ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: ΕΚΤΕΝΩΣ στο IonianRadio.gr

28

«Αναξιόπιστη η Περιφερειακή Αρχής Κράτσα. Τα κεντρικά στελέχη του συνδυασμού Τρεπεκλή είναι αυτά που την υπηρέτησαν πιστά. Ποιος τους εμπιστεύεται;»

«Ενώ αφήσαμε έτοιμες λύσεις, δυστυχώς ακόμη βρίσκονται σε ακινησία όπως το έργο του λιμανιού των Βολιμών ,το παλιό νοσοκομείο, το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, ο δρόμος Αλυκές-Ξύγκια…»

«Τώρα λένε δεν προλάβαμε θέλουμε άλλα 4 χρόνια. Ποιος τους εμπιστεύεται; Είναι σοβαρό το γεγονός ότι αποδείχτηκε αναξιόπιστη. Ένα μεγάλο μέρος των στελεχών της περιφερειακής αρχής μεταπηδούσαν σε άλλο ψηφοδέλτιο για να δώσουν λύσεις. Μα πως; Τα κεντρικά στελέχη του άλλου συνδυασμού είναι αυτά που υπηρέτησαν πιστά στην κ.Κράτσα»

«Υπάρχουν θέματα που είναι σοβαρά για τη Ζάκυνθο και τα έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει για τα οποία δεν υπάρχει χρόνος, ούτε καθυστέρηση. Κορυφαίο είναι το θέμα του νερού στη Ζάκυνθο. Θα δούμε λύσεις για πόσιμο νερό; ΄Η θα συνεχίσουμε να έχουμε την άθλια αυτή υδροδότηση; Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε το ζήτημα πολύ γρήγορα. Έχουμε εφόδια μελετητικά, έχουμε προτάσεις μετά από σειρά εργασιών. Η επόμενη ημέρα δεν επιτρέπει καθυστέρηση. Επιβάλλεται η συνεργασία και σε αυτό θα ανταποκριθούμε πλήρως»

Ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος (Υποψ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων «ΑΝΑΣΑ»)
φιλοξενούμενος στο στούντιο του  ΙοnianRadio.gr, μιλά στην εκπομοπή «ΕΚΤΕΝΩΣ» με  το δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη.

Σε όλα τα νησιά ευτυχώς που υπήρξε αυτή η παρακαταθήκη. Όταν χάσαμε το 2019, υπήρξαν χρηματοδοτήσεις που είχαμε αφήσει ανέπαφες ή είχαμε εντάξει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 που ξεκίνησαν να υλοποιούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, είτε αυτά ήταν έργα όπως τα Στροφάδια, είτε έργα όπως στο Κόκκινο Βράχο , της ύδρευσης κλπ.

Το πρωί πήγαμε στη ΔΕΥΑΖ και διαπιστώσαμε ότι έργα δικά μας που εντάξαμε επί θητείας μας,  σήμερα υλοποιούνται μέσα από ένα σχέδιο που είχαμε χρηματοδοτήσει. Για εμάς είναι μια δικαίωση διαχρονική,  όμως είναι και ένα πρόβλημα ότι δεν μπορεί σήμερα να μην έχουμε ένταξη νέων έργων.

Ένας σημαντικός κρίκος για να έχουμε επιτυχία είναι ο α΄ και β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν και να αποδώσουν έργο. Την 4ετία που πέρασε   βιώσαμε πολύ αντιφατικές καταστάσεις. Ούτε μία, ούτε δυο ήταν οι φορές που είδαμε την ένταση της περιφερειακής αρχής  και η οποία  οδήγησε σε ακόμη περισσότερο αρνητικές καταστάσεις. Θυμίζω τα ζητήματα με  τα γνωστά κλεισίματα γύρω από το αεροδρόμιο. Έχει επίσης εκεί δημιουργηθεί ακόμη μια περιοχή που γέμισε με υλικά αποβλήτων και δεν ξέρουμε πότε θα μετακινηθούν. Πληρώνει η Ζάκυνθος τις αμαρτίες της μη συνεργασίας. Να θυμηθούμε που φώναζαν κάτω από το Δημαρχείο με ντουντούκες μαζί ήταν και ο βουλευτής να τους δώσει το έργο στο Αργάσι; Δυστυχώς ούτε εκεί είχα κανένα αποτέλεσμα. Άρα αυτό για το οποίο εμείς υπερηφανευόμαστε είναι η συνεργασία με τον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης ανεξάρτητα ποιος είναι ο δήμαρχος. Οδηγός μας είναι τα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Υπάρχει συνεχής διασταύρωση υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων. Η δυνατότητα της περιφερειακής αρχής να χρηματοδοτεί είτε από δικούς της πόρους είτε από προγράμματα και ταυτόχρονα να έχει και τον έλεγχο, πρέπει να τα χρησιμοποιεί  και όλα αυτά να αποδίδονται στο κοινωνικό σύνολο.

Εμείς νιώθουμε υποχρέωση, να πούμε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έφτασαν σε αποτελέσματα. Ενώ αφήσαμε έτοιμες λύσεις, δυστυχώς ακόμη βρίσκονται σε ακινησία όπως το έργο του λιμανιού των Βολιμών. Δυστυχώς παραμένει ανεκτέλεστο γιατί συνάντησε η περιφερειακή αρχή τη δυσκολία της χερσαίας ζώνης όπου εμφανίστηκε η ΕΤΑΔ που κατέχει δυο μικρές εκτάσεις. Από την αρχή δώσαμε τη λύση στην κ.Περιφερεριάρχη.  Και το παλιό νοσοκομείο ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Όμως μέσα από την Βουλή των Ελλήνων παραδόθηκε στην περιφέρεια ιονίων νήσων. Μας βάζει σε σκέψεις η όλη συμπεριφορά. Μαθαίνουμε ότι ο ανάδοχος του έργου θα αποχωρήσει από τη διαδικασία αυτοί του έργου. Σημαίνει ότι ξαναγυρίζουμε στην αρχή και αναζητούνται αν υπάρχουν οι πιστώσεις. Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος μας.

Η αγωνία στην περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι δίκαιη. Τα δεδομένα στη περιοχή θα αλλάξουν αν φτιαχτεί και θα είναι πλήγμα που δεν το υπηρετήσαν. Άλλο παράδειγμα ο δρόμος Αλυκές-Ξύγκια. Έπρεπε ήδη να έχουν βρεθεί τα χρήματα και να έχουν προχωρήσει το έργο για να διαμορφώσουμε έναν άξονα ασφαλή.

Το παλιό νοσοκομείο εξακολουθεί να μην προχωρά αυτό σχέδιο που θα δώσει τεράστια λύση. Μας θέτουν όλοι ένα ζήτημα που σχετίζεται με το να μένουν στη Ζάκυνθο εξαιτίας των μεγάλων ενοικίων. Σκεφτόμαστε ότι ένα τμήμα αυτής της εγκατάστασης θα μπορούσε να γίνει ξενώνες για την εγκατάσταση.

Θα κοιτάξουμε να εξευρεθούν τα 10 εκατομμύρια που χρειάζονται για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.

Δεν υπήρχαν προτεραιότητες, δεν υπήρχε σχέδιο. Το ενδιαφέρον της περιφερειάρχη ήταν στη λογική μιας εύκολης επικοινωνίας χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είχε στραμμένο το βλέμμα στις δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα είναι και ο συντονισμός. Ένας περιφερειάρχης πρέπει να έχει την ευθύνη.

Τώρα λένε δεν προλάβαμε θέλουμε άλλα 4 χρόνια. Ποιος τους εμπιστεύεται; Είναι σοβαρό το γεγονός ότι αποδείχτηκε αναξιόπιστη. Ένα μεγάλο μέρος των στελεχών της περιφερειακής αρχής μεταπηδούσαν σε άλλο ψηφοδέλτιο για να δώσουν λύσεις. Μα πως;  Τα κεντρικά στελέχη του άλλου συνδυασμού είναι αυτά που υπηρέτησαν πιστά στην κ.Κράτσα.

Υπάρχουν θέματα που είναι σοβαρά για τη Ζάκυνθο και τα έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει για τα οποία δεν υπάρχει χρόνος, ούτε καθυστέρηση. Κορυφαίο είναι το θέμα του νερού στη Ζάκυνθο. Θα δούμε λύσεις για πόσιμο νερό; ΄Η θα συνεχίσουμε να έχουμε την άθλια αυτή  υδροδότηση;  Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε το ζήτημα πολύ γρήγορα. Έχουμε εφόδια μελετητικά, έχουμε προτάσεις μετά από σειρά εργασιών.

Η επόμενη ημέρα δεν επιτρέπει καθυστέρηση. Επιβάλλεται η συνεργασία και σε αυτό θα ανταποκριθούμε πλήρως.

Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εδώ στην περιοχή  με την κυκλοφορία και πως θα διευθετήσουμε την κυκλοφορία; Υπάρχουν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με το Ναυάγιο; Υπάρχει μία σιγή. Δεν μιλάει η κ.Περιφερειάρχης αλλά έχει ευθύνη. Συμμετείχε σε μία άθλια επιτροπή και παρατηρήσαμε και το φαινόμενο να λέει υποψήφιος της ότι η επιτροπή ήταν μία αποτυχία.

Προκύπτει μπροστά μας η διαχείριση της περιοχής. Τι θα γίνει στη ξηρά; Τι θα γίνει με το καράβι; Δεν ακούσαμε επί της ουσίας. Ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί γιατί την επόμενη σαιζόν θα είναι το ναυάγιο στην ίδια κατάσταση με φέτος. Το θεωρώ απαράδεκτο και γι αυτό εμείς έχουμε ήδη τις προτάσεις μας και πως θα κινηθούμε. Άλλο θέμα που έχει αξία είναι τι γίνεται με την υπόθεση  αγοραπωλησίας στα ορεινά. Να μας πει και ο κ.Τρεπεκλης που έχει έναν από τους κορυφαίους που έχει σχέση στο ψηφοδέλτιο του. Για να μη πω και για το λιμάνι της πόλης που παραμένει ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αφού συνεχίζουμε να κατεβούμε τα χαρτιά για χωροθετήσεις αλλά δεν ακούμε για χρηματοδοτήσεις  που θα μας φέρουν τη διαχείριση του λιμανιού. Πως θα κριθούν από τους πολίτες αν δεν απαντήσουν σε αυτά τα καίρια θέματα;

Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί το όλο θέμα στο ΛΙΒΑ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση και η κατασκευή του. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται να υπάρχει μία άθλια κατάσταση με τεράστιες ποσότητες απόβλητων που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή και δεν απομακρύνονται. Πώς θα γίνει η διαχείριση αν αυτά δεν απομακρυνθούν; Υπάρχει μεγάλο θέμα που δεν αντιμετωπίζεται. Επίσης δεν έγινε κανένα βήμα γι αυτό που θεωρούμε κρίσιμο ζήτημα και αναφέρομαι στο  θέμα της διαλογής στην πηγή  και της ανακύκλωσης.

Η όποια διαχείριση επιχειρηθεί θα αποτύχει γιατί θα  δημιουργήσει νέα χωματερή. Εδώ ανεβάζουμε ένα νέο θέμα συνευθύνης. 4 χρόνια δεν έγινε  τίποτα . Πολλές επερωτήσεις   αλλά δεν έδειξε να τους ενδιαφέρει καθόλου. Στο ΦΟΔΣΑ τους ενδιέφερε πως θα κάνουν τις απευθείας αναθέσεις και μάλιστα μιλάμε για ένα φορέα που δεν έχει ακόμη νομιμότητα αφού η υπόθεση του ΦΟΔΣΑ μεθοδευμένα από κάποιους δεν έχει φτάσει να συζητηθεί στο ΣτΕ.

Αν μας τιμήσουν οι πολίτες και είμαστε στη θέση του νικητή,  αισθανόμαστε έτοιμοι την πρώτη  μέρα να δουλέψουμε αποφασιστικά με βάση το πρόγραμμα μας . Δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα. Και η  εμπειρία μας, μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε άμεσα, αποφασιστικά και γνωρίζοντας πως θα λυθεί το κάθε πρόβλημα που βασανίζει τη Ζάκυνθο. Αισθανόμαστε έτοιμοι, το ψηφοδέλτιο μας παρέχει την εγγύηση ότι θα δουλέψουμε για τη Ζάκυνθο».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!