Εντυπωσιακή δυναμική διατηρούν κατά τα τελευταία έτη οι τουριστικές ροές ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ελλάδα.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, o αριθμός των Βουλγάρων επισκεπτών στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τα τελευταία έτη, ενώ και η εισροή Ελλήνων τουριστών στη Βουλγαρία είναι πολύ υψηλή. Ως σημαντικότεροι λόγοι προσέλκυσης των Βούλγαρων τουριστών θεωρούνται η γεωγραφική γειτνίαση, η ποιότητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα, η καλή πολιτική προώθησης εν Ελλάδι τουριστικών προορισμών και οι φυσικές ομορφιές της χώρας μας, ενώ το συχνά υψηλότερο κόστος σε σχέση με τη Βουλγαρία δεν αξιολογείται ως καθοριστικός ανατρεπτικός παράγοντας.
Αξιοσημείωτη είναι εσχάτως η αύξηση που παρατηρείται σε αγορά ακινήτων (κυρίως εξοχικές κατοικίες) στην Ελλάδα από Βούλγαρους πολίτες καθώς και σε βουλγαρικές επενδύσεις στον εν Ελλάδι ξενοδοχειακό κλάδο. Ο τομέας αυτός είναι σημαντικός και για τις δύο χώρες, οι οποίες επενδύουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του και η τουριστική συνεργασία είναι εξαιρετική.
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας τα στοιχεία τα οποία παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τουριστικές αφίξεις αφορούν στη γενικότερη κατηγορία “ταξιδιωτική κίνηση” από τη Βουλγαρία, η οποία δυνατόν να περιλαμβάνει και αυθημερόν διέλευση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και επιστροφή στη Βουλγαρία, και όχι κατ’ ανάγκην επίσκεψη στη χώρα μας για τουριστικούς λόγους, η οποία συνεπάγεται πολυήμερη παραμονή και αριθμό διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό, παραθέτει στοιχεία τα οποία διαθέτει κατ’ έτος το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας (NSI) και αφορούν στο εξερχόμενο τουριστικό ρεύμα από Βουλγαρία (βάσει στοιχείων που διαθέτουν τα τοπικά ταξιδιωτικά πρακτορεία), στα οποία παρατηρείται σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλγαρικού Στατιστικού Ινστιτούτου (NSI), κατά το τουριστικό έτος 2022 ο συνολικός αριθμός των Βούλγαρων πολιτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα αυξήθηκε κατά (+)179% σε σχέση με το «επώδυνα» για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία έτη 2020 και 2021, ανερχόμενος σε 1.320.613 Βούλγαρους πολίτες, οι οποίοι επισκέφθηκαν κυρίως με οδικά μέσα την Ελλάδα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Ο αριθμός αυτός των επισκεπτών είναι ενδεικτικός των παραδοσιακά πολύ υψηλών αριθμών εισερχόμενων από τη Βουλγαρία επισκεπτών και προσεγγίζει τα επίπεδα της προ πανδημίας περιόδου. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο από το έτος 2014 έως και το έτος 2019 κατεγράφη μια τάση ραγδαίας αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού από Βουλγαρία. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα και με το γεγονός της σημαντικής αύξησης που παρατηρείται σε αγορά ακινήτων (κυρίως εξοχικές κατοικίες) στην Ελλάδα από Βούλγαρους καθώς και σε βουλγαρικές επενδύσεις στον εν Ελλάδι ξενοδοχειακό κλάδο. Ο μεγαλύτερος όγκος των Βούλγαρων ταξιδιωτών εισέρχεται στην Ελλάδα για λόγους αναψυχής και διακοπών.
Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζονται αφίξεις 1,8 εκατ. Βούλγαρων στην Ελλάδα το 2022.
Ως σημαντικότεροι λόγοι προσέλκυσης των Βούλγαρων τουριστών θεωρούνται η ποιότητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα, η καλή πολιτική μάρκετινγκ και οι φυσικές ομορφιές της χώρας μας, ενώ το συχνά υψηλότερο κόστος σε σχέση με τη Βουλγαρία δεν αξιολογείται ως καθοριστικός παράγοντας.
Στον αντίποδα, αξιοσημείωτη υπήρξε κατά το έτος 202 2η αύξηση του εισερχόμενου στη Βουλγαρία τουριστικού ρεύματος από Ελλάδα, οποίο ανήλθε σε 884.500 επισκέπτες έναντι 344.970 επισκεπτών μέσα στο πανδημικό έτος 2020, δηλαδή 539.530 περισσότερους (+122%) σε σχέση με το έτος 2021.Την περίοδο της πανδημίας ο πολύ υψηλός αριθμός λοιμώξεων και θανάτων και η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, λειτουργούσε «αποτρεπτικά» για τους Έλληνες που παραδοσιακά επισκέπτονταν οδικώς χειμερινούς προορισμούς στη (νότια κυρίως) Βουλγαρία.
Από το έτος 2022 ωστόσο, με την πρόοδο που σημειώθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμών στη Βουλγαρία και την σταδιακή ύφεση των σοβαρών λοιμώξεων λόγω του ιού, η κατάσταση άλλαξε. Σύμφωνα με στοιχεία του βουλγαρικού Υπουργείου Τουρισμού και του NSI, Η Ελλάδα κατετάγη στην τρίτη θέση των χωρών προέλευσης του εισερχόμενου τουρισμού στη Βουλγαρία πίσω από τις Τουρκία, Ρουμανία, και Ουκρανία.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας.