ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
Περίπου… 15.000 αστυνομικοί φυλούν πολιτικούς, επιχειρηματίες, δικαστικούς, δημοσιογράφους, διπλωμάτες και άλλους χαρακτηρισμένους “στόχους”.
Η φύλαξη αφορά μεταξύ άλλων συνοδείες μεταφοράς, χώρους εργασίας και οικίες διαμονής. Τα τρικ, οι υπηρεσιακές αρρυθμίες, πολιτικές αγκυλώσεις, εξαρτήσεις, πιέσεις, πολιτικό κόστος, πολλές φορές έχουν “διπλασιάσει” ακόμη και “τριπλασιάσει” τα αριθμητικά δεδομένα των αστυνομικών που απασχολούνται σε φυλάξεις.
Δισεπίλυτο γρίφο αποτελεί γι’ αυτούς που θα κληθούν να τον λύσουν, η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, για την αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Αυτή η αποδέσμευση αποτελεί ένα χρόνιο “αγκάθι” για όσους έχουν επιχειρήσει να την κάνουν.
Η συγκεκριμένη εξαγγελία έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, από υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι μειώνουν πρόσκαιρα φρουρές και συνοδείες, και σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτές αυξάνονται σαν “Λερναία Ύδρα”.
Μετά τις εκλογές, η κυβερνητική κατεύθυνση ήταν η οριζόντια αποδέσμευση 5.000 αστυνομικών αρχικά, 2.500 στη συνέχεια, από τις συνοδείες και φρουρές υψηλών προσώπων, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει οριζόντια καθώς θα “αδικούσε” άτομα που οι φυλάξεις τους ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένες αριθμητικά. Αποφασίστηκε η αποδέσμευση να επιχειρηθεί με την αξιολόγηση των αριθμητικών υπερβολών διάθεσης αστυνομικών φύλαξης και συνοδείας υψηλών προσώπων.
Επίσημα και “διατιθέμενοι”
Περίπου 3.000 αστυνομικοί υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός απασχολείται στη φύλαξη δημόσιων προσώπων.
Σε αυτόν όμως προστίθεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί που υπηρετούν σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι ή διατίθενται σε συνοδείες υψηλών προσώπων, συνοδείες και φυλάξεις κατοικιών και κτιρίων.
Ο αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται σε φυλάξεις αυξάνεται ακόμη περισσότερο, προερχόμενος από Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας. Με ονομαστικές διαταγές περίπου 1.500 αστυνομικοί που υπηρετούν σε Αστυνομικά Τμήμα και 600 από Τμήματα Ασφαλείας, απασχολούνται στις στατικές φυλάξεις οικιών υψηλών προσώπων που διαμένουν στους τομείς ευθύνης τους.
Από τον συνολικό αριθμό των αστυνομικών φύλαξης, περισσότεροι από 1.000, διατίθεται για την ασφάλεια υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών, και δικαστών που δικάζουν σοβαρές και σημαντικές υποθέσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας.
“Επικαλυπτικά” αντιπροστασίας
Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, στη συνοδεία ενός Υπουργού διατίθενται 8 αστυνομικοί, ενός Υφυπουργού 4 αστυνομικοί, ενός Βουλευτή 2. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι αστυνομικοί φύλαξης οικιών τους.
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, υπάρχει τμήμα “επικαλυπτικά” στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, που προστίθενται επιπλέον αστυνομικοί στη φύλαξη δημόσιου προσώπου, ως… αντιπροστασία των μέτρων ασφαλείας.
Για παράδειγμα, στα μέτρα ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διατίθενται περίπου 300 αστυνομικοί, στους οποίους προστίθενται 70 “επικαλυπτικά”. Το ίδιο συμβαίνει με τη φρουρά του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στην οποία υπηρετούν περίπου 200 αστυνομικοί, συν 70 για… αντιπροστασία. Παρόμοια αντιπροστασία σε υψηλά πρόσωπα παρέχει επιπρόσθετα και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Και τα γραφεία πολιτικών κομμάτων φυλάσσονται από μεγάλο αριθμό αστυνομικών, περίπου 40 αστυνομικούς ανά βάρδια από ΥΜΕΤ, ΔΙ.ΑΣ., Ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες.
Υπερβολές, επιχειρηματίες, δαπάνες δημοσίου
Καταγράφονται επίσης υπερβολές φύλαξης και συνοδείας που αφορούν αστυνομικούς. Για παράδειγμα, Αστυνομικός Διευθυντής, διοικητής υπηρεσίας, που τα προηγούμενα χρόνια πήγαινε μόνος του στη δουλειά, τώρα πάει με υπηρεσιακό όχημα και τον “φυλάνε” πέντε αστυνομικοί.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήματα της ΔΕΘ είπε χαρακτηριστικά πως η δική του ασφάλεια μειώνεται στο μισό: “Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στον δρόμο και τα αστυνομικά τμήματα. Όσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες, λυπάμαι, ας τη χρηματοδοτούν μόνοι τους την προστασία τους” συμπλήρωσε.
“Στην περίπτωση που ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, για παράδειγμα 3.000, πληροί τις προϋποθέσεις και έχει την οικονομική δυνατότητα να ικανοποιήσει το χρηματικό αντίτιμο αστυνομικής φύλαξης, θα τους δοθούν περίπου… 10.000 αστυνομικοί για τη φύλαξή τους;” διερωτώνται συνδικαλιστές της αστυνομίας ακούγοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού.
Το 2023 υπογράφηκε Προεδρικό Διάταγμα που ανέφερε τα αριθμητικά δεδομένα φύλαξης υψηλών προσώπων, τους λόγους διάθεσης, τις προϋποθέσεις για να έχουν φύλαξη και πολλές άλλες λεπτομέρειες, άφηνε όμως στον Αρχηγό του Σώματος την ευχέρεια κρίσης για τα πρόσωπα που θα φυλάσσονται, την διάθεση αστυνομικών και τον αριθμό τους. Συνδικαλιστές της αστυνομίας εκτιμούν πως χρειάζεται ένα Προεδρικό Διάταγμα που να θέτει τους κανόνες, τους όρους φύλαξης, τον αριθμό του αστυνομικού προσωπικού, αλλά να μην υπάρχει “παραθυράκι” σπασίματος του.
Αστυνομικά Τμήματα… Προστασίας
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αττική “λείπουν” περίπου 5.000 αστυνομικοί από την οργανική δύναμη των αστυνομικών υπηρεσιών. Στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής το 37%-40% της πραγματικής δύναμής τους απασχολείται σε φυλάξεις.
Σε ποσοστό 40% έως 60% κυμαίνεται η αριθμητική αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής και σε 20%-30% αυτή των τμημάτων ασφαλείας, τα περισσότερα από τα οποία τις νυχτερινές ώρες βάζουν λουκέτο!
Περίπου 1-2 περιπολικά των αστυνομικών τμημάτων βγαίνουν περιπολία κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καλύψουν μια μεγάλη γεωγραφική ακτίνα ευθύνης τους. Σε αυτά προστίθενται 2-3 περιπολικά της Άμεσης Δράσης ανά διεύθυνση και τουλάχιστον 10 ομάδες της ΔΙ.ΑΣ.
Τα αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών έχουν οργανική δύναμη 2.172 αστυνομικών αλλά πραγματική δύναμη μόλις 548, αυτά της Βορειοανατολικής Αττικής έχουν οργανική 1.510 και πραγματική 470, της Νοτιοανατολική Αττικής οργανική 717 και πραγματική 390, ενώ τα αστυνομικά τμήματα της πολύπαθης Δυτικής Αττικής έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικούς αλλά πραγματική μόλις 430. Ενδεικτικά το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος έχει οργανική δύναμη 287 αστυνομικούς, παρούσα 123 αλλά παρατακτή μόλις 77, καθώς οι περισσότεροι είναι αποσπασμένοι ή φυλούν κτίρια.
Μεγάλος αριθμός αστυνομικού προσωπικού των αστυνομικών τμημάτων απασχολείται ή έχει αποσπαστεί στη φύλαξη VIP, σε στατικές φυλάξεις εγκαταστάσεων, όπως υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, σε ενίσχυση άλλων υπηρεσιών και σε μέτρα.
Ελλείψεις παντού
Από τη οργανική δύναμη των αστυνομικών τμημάτων της Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής, περίπου 500 αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής ακόμη και της επαρχίας.
Η αστυνομική δύναμη ουσιαστικά παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό περίπου 40%, ενώ περίπου 200 αστυνομικοί φυλούν καθημερινά πολιτικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, πρεσβείες, στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος, υπουργεία ακόμη και πρυτάνεις.
Δεν υπάρχει καμία αριθμητική διαφοροποίηση των ελλείψεων και στα 12 αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής. Η οργανική τους δύναμη είναι 717 άτομα αλλά η παρούσα δύναμη είναι μόλις 390 άτομα. Τα 10 Τμήματα Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής έχουν οργανική δύναμη 354 και παρούσα 257, εκ των οποίων 58 διατίθενται στη φρούρηση στόχων και ενίσχυση άλλων υπηρεσιών.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην… Άγρια Δύση. Ενδεικτικά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έχει οργανική δύναμη περίπου 400 άτομα, και πραγματική 230. Από τα 14 Τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, μόλις 4 παραμένουν ανοικτά την νύχτα. Το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου έχει οργανική δύναμη 30 αλλά πραγματική 10, αυτό της Μάνδρας έχει 20 αστυνομικούς οργανική και 11 πραγματικής, ενώ εκείνο της Ελευσίνας έχει 20 αστυνομικούς οργανική δύναμη αλλά η πραγματική είναι 9…
Πρόκειται για περιοχές από τις οποίες, όπως επαναλαμβάνουν συχνά αξιωματικοί της αστυνομίας, διαπιστώνονται ληστρικές “εκδρομές” και… εξαγωγή δραστών και εγκληματικών συμπεριφορών κυρίως προς βόρεια και νότια προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.
Πολλές εγκληματικές ομάδες φέρεται να έχουν ως βάση τη Δυτική Αττική και μέσω της Αττικής οδού και Εθνικής οδού να εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.