Οι κυνηγοί της γεύσης απολαμβάνουν αξέχαστo φαγητό – στα pintxos bar του Σαν Σεμπαστιάν και τις αγορές της Λυών, στις οστερίες της Μπολόνια και τα vegan fine dining εστιατόρια της Κοπεγχάγης.
Λισαβόνα
Η γλυκιά πολιτεία στις εκβολές του ποταμού Τάγου με τα παστέλ κτίρια διακοσμημένα με τα περίφημα πλακάκια azulejos, τα τραμ που ανηφορίζουν στους ψηλούς λόφους, και τις ζωηρές, κοσμοπολίτικες γειτονιές όπως το Bairro Alto, είναι μία από τις πιο συναρπαστικές και budget επιλογές για ταξίδι στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η πορτογαλική πρωτεύουσα μπήκε και στον χάρτη των foodies, για τα tascas -τις παραδοσιακές πορτογαλικές ταβέρνες, αλλά και τις fine dining επιλογές της. Από τα λαχταριστά θαλασσινά στην -αγαπημένη του Βοurdain- Cervejaria Ramiro και τα σπιτικά πιάτα της Taberna da Rua das Flores μέχρι τις δημιουργίες του σταρ σεφ Henrique Sa Pessoa στο βραβευμένο με δύο αστέρια Μichelin εστιατόριο ΑLMA, το φαγητό στη Λισαβόνα είναι μεγάλη απόλαυση.
Σαν Σεμπαστιάν
Με δεκαεννιά αστέρια Michelin σε μια ακτίνα δέκα λεπτών οδήγησης, είναι ολόλαμπρη η γαστρονομική σκηνή της βασκικής πόλης με τις ατέλειωτες αμμουδιές και την γοητευτική παλιά πόλη. Eίκοσι λεπτά από το κέντρο, στην πόλη Εrrenteria, το διάσημο Mugaritz του Αdoni Aduriz παρουσιάζει ένα ασυνήθιστo, προκλητικό δείπνο τριών ωρών και 25 δημιουργιών. Και στο Αrzak, το εστιατόριο – θεσμός του Juan Mari Arzak και της κόρης του Elena, τα δημιουργικά πιάτα με το βασκικό πνεύμα είναι αποτέλεσμα πειραμάτων που πραγματοποιούνται στο “laborategia”, το εργαστήριο που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο, όπου δουλεύουν σε έναν «πάγκο εργασίας γεύσης» με περισσότερα από 1.000 συστατικά.
Ωστόσο, η πιο αυθεντική, αξέχαστη εμπειρία είναι η βόλτα στα pintxos bar τoυ Parte Vieja, της παλιάς πόλης – όλοι απολαμβάνουν στα όρθια μεζεδάκια και zurito- βαρελίσια μπύρα 150mm σε ποτηράκια κρασιού και πετούν τις χαρτοπετσέτες τους στο πάτωμα. Kάθε μπαρ έχει τη δική του σπεσιαλιτέ, όπως το Βar Paco Bueno που σερβίρει gambas a la gabardine (γαρίδες με κουρκούτι) από το 1950. Το Bar Txepetxa, που λειτουργεί από το 1925, ειδικεύεται στα pintxo με αντζούγιες και έχει φανατικούς θαμώνες – από τον Μartin Berasategui μέχρι τον Ethan Hawke.
Κοπεγχάγη
Το Νoma ετοιμάζεται να κλείσει στο τέλος του 2024, όμως οι καλοφαγάδες ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να έρχονται για το φημισμένο/, το πρώτο σκανδιναβικό vegan εστιατόριο που διακρίθηκε με αστέρι Michelin, το POPL, το burger bar που γεννήθηκε από την ομάδα του Noma, το Geranium, πρώτο στα The World’s 50 Best Restaurants το 2022, και το Alchemist όπου ο mastermind Rasmus Monk έχει σχεδιάσει μια εμπειρία που συνδυάζει τέχνη, επιστήμη, τεχνολογία και ολιστική κουζίνα – το μενού 50 πιάτων κοστίζει περίπου 650 ευρώ.
Αλλά και για όλα τα μικρά μυστικά της Κοπεγχάγης, της πόλης όπου το hygge είναι φιλοσοφία ζωής και οι δείκτες ευτυχίας πάντα ανεβασμένοι: το brunch του Mag of Coffee με τα 12 πιάτα που σερβίρονται σε ξύλινο δίσκο, το άψογο smørrebrød του Selma, τα κρουασάν του next-gen φούρνου Mirabelle.
Λυών
Δεν είναι δύσκολο να παραδοθείς στη γοητεία της γαστρονομικής πρωτεύουσας της Γαλλίας. Εδώ γεννήθηκε η nouvelle cuisine, οι πλακόστρωτοι δρόμοι της Vieux Lyon, της παλιάς πόλης, είναι γεμάτοι με bouchons – τα αυθεντικά ταβερνάκια-μπιστρό με το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο στην είσοδο που σερβίρουν coq au vin και άλλα παραδοσιακά πιάτα, ενώ στον οδηγό Μichelin περιλαμβάνονται 91 εστιατόρια που έχουν διακριθεί είτε με Βib Gourmand, είτε με ένα και δύο αστέρια -όπως το εστιατόριο L’ Auberge du Pont des Collonges -γνωστό περισσότερο ως Paul Bocuse.
Η αγορά τροφίμων Halles de Lyon Paul Bocuse -αφιερωμένη στον θρυλικό σεφ- είναι η Μέκκα των foodies, ενώ οι λάτρεις του κρασιού έχουν στα πόδια τους τους απέραντους αμπελώνες και τα chateaux του Beaujolais. Η πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της πόλης χρονολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν οι Mères Lyonnaises (ο όρος «Μητέρες της Λυών» αναφέρεται σε ταλαντούχες γυναίκες μαγείρισσες) άνοιξαν εστιατόρια με σπιτικό στυλ που σερβίραν απλό, αστικό φαγητό, τα οποία εξελίχθηκαν σε εστιατόρια παγκόσμιας κλάσης.
Σεβίλλη
Στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, η μέρα σχεδιάζεται γύρω από το φαγητό και ο στόχος είναι να επισκεφτείς όσα περισσότερα tapas bar μπορείς. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 3.000 μπαρ που προσφέρουν τάπας: το El Rinconcillo, δίπλα στην εκκλησία Santa Catalina, με έτος ίδρυσης το 1670, είναι το παλιότερο και σερβίρει όλα τα κλασικά – salmorejo (κρύα ντοματόσουπα) espinacas con garbanzos (σπανάκι με ρεβίθια και κύμινο) και φυσικά boquerones (μαρινάτες αντζούγιες).
Παράλληλα, υπάρχει μια στρατιά από νέα gastro-bar και εστιατόρια με σύγχρονη κουζίνα, όπως το Cañabota που σερβίρει στην μπάρα όστρακα και ψάρια από τον Ατλαντικό και το Αbantal που προσεγγίζει την ανδαλουσιανή κουζίνα με σύγχρονο τρόπο, με πιάτα όπως baby γαρίδες με μαύρη πατάτα, και σαλάχι με σάλτσα αμυγδάλου και béarnaise από σέρι.
Mπολόνια
H ανερχόμενη σταρ της Ιταλίας έχει πολλά παρατσούκλια, μεταξύ των οποίων και “La Grassa” («η χοντρή») λόγω της πλούσιας, νόστιμης και λιπαρής κουζίνας της που έχει για σημαία τo ragú, τα λαζάνια και τα tortellini al brodo (χειροποίητα τορτελίνια σε ζωμό). Εδώ το φαγητό είναι η χαρά της ζωής, και κάτω από τα πανέμορφα portici (τις αναρίθμητες στοές που κτίστηκαν τον Μεσαίωνα) ή τα στενά του Quadrilatero ανακαλύπτεις συνεχώς θησαυρούς και λιχουδιές σε οστερίες και wine bar, τζελατερίες και delicatessen: Όπως το καλύτερο gelato al pistachio -αν όχι στον κόσμο, τουλάχιστον στην Ιταλία- στην Cremeria Santo Stefano ∙ παρασκευάζει κι άλλα παγωμένα θαύματα όπως το σορμπέ από την αρχαία ποικιλία μήλου Rosa Romana. Στρώσεις και στρώσεις αέρινης μορταδέλας στα περίφημα σάντουιτς του Mò Mortadella Lab για τα οποία σχηματίζεται ουρά εκατοντάδων μέτρων. Πρωτοποριακές δημιουργίες όπως το σιγομαγειρεμένο αυγό σε γκασπάτσο βασιλικού στην φημισμένη Τrattoria da Me, αλλά και πιάτα που τιμούν την μαγειρική κληρονομιά όπως τα φρέσκα ζυμαρικά gramigna με guanciale, σαφράν, κολοκυθάκια και παρμεζάνα στην Τrattoria Bertozzi, τρατορία-θεσμός της Μπολόνια.
Mόντενα
Η επαρχία της Εμίλια-Ρομάνια έχει δεκάδες προϊόντα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ και η Μόντενα περηφανεύεται για το βαλσάμικο ξύδι της – oι ξεναγήσεις στα αμπέλια και τους χώρους παραγωγής και οι γευσιγνωσίες είναι must. Η μικρή πόλη με το ντιζάιν μουσείο Enzo Ferrari, τις όμορφες πλατείες και τη μεσαιωνική γοητεία είναι και το αρχηγείο του οραματιστή σεφ και σταρ της γαστρονομίας Massimo Bottura. Στο κέντρο της Μόντενα βρίσκεται η Οsteria Francescana, καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2016 και το 2018 σύμφωνα με τα The World’s 50 Best Restaurants, και στα δώδεκα τραπέζια σερβίρεται τώρα το tasting menu 16 πιάτων “We are Here” «που ερμηνεύει εκ νέου μια επιλογή από εικονοκλαστικά πιάτα της Osteria Francescana, φέρνοντας τα καλύτερα του παρελθόντος στο μέλλον» – με δημιουργίες που έχουν τίτλους όπως «Μια πατάτα που θέλει να γίνει τρούφα». Αδερφάκι του είναι το Francescana at Maria Luigia, στην εξοχή της Μόντενα, στο ξενοδοχείο του Bottura, Casa Maria Luigia, ενώ ένας προσιτός τρόπος να δοκιμάσεις την ιντελεκτουέλ κουζίνα του Bottura είναι το πολύχρωμο μπιστρό Franceschetta 58.
Galway & Burren, Iρλανδία
Aσβεστολιθικές ακτές, σεληνιακό τοπίο, εύφορη ύπαιθρος: το Burren δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος της Ιρλανδίας και οι λάτρεις του καλού φαγητού συρρέουν εδώ για να ανακαλύψουν τα περίφημα τυροκομεία, τις βιολογικές αγορές φρούτων και λαχανικών, τα artisanal παγωτά. Aκολουθώντας το Burren Food Trail, οι εμπειρίες γεύσης είναι μοναδικές: στο εργοστάσιο σοκολάτας Hazel Mountain Chocolate παρασκευάζουν χειροποίητη σοκολάτα με κακάο 70% και φύκια, στο Burren Smokehouse καπνίζουν άγριο σολομό με μέλι, ουίσκι και μάραθο, και στο Wild Kitchen οργανώνουν εκδρομές για συλλογή φυκιών σε ερημικές παραλίες. Βόρεια του Burren, η boho πόλη Galway φημίζεται για το νεανικό στιλ της αλλά και για το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Αniar του σεφ JP McMahon. Mε φιλοσοφία «επιστροφή στη φύση», τα πιάτα φτιάχνονται από 2 έως το πολύ 3 συστατικά που προέρχονται αυστηρά από τις ακτές του Ατλαντικού, σερβίρονται από τους ίδιους τους σεφ και συχνά συνοδεύονται από ποιήματα.