Έφυγε χθες από τη ζωή ο επιχειρηματίας Νίκος Δούρος, σκορπίζοντας θλίψη στην Πάτρα. Την είδηση για τον θάνατο του “πατριάρχη” της γνωστής εταιρείας ειδών ανδρικής ένδυσης DUR, ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, στις 12.30 μ.μ, με τους συγγενείς να ζητούν, αντί στεφάνων, την ενίσχυση των παιδικών κατασκηνώσεων κοινωνικού οργανισμού Δήμου Πατρέων.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας:
“Ο Νικόλαος Θ. Δούρος ήταν ιδιοκτήτης της εταιρίας “Δούρος ΑΕ”. Ήταν ένας πρωτοπόρος, οραματιστής επιχειρηματίας και πρότυπο οικογενειάρχη. Από το 2008 ήταν Πρόξενος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας για την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά και το 2011 βραβεύτηκε στην Παλαιά Βουλή από την πρεσβεία της Ουγγαρίας με το Μεγάλο Σταυρό του Τάγματος των Λεγεώνων, ως ο καλύτερος πρόξενος της Ελλάδας. Είχε διατελέσει Πρόεδρος των Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας, καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.) Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου. Τέλος, ήταν αντιπρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος και μέχρι πρότινος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Λιμένος Πατρών.
Τα τρία παιδιά του, ο Θεόδωρος, η Αγγελική και η Μαρίνα θα συνεχίσουν το έργο του με την ίδια εργατικότητα και επιχειρηματικό ήθος. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 στις 12.30 μ.μ. Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων, την ενίσχυση των παιδικών κατασκηνώσεων κοινωνικού οργανισμού Δήμου Πατρέων.
Αριθμός Λογαριασμού ΝΠΔΔ ΚΟΔΗΠ:
Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων
IBAN: GR74 0171 1290 0061 2903 0030 227
Τηλ. επικοινωνίας Ταμείο ΚΟΔΗΠ – Χαρτάς Λεωνίδας 2610390975″.
Ποιος ήταν ο Νίκος Δούρος
Σύμφωνα με το thebest, ο Νίκος Δούρος, ένα από τα έξι παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας, από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας, με μεγάλη κλίση στα γράμματα, όπως είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του ήθελε να γίνει στρατιωτικός γιατρός. Ομως, για να έχει το δικαίωμα να φοιτήσει στη συγκεκριμένη σχολή, πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Και το γεγονός ότι ο πατέρας του είναι χαρακτηρισμένος αριστερός δεν του αφήνει κανένα περιθώριο.
Έφυγε τη δεκαετία του ’50 από την Αρκαδία και ήρθε στην Πάτρα όπου ένας μακρινός συγγενής της οικογένειας που διατηρεί στην πόλη μια μικρή βιοτεχνία ειδών ένδυσης του προσφέρει δουλειά: να γίνει πλασιέ.
Με δύο βαλίτσες γεμάτες εμπόρευμα, ο νεαρός Δούρος περνάει απέναντι, στη Ναύπακτο, και γυρίζει από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό. Ταξιδεύοντας με τα ξεχαρβαλωμένα λεωφορεία των ΚΤΕΛ εκείνης της εποχής, σε ένα οδικό δίκτυο ρημαγμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από τον πόλεμο, φτάνει μέχρι την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Το ταξίδι θα επαναληφθεί πολλές φορές. Ο Νίκος Δούρος πολύ γρήγορα αποκωδικοποιεί τον κόσμο του ενδύματος, βλέπει τα κενά της αγοράς, αποκτά καλές σχέσεις με εμπόρους, καταλαβαίνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν ρούχα. Σύντομα αποφασίζει να μην είναι πια “υπαλληλάκι”, όπως έλεγε, αλλά να φτιάξει τη δική του επιχείρηση. Καλεί μάλιστα στην Πάτρα τους αδελφούς του, Παναγιώτη και Ανδρέα, και τους γονείς του, για να τον βοηθήσουν.
Κάπως έτσι, το 1960 γεννιέται η “Νίκος Δούρος και αδελφοί”, μια ταπεινή οικοτεχνία που παρασκευάζει και διαθέτει στην αγορά εσώρουχα και κάλτσες. Επόμενο βήμα, η δημιουργία βιοτεχνίας. Κι ενώ η πλειονότητα των ανδρών φορούν τότε μακριά εσώρουχα, οι Δούροι φτιάχνουν εσώρουχα τύπου μπόξερ, τα οποία κυκλοφορούν σε μια μοντέρνα συσκευασία και κάνουν θραύση! Το 1971 η επιχείρηση γίνεται ανώνυμη εταιρεία. Σε μια εποχή που στην πρωτεύουσα της Αχαΐας μεγαλουργούν επιχειρήσεις όπως η Αχάια Κλάους, η Πειραϊκή Πατραϊκή και ο Λαδόπουλος, η νέα Α.Ε. διεκδικεί το δικό της μερίδιο στην αγορά, με το μικρό της εργοστάσιο των 400 τ.μ. στην οδό Μαραγκοπούλου, εκεί όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται η έδρα της.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας – και της χώρας, και της οικογένειας Δούρου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ -με τις κοσμογονικές αλλαγές που αυτή σημαίνει για το χώρο του εμπορίου-, γεννιέται η DUR: με νέο όνομα, με το γνωστό λογότυπο με την κόκκινη τελεία και μια στροφή στο ποιοτικό ανδρικό ντύσιμο. Τη δεκαετία του ’90 το brand name έχει πια καθιερωθεί και η θέση της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εδραιώνεται. Το 1992 η Dur ανοίγει το πρώτο κατάστημά της στην Αθήνα, στην οδό Τσακάλωφ. Τα πόλο μπλουζάκια της γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι επενδύσεις ολοένα και μεγαλύτερες. Ο Παναγιώτης Δούρος φεύγει από τη ζωή από το 1997. Δεν θα προλάβει να δει την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, το 2000.
Σήμερα η DUR, η αμιγώς ελληνική εταιρεία ανδρικής ένδυσης, με έδρα την Πάτρα, διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο 30 καταστημάτων λιανικής πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα με την επωνυμία DUR, συμπεριλαμβανομένων και των shop in shop, ενώ υποστηρίζεται από ένα εξίσου ισχυρό δίκτυο χονδρικής.