Τουρισμός: «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» – Το rebound της Ρόδου

Οι φωτιές, οι τουριστικές αφίξεις και το «καυτό» φθινόπωρο. από την Ανδρομάχη Παύλου

17

Την δυναμική του διατηρεί ο ελληνικός τουρισμός ο οποίος παρά το πλήγμα που υπέστη από τις πυρκαγιές συνεχίζει ακάθεκτος την ανοδική του πορεία. Το φετινό καλοκαίρι ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων και πλέον όλα δείχνουν πως βαδίζουμε προς ένα νέο ρεκόρ στον κρίσιμο τομέα των εσόδων.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2023 καταγράφονται έσοδα 10,32 δισ. ευρώ φέτος στο διάστημα αυτό, έναντι 8,5 δισ. το 2022 αλλά και 9,11 δισ. το 2019. Αναφορικά με τον Ιούλιο, τα έσοδα είναι φέτος 4,12 δισ. ευρώ και συγκρίνονται με 3,5 δισ. ευρώ πέρυσι και 3,7 δισ. ευρώ το 2019.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 21,9% στο 7μηνο και οι σχετικές εισπράξεις κατά 20,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. 

Πάντως είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 ανήλθε σε 3,29 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 15,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 8,4% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019.

Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 12,2% και 17% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 11,6% και 7% αντίστοιχα.

Η Ρόδος

Η Ρόδος, μετά την μεγάλη περιπέτεια των πυρκαγιών του Ιουλίου βρίσκεται σε πορεία ολικής επαναφοράς. Οι διεθνείς αφίξεις στην ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού είναι αισθητά αυξημένες τον Σεπτέμβριο ενώ υπάρχουν θετικά μηνύματα για τις κρατήσεις Οκτωβρίου. 

Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες του νησιού δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία των εσόδων που πλησιάζουν το ρεκόρ του… 2019. Βεβαίως στις περιοχές που επλήγησαν στην νότια Ρόδο υπάρχουν ακόμη θέματα και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος έως ότου επανέλθουν οι ρυθμοί.

Η Μύκονος

Το νησί των Ανέμων μπορεί να ξεκίνησε «μουδιασμένα» το πρώτο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, πλην όμως, τους καλοκαιρινούς μήνες η εικόνα βελτιώθηκε.

Τα στοιχεία του γενικού δείκτη ικανοποίησης του ΙΝΣΕΤΕ για τους ανταγωνιστικούς «premium» προορισμούς φανερώνουν πως το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και φαινομένων αισχροκέρδειας μπορεί να αναστραφεί, μεσούσης της θερινής σεζόν.

Η Μύκονος κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης (92%) έναντι όλων των προορισμών. Ακολούθησε η Σαντορίνη με 90%, το Σεν Τροπέ στην Κυανή Ακτή με 87%, η Σαρδηνία και η Ίμπιζα με 86% αντίστοιχα. 

Για το 2024

Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν ο τουρισμός στην Ελλάδα να κρατάει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στα νησιά αλλά και όλο τον χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι αισιόδοξοι για την πορεία του τουρισμού και κατ’ επέκταση των τουριστικών εσόδων.

Επίσης, πρωτοφανή ενίσχυση των τουριστικών αφίξεων του φετινού Σεπτεμβρίου δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων από το εξωτερικό για τα τουριστικά καταλύματα στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Εκτιμάται δε ότι η χρονιά θα ολοκληρωθεί με νέα ρεκόρ εισπράξεων και αφίξεων ενώ κοινή εκτίμηση είναι ότι και το 2024 θα είναι μια πολύ ικανοποιητική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις