Τα ψάρια κάνουν καλό στην ακοή, λένε οι ειδικοί – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Τα ευρήματα μεγάλης μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Πόση προστασία παρέχουν έναντι της βαρηκοΐας. από την Ρούλα Τσουλέα

56

Ακόμα ένα λόγο για να φάτε άφθονα ψάρια και θαλασσινά αυτό το καλοκαίρι βρήκαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι εθελοντές κατανάλωναν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να διαθέτουν άριστη ακοή στην μέση και την τρίτη ηλικία.

Εκείνο που συσχετίστηκε ιδιαιτέρως με την ακοή είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που λέγεται δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Οι εθελοντές που κατανάλωναν το περισσότερο είχαν 8-20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βαρηκοΐα καθώς μεγάλωναν, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο.

Καλές πηγές του συγκεκριμένου λιπαρού οξέος είναι, μεταξύ άλλων:

  • Ο σολομός
  • Ο τόνος
  • Το σκουμπρί του Ατλαντικού
  • Οι σαρδέλες σε κονσέρβα
  • Το καλαμάρι
  • Τα μύδια
  • Τα στρείδια

Οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει σε προγενέστερες μελέτες πως η κατανάλωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη της ακοής στο έμβρυο. Ήξεραν επίσης ότι η μακροχρόνια λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με αυτά τα οξέα επιβραδύνει την εξέλιξη της βαρηκοΐας.

Η νέα μελέτη

Θέλησαν λοιπόν να εξακριβώσουν εάν μπορεί να δρα προληπτικά στην ακοή των μεσηλίκων και ηλικιωμένων. Έτσι, εξέτασαν δεδομένα από 115.000 εθελοντές, ηλικίας 40-69 ετών.

Οι εθελοντές αυτοί παρέχουν εδώ και χρόνια στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους σε μεγάλη βρετανική βάση δεδομένων (UK Biobank). Εξετάζοντάς τα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα του DHA στο αίμα τους είχαν:

  • Κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να απαντήσουν αρνητικά στην ερώτηση «αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ακοή σας;»
  • Κατά 11% περισσότερες πιθανότητες να απαντήσουν αρνητικά στην ερώτηση «δυσκολεύεστε να ακούσετε τι σας λένε οι άλλοι, όταν βρίσκεστε σε χώρο με φασαρία;»

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως μπορεί να προστατεύουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα την ακοή. Ενδέχεται όμως να δρουν ευεργετικά στα κύτταρα του έσω ωτός. Ή μπορεί να ελαττώνουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν οι δυνατοί ήχοι, τα χημικά και οι λοιμώξεις στα αυτιά.

Η μειωμένη ακοή είναι πολύ συνηθισμένη μετά τα 50 και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει ότι βαρηκοΐα έχει το 25% των ατόμων ηλικίας 65-74 ετών και σχεδόν οι μισοί ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (ASN 2023) στη Βοστώνη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις