Ποπ κορν: Θερμίδες σε 1 μερίδα και οφέλη υγείας

Η μία μερίδα αντιστοιχεί σε 3 φλιτζάνια ψημένου ποπ κορν. φωτό: iStock, από Μιχάλης Θερμόπουλος

105

Είναι εύκολο να θεωρεί κανείς ότι το ποπ κορν είναι τροφή συνυφασμένη με πολύ βούτυρο και αλάτι.

Αλλά το μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία με τα θρεπτικά του συστατικά του και τον χαμηλό αριθμό θερμίδων που έχει, αρκεί να προσέχετε στο πώς το φτιάχνετε.

Το ποπ κορν φτιάχνεται θερμαίνοντας τους πυρήνες καλαμποκιού, οι οποίοι είναι γεμάτοι με άμυλο και έχουν σκληρό εξωτερικό. Όταν δεν είναι περιέχει πολλά άλλα συστατικά, ως σνακ είναι μια υγιεινή ελαφριά απόλαυση. Είναι επίσης δημοφιλές επειδή προετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα στο σπίτι.

Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων σοβαρών παθήσεων υγείας. Το ποπ κορν περιέχει:

  • Φολικό οξύ
  • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
  • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
  • Βιταμίνη Β3 (νικοτινικό οξύ)
  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)
  • Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Κ

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα (3 φλιτζάνια ψημένου ποπ κορν):

  • Θερμίδες: 93
  • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 18,6 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3,6 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 0,2 γραμμάρια
  • Λίπος: 1,1 γραμμάρια

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Λάβετε υπόψη ότι τα οφέλη του ποπ κορν για την υγεία μπορούν να μειωθούν ή να αναιρεθούν εάν προσθέσετε πολύ βούτυρο και αλάτι στο σνακ. Και τα δύο αυτά πρόσθετα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση του κορεσμένου λίπους στην μερίδα σας, μερικές φορές μεταξύ 20 και 57 γραμμαρίων.

Είναι σημαντικό να θυμάστε να τρώτε το ποπ κορν σας σκέτο για τα περισσότερα οφέλη. Εάν χρειάζεστε κάποια επιπλέον γεύση, βάλτε πολύ λίγο αλάτι ή λίγο ελαιόλαδο.

Ποπ κορν: Οφέλη για την υγεία

Εκτός από το ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, το ποπ κορν περιέχει επίσης φαινολικά οξέα, ένα είδος αντιοξειδωτικού. Επιπλέον, είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, μια σημαντική ομάδα τροφίμων που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης στους ανθρώπους.

Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γνωστό ότι προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία στον άνθρωπο. Ένα σημαντικό όφελος από την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως είναι ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι ισχύει ιδιαίτερα για μεσήλικες άνδρες και γυναίκες.

Επιπλέον, το ποπ κορν έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο εύκολα και να αποφύγετε τις μεγάλες αυξομειώσεις που σχετίζονται με τρόφιμα υψηλού GI. Τροφές με χαμηλό GI μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 να βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων.

Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και στεφανιαίας νόσου. Οι φυτικές ίνες είναι ένα σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και το ποπ κορν είναι ιδανικό εάν χρειάζεστε ένα σνακ που συμβάλλει στην καθημερινή σας πρόσληψη φυτικών ινών.

Χαμηλότερος κίνδυνος υπέρτασης

Εκτός από την μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, η κατανάλωση ποπ κορν χωρίς πολύ πρόσθετο αλάτι ή βούτυρο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση ή να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Διαχείριση βάρους

Η απώλεια βάρους και η διαχείρισή του είναι κάτι αρκετά δύσκολο για πολλούς. Το ποπ κορν προσφέρει μια λύση σνακ που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αύξηση βάρους. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, συμβάλλει σημαντικά προς αυτόν τον στόχο.

Πηγή: https://www.webmd.com

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις