Σύμφωνα με ρεπορτάζ, οι κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως εξετάζονται διάφορα μέτρα για την καθολική επιβολή των νέων ταυτοτήτων των νέων ταυτοτήτων από το 2026, όπως:
- ταξίδια στο εξωτερικό μόνο με νέα ταυτότητα (Αύγουστος 2026 και εξής).
- χρέωση χωρίς τη νέα ταυτότητα για συναλλαγές με το δημόσιο.
- άρση του μέτρου της 10ετούς ισχύος για τις παλιές ταυτότητες.
Η επιλογή του 2026 ως έτους – ορόσημο για τη μετάβαση από τις παλιές στις νέες ταυτότητες δεν είναι τυχαία και αυτό γιατί τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, λήγει το «deadline» που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις ταυτότητες που χρησιμοποιούμε σήμερα. Πιο αναλυτικά, σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν τις θεωρούν αξιόπιστες, καθώς τονίζουν πως είναι εύκολο να πλαστογραφηθούν.
Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2026 λήγει και η αντίστοιχη ημερομηνία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για αντίστοιχους λόγους. Αυτό σημαίνει πως, αντίθετα με αυτό που γίνεται σήμερα, κανείς δε θα μπορεί να ταξιδέψει εντός ΕΕ με παλιά ταυτότητα.
Η απάντηση των ειδικών
Ο Νίκος Βασιλάκος επιχειρεί να εξηγήσει τι νέο φέρνουν οι ψηφιακές ταυτότητες και γιατί οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν με την έλευση τους.
«Την κάρτα θα την έχεις αιώνια. Και εφόσον είπαν οι πατέρες της εκκλησίας να μην την πάρουμε δεν θα την πάρουμε», λέει αρνητής της νέας ταυτότητας. Η αλήθεια πάντως είναι πως αυτή την κάρτα του πολίτη δεν θα την έχουμε αιώνια. Για την ακρίβεια θα έχει διάρκεια ισχύος 10 έτη και όπως εξηγεί ο Νίκος Βασιλάκος αυτό που θα προσφέρει είναι μεγαλύτερη ασφάλεια.
Οι πολέμιοι ταυτοτήτων υποστηρίζουν πως συγκεντρώνονται πολλά προσωπικά δεδομένα σε μια κάρτα. Με τους ειδικούς να καθησυχάζουν πως το γεγονός πως θα αναγράφονται τέτοια στοιχεία γίνεται μόνο για την διευκόλυνση των πολιτών.
«Το να αποκτήσει πρόσβαση το ΑΦΜ δεν είναι κάτι που μπορεί να ανησυχήσει. Το ΑΦΜ κυκλοφορεί. Όσο ανησυχήσετε στα ξενοδοχείο».
Oι νέες ταυτότητες αναμένεται να παρουσιαστούν στο κοινό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος Internet Now μιλώντας στο Mega ανέφερε:
«Η ψηφιακή ταυτότητα, θα έχει το μέγεθος όπως μίας πιστωτικής κάρτας και θα έχει ένα τσιπ το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες με βιομετρικά στοιχεία. Το τσιπάκι αυτό θα μπορεί να αναγνωριστεί από μακριά και θα δίνει την δυνατότητα στην Αστυνομία να έχει πρόσβαση στα δικά μας δεδομένα», είπε αρχικά.