Ταξιδιωτικό χάος στα βρετανικά αεροδρόμια | το πρόβλημα θα διαρκέσει για ημέρες

Πηγή φωτο: pixabay.com

37

Tεχνικό πρόβλημα στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Η ταλαιπωρία μάλλον θα συνεχιστεί. Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ζωής Κατζαγιαννάκη, ανταποκρίτριας της DW στο Λονδίνο….

Οι εικόνες και οι περιγραφές στα βρετανικά ΜΜΕ είναι χαρακτηριστικές: Χιλιάδες κόσμου περιμένει, κάθεται στο πάτωμα, κοιμάται στις σειρές των καθισμάτων στα αεροδρόμια όλης της χώρας. Τα αεροπλάνα στέκονται το ένα πίσω από το άλλο χωρίς να μετακινούνται και οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να συντονίσουν κάτι που, αυτή τη στιγμή, μοιάζει ακατόρθωτο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

Τη Δευτέρα ακυρώθηκαν συνολικά 1575 πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή κάτι περισσότερο από το ¼ των συνολικών πτήσεων. Η ταλαιπωρία συνεχίζεται. Ήδη, μέχρι τις 9:00 το πρωί της Τρίτης το 5% των αναχωρήσεων και αφίξεων ακυρώθηκε, δηλαδή σχεδόν 300 αεροπλάνα έμειναν ακινητοποιημένα, ενώ οι καθυστερήσεις είναι εκατοντάδες περισσότερες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση και κυρίως σε εκείνα του Λονδίνου: Χίθροου, Γκάτγουικ, Λούτον και Στάνστεντ.

Αδιευκρίνιστοι οι λόγοι του προβλήματος

Το χάος ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας. Εκείνη την ώρα υπήρξε αναφορά ότι το ηλεκτρονικό σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας έπαθε βλάβη. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, γνωστή ως NATS (National Air Traffic Services), τα αίτια του προβλήματος δεν έχουν διευκρινιστεί. Η τεχνική βλάβη αποκαταστάθηκε μόλις σε τρεις ώρες, όμως ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν το ντόμινο των προβλημάτων.

Ο υπουργός μεταφορών Μαρκ Χάρπερ, ο οποίος σήμερα μίλησε σχεδόν σε όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθησύχασε το κοινό και διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για περιστατικό κυβερνοεπίθεσης». Βέβαια, όπως πρόσθεσε, «θα διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα» ενώ ζήτησε από τις αεροπορικές «να βγουν μπροστά και να φροντίσουν ο κόσμος να επιστρέψει σπίτι του».

Παράλληλα, η μία αεροπορική εταιρεία μετά την άλλη εκδίδουν ανακοινώσεις. Σε αυτές αναφέρεται ότι οι επιβάτες μπορούν να αλλάξουν την πτήση τους δωρεάν ή να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων. Όπως επισημαίνεται μάλιστα, οι σημερινές καθυστερήσεις οφείλονται και στο γεγονός ότι το χθεσινό χάος παραβιάζει τους «κανόνες ξεκούρασης του προσωπικού».

Από το βρετανικό χάος επηρεάζεται και η Ιρλανδία, καθώς οι πτήσεις από και προς το νησί είναι εξαρτημένες από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Για αυτό και σε αντίστοιχες ανακοινώσεις προχώρησε και η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Αer Lingus, η οποία δήλωσε ότι «προσπαθεί να μειώσει όσο περισσότερο τις συνέπειες του προβλήματος», όμως πρόσθεσε «ότι είναι εκτός του δικού της ελέγχου».

Χωρίς αλκοόλ κάποια αεροδρόμια;

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών προειδοποίησε ότι το πρόβλημα θα διαρκέσει για ημέρες. Κάποιοι όμως από τους ειδικούς του κλάδου εμφανίζονται σήμερα πιο αισιόδοξοι και περιμένουν, από αύριο κιόλας, σχεδόν όλες οι πτήσεις να πραγματοποιούνται κανονικά. Η χθεσινή ημέρα ήταν αργία για το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει πως πολλοί είχαν προγραμματίσει το ταξίδι της επιστροφής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και μία φωτογραφία που κυκλοφορεί σήμερα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και δείχνει αστυνομικούς του αεροδρομίου του Λιντς να τυλίγουν με απαγορευτική κορδέλα τα ράφια με τα αλκοολούχα ποτά, καθώς ήθελαν να αποφύγουν τα «ευτράπελα» επιβατών που περιμένουν για αρκετές ώρες εντός του αεροδρομίου.

Μέχρι τώρα πάντως, κύρια παράκληση προς τους επιβάτες είναι να κοιτούν διαρκώς τα δεδομένα της πτήσης τους πριν προσεγγίσουν το οποιοδήποτε αεροδρόμιο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις