Ο άνθρωπος που ταξίδεψε σε όλες τις χώρες του κόσμου χωρίς αεροπλάνο (Εικόνες)

107

Ξεκίνησε το 2013 και ολοκλήρωσε την απίστευτη περιπέτειά του την περασμένη εβδομάδα – Το πέρασμα και οι εντυπώσεις του από την Ελλάδα

Στις 10 Οκτωβρίου του 2013, ο Τόρμπιορν «Θορ» Πέντερσεν άφησε τη δουλειά του, την κοπέλα του και την οικογένειά του στη Δανία για να ξεκινήσει ένα επικό ταξίδι. Ο στόχος του; Να επισκεφτεί κάθε χώρα του κόσμου χωρίς να πετάξει με αεροπλάνο.
Εθεσε μερικούς κανόνες στον εαυτό του. Θα περνούσε τουλάχιστον 24 ώρες σε κάθε έθνος και θα αντιστεκόταν να επιστρέψει στο σπίτι του μέχρι να τελειώσει την αποστολή του. Θα έκανε επίσης ό,τι μπορούσε για να κρατήσει χαμηλά τα έξοδα και να ζήσει με έναν προϋπολογισμό περίπου 20 ευρώ την ημέρα.

Στις 24 Μαΐου 2023 έφτασε επιτέλους εκείνη η μέρα. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ταξιδιού ο Πέντερσεν, ως πρεσβευτής καλής θέλησης του δανέζικου Ερυθρού Σταυρού, επισκέφτηκε με επιτυχία την 203η και τελευταία χώρα του, τις Μαλδίβες, και ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο ταξίδι της επιστροφής του πίσω στη Δανία.
Ο 44χρονος έφτασε στη Μαλαισία μέσω Σρι Λάνκα για να επιβιβαστεί στο τεράστιο MV Milan Maersk – ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μήκους περίπου 400 μέτρων ή περίπου στο μέγεθος 3,5 γηπέδων ποδοσφαίρου – για το ταξίδι 33 ημερών μέχρι την πατρίδα του.
Στις 26 Ιουλίου, αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Ααρχους, στην ανατολική ακτή της Δανίας, όπου περίπου 150 άνθρωποι τον περίμεναν για να γιορτάσουν. Ανάμεσα στα πλήθη που ζητωκραύγαζαν ήταν η σύζυγός του (της έκανε πρόταση γάμου στην κορυφή ενός όρους στην Κένυα το 2016 και παντρεύτηκαν το 2021), ο πατέρας, τα αδέρφια, οι φίλοι, συνεργάτες του πρότζεκτ και πολλοί υποστηρικτές που παρακολουθούσαν το blog του, Once Upon a Saga, και τα κανάλια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν ξεκινήσει την περιπέτειά του το 2013, εργαζόταν στη ναυτιλία και στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που αποδείχθηκε ανεκτίμητη τεχνογνωσία κατά τον σχεδιασμό της περίπλοκης διαδρομής του και για την προσαρμογή του στον ατελείωτο ταξίδι.

Στην πραγματικότητα, δεν ξέφυγε πολύ από το αρχικό του σχέδιο, εκτός από μερικές εκπλήξεις. Για παράδειγμα, δυσκολεύτηκε με την Ισημερινή Γουινέα, μια από τις πιο δύσκολες χώρες στον κόσμο για πρόσβαση. Μετά από τέσσερις μήνες και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, ο Πέντερσεν απέκτησε τελικά βίζα. Παρόλο που τα χερσαία σύνορα ήταν κλειστά εκείνη την εποχή, μπόρεσε να περάσει χάρη σε μια συνάντηση με έναν άγνωστο που εργαζόταν στην Ισημερινή Γουινέα και προσφέρθηκε να τον μεταφέρει.

Όλο αυτό το διάστημα, ο χρόνος άρχισε να αθροίζεται. Αρχικά είχε προβλέψει ότι θα χρειαζόταν τέσσερα χρόνια για να φτάσει σε 203 χώρες (ο ΟΗΕ αναγνωρίζει 195 κυρίαρχα κράτη, αλλά ο Πέντερσεν περιλάμβανε και τα μερικώς αναγνωρισμένα κράτη), αλλά ο κόσμος είχε άλλα σχέδια.

Κατά τα χρόνια του στο δρόμο, αντιμετώπισε πολύμηνες καθυστερήσεις έκδοσης βίζας σε μέρη όπως η Συρία, το Ιράν, το Ναουρού και η Αγκόλα. Ξεπέρασε επίσης μια σοβαρή κρίση εγκεφαλικής ελονοσίας στην Γκάνα, επέζησε από μια έντονη τετραήμερη καταιγίδα ενώ διέσχιζε τον Ατλαντικό από την Ισλανδία στον Καναδά, πέρασε κλειστά χερσαία σύνορα σε ζώνες συγκρούσεων και αναγκάστηκε να επαναπρογραμματίσει πολλά δρομολόγια λόγω κατεστραμμένων πλοίων ή εξαντλητικής γραφειοκρατίας.

Στις αρχές του 2020, ο ατρόμητος ταξιδιώτης βρέθηκε ξαφνικά κολλημένος στο Χονγκ Κονγκ για δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, με μόλις εννέα χώρες να απομένουν.

Ο Πέντερσεν παρέμεινε υγιής μαγειρεύοντας δείπνο με φίλους, πεζοπορώντας στα πολλά μονοπάτια της πόλης, συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό, δίνοντας ομιλίες και εργαζόταν στην Εκκλησία των Δανών Ναυτικών.

Έχοντας αποκτήσει βίζα εργασίας και άδεια διαμονής στο Χονγκ Κονγκ, ο παντρεύτηκε την αρραβωνιαστικιά του του, η οποία ήταν πίσω στη Δανία, μέσω μιας εικονικής υπηρεσίας γάμου με έδρα τις ΗΔιαφήμιση

Στις 5 Ιανουαρίου 2022, κατάφερε τελικά να φύγει από το Χονγκ Κονγκ και να συνεχίσει στον Ειρηνικό. Η πρώτη του στάση ήταν το Παλάου. Χρειάστηκαν έξι μήνες διαπραγματεύσεων με την τοπική κυβέρνηση για να τον αφήσουν να φτάσει μέσω πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Μετά από 15 ημέρες στη θάλασσα, πέρασε οκτώ από τις 14 ημέρες του στο Παλάου σε καραντίνα σε ξενοδοχείο λόγω επιδημίας στο νησί. Περίπου ένα μήνα αργότερα, συνέχισε στην Αυστραλία, στη συνέχεια στη Νέα Ζηλανδία, τη Σαμόα και την Τόνγκα, όπου έλανε email από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με το οποίο του επετράπει η είσοδος.

Μετά την Τόνγκα, ο Πέντερσεν πήγε στο Βανουάτου, όπου ξαναέσμιξε με την Λε για να παντρευτούν δια ζώσης αυτή τη φορά.

Το πέρασμα από την Ελλάδα

Η πρώτη του δημοσίευση από την Ελλάδα ήταν στις 25 Αυγούστου του 2017, έχοντας περάσει στη χώρα μας από τη γειτονική Αλβανία. «Μπορείτε να μαντέψετε τη χώρα;» ρωτούσε τους ακολούθους του στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ήταν ο 133ος σταθμός της απίθανης περιπέτειάς του, όπως ενημέρωνε σε άλλο ποστ με φωτογραφία από τον Ισθμό της Κορίνθου. «Ας δούμε, λοιπόν, περί τίνος πρόκειται» σημείωνε για τη χώρα μας.

Ο «Θορ», κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, δεν παρέλειψε να επισκεφτεί ιστορικά μνημεία ενώ, άγνωστο πως, παραβρέθηκε και σε μια βάφτιση, του μικρού Δημήτρη όπως ενημέρωνε τότε, με το φαγητό και το ποτό να του κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση από το μυστήριο.

Τελευταία φωτογραφία που ανέβασε στη χώρα μας ήταν από τη βροχερή Θεσσαλονίκη στις 30 Αυγούστου του 2017, κάτι που μαρτυρά ότι η παραμονή του στην ελληνική επικράτεια δεν κράτησε ούτε μια εβδομάδα, με τον επόμενο σταθμό του να είναι η Βόρεια Μακεδονία προτού συνεχίσει στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Ταξιδεύοντας με σκοπό

Από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Πέντερσεν συγκέντρωσε μερικά απίστευτα στατιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του: 3.576 ημέρες, 37 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, 158 τρένα, 351 λεωφορεία, 219 ταξί, 33 βάρκες και 43 rickshaw (σ.σ. ποδήλατο-ταξί).

Διέσχισε 223.000 μίλια (354.000 χλμ), ή το ισοδύναμο εννέα γύρους της Γης – και αυτό δεν περιλαμβάνει το μακρύ ταξίδι της επιστροφής. Αλλά δεν το έκανε για τους αριθμούς, λέει ο ίδιος. Εχει να κάνει με τον εορτασμό της καλοσύνης των ανθρώπων και το να μοιραζόμαστε μια θετική άποψη για τον κόσμο.

Ο παράτολμος Δανός γνώρισε ζεστούς, φιλικούς, εξυπηρετικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους του πρόσφεραν τσάι, γεύματα και άλλες βοήθειες ή απλώς του έδωσαν οδηγίες. Εμεινε στα σπίτια πολλών αγνώστων και πέρασα από όλες τις χώρες του κόσμου με ένοπλες συγκρούσεις ή υγειονομικές κρίσεις αλλά βγήκε αλώβητος.

«Είτε είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον πλανήτη, είτε ο κόσμος είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι από τις τρομακτικές, δραματικές ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ειδησεογραφικά κανάλια», είπε ο ίδιος στο CNN.

Καθώς ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, ο Πέντερσεν συνεργάζεται με τον Καναδό σκηνοθέτη Μάικ Ντάγκλας για να ολοκληρώσει το «The Impossible Journey», ένα ντοκιμαντέρ για την μοναδική εμπειρία του ενώ σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο για αυτήν.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις