στον ταξιδιώτη τη δυνατότητα να συναντηθεί με ντόπιους και να γνωρίσει καλύτερα τον τουριστικό προορισμό που έχει επιλέξει.
Πηγή: DW
Γιάννης Παπαδημητρίου