Εκτός από τους  συχνούς σεισμούς , εσχάτως και  θεομηνίες   άρχισαν να πλήττουν όλο και συχνότερα την Κεφαλονιά  με αποτέλεσμα εκτός από την καταστροφή των ατομικών περιουσιών να επιδεινώνεται η κατάσταση και στα ήδη ταλαιπωρημένα εκκλησιαστικά μνημεία.

Αυτά τα  μνημεία που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους είναι βαρειά τραυματισμένα ενώ περικλείουν θησαυρούς Επτανησιακής εκκλησιαστικής τέχνης συσσωρευμένους εδώ και αιώνες .Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν επίσης και τα ημιερειπωμένα μνημεία, που δυστυχώς σιγά-σιγά καταρρέουν παρά τη προσπάθεια που καταβάλουν οι  κρατικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία τους και παρότι   με ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό (αρχαιολόγους,, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, αρχαιοφύλακες και διοικητικό προσωπικό) αγωνίζονται για την επιβολή και τήρηση των προβλεπόμενων νόμων. Απέναντί τους οι διάφοροι “ανεύθυνο-υπεύθυνοι”, ενίοτε με θεσμικό ρόλο, που κωφεύουν προσπαθώντας να επιβάλλουν τη δική τους “νομοθεσία” υποκαθιστώντας το κράτος και παραβλέποντας θεσμοθετημένα όργανα και διαδικασίες.

Περί αναθέσεων μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση βλαβών Ιερών  Μνημείων.

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι για την μελέτη αποκατάστασης ενός Ιερού Ναού είναι απαραίτητη η σύμπραξη επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων. Αναλυτικά αναφέρω:

α. Αρχιτέκτονες και Τοπογράφοι για την λεπτομερή αποτύπωση του μνημείου με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και δια χειρός μικρομετρήσεις στοιχείων, αντικειμένων και ζημιών προκειμένου αυτά να δοθούν  σε Μηχανικό με ιδικές γνώσεις σε υλικά που απαιτούνται για την αναστήλωση-επισκευή του μνημείου.

β. Ιστορικός ερευνητής για την διαχρονική έρευνα και καταγραφή των στοιχείων που αφορούν τα προ της κατασκευής δεδομένα ,όπως κτήτορες, δωρητές, ιερείς κλπ προκειμένου να γνωρίζουμε στοιχεία τα οποία οδήγησαν στη κατασκευή του συγκεκριμένου μνημείου.

γ. Συντηρητές έργων  τέχνης προκειμένου να αξιολογηθούν τα υπάρχοντα καλλιτεχνήματα  εντός και εκτός του μνημείου όπως βλάβες σε ξυλόγλυπτα ,λίθινα ,αργυρά ή ζωγραφιστά έργα τέχνης.

Οι, κατά το πιστεύω τους, χρησμένοι “αρμόδιοι” επεμβαίνουν με κάθε τρόπο αγνοώντας τεχνικές και πρακτικές αποκατάστασης των ιερών, κυρίως, μνημείων αναθέτοντας μελέτες σε μη εξειδικευμένους επιστήμονες (οι οποίοι δυστυχώς τις αποδέχονται παρακάμπτοντας διαδικασίες νομοθετημένες από το ΥΠΠΟΤ και το ΤΕΕ) με δυσάρεστες και πολλές φορές, όπως έχει διαπιστωθεί, καταστροφικές παρεμβάσεις στα μνημεία!

Η μη εξειδικευμένη γνώση των μελετητών και η προαναφερμένη αδυναμία των τοπικών υπηρεσιών για άμεσο και ουσιαστικό έλεγχο των “μελετών” οδηγεί στη διαβίβασή τους στις κεντρικές υπηρεσίες, οι οποίες με τρομερές καθυστερήσεις προβαίνουν σε διορθώσεις και προτάσεις για επιβεβλημένες συμπληρώσεις οι οποίες συχνά ανατρέπουν την προταθείσα μελέτη! Συνέπεια όλων αυτών είναι η επιστροφή των μελετών  προς συμπλήρωση και διόρθωση.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου σε βάρος του ήδη ταλαιπωρημένου μνημείου, σε βάρος των υπηρεσιών λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ούτως ή άλλως πρέπει να τηρηθούν και το  δυσμενέστερο, η εκ των πραγμάτων  αναγκαστική αλλαγή του μελετητή!

Το ποιός φταίει για όλη αυτή τη χρονοτριβή είναι προφανές… αυτός που παρακάμπτει τις κατά το νόμο διαδικασίες… το ποιος “πληρώνει το μάρμαρο” όπως λέει ο λαός μας, μα φυσικά το μνημείο το οποίο στωϊκά περιμένει την επόμενη επίσκεψη του Εγκέλαδου ή των στοιχείων της φύσης.

Εμμανουήλ Κ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις