Του ζητήσαμε να απαντήσει σε 13 + 3 ερωτήσεις για να τον γνωρίσουμε καλύτερα

Παρακαλούμε, συστηθείτε στους Αναγνώστες του Κefalonia press..

Είμαι ο Αλέξανδρος, γεννήθηκα το 1981 και έχω μεγαλώσει στο Αργοστόλι.

Αποφοίτησα από το 1ο Γενικό Λύκειο, το «Κολλέγιο» όπως μας έλεγαν τότε, σε μια γενιά παιδιών που νιώθαμε πιο πολύ φίλοι μεταξύ μας, παρά απλά συμμαθητές. Στις Πανελλήνιες πέτυχα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απ’ όπου αποφοίτησα το 2004.

Η αγάπη μου για την Κεφαλονιά με έκανε να επιστρέψω αμέσως στο νησί και να δραστηριοποιηθώ από την πρώτη στιγμή στα ιδιωτικά τεχνικά έργα, ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Το 2014 ολοκλήρωσα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης (MSc) στο αντικείμενο της Σεισμικής Μηχανικής και των Αντισεισμικών Κατασκευών, στο Ε.Α.Π.

Η πρώτη φορά που ασχολήθηκα με τα κοινά ήταν το 2016, στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Το 2017 εξελέγην Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης, θέση στην οποία παρέμεινα έως το 2020.

Το 2018, μαζί με ιδιαίτερα αξιόλογους συμπολίτες μας, συνδημιουργήσαμε την Κίνηση “Κεφαλονιά, νησί για όλους” και τον Μάιο του 2019 συμμετείχαμε για πρώτη φορά στις Δημοτικές εκλογές, λαμβάνοντας ποσοστό 10,5% και εκλέγοντας 3 εκπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των οποίων και εγώ, ως υποψήφιος Δήμαρχος του συνδυασμού. Από τότε έως σήμερα διατελώ Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου.

Είμαι παντρεμένος με τη Σπυριδούλα Βαβάση, κτηνίατρο και έχουμε τρία αγόρια, τον Γιάννη, τον Άρη και τον Αλκίνοο.

Για δεύτερη φορά υποψήφιος Δήμαρχος Αργοστολίου. Δεν φαίνεται να πτοείστε!

Δεν σας κρύβω πως η αλλαγή στον εκλογικό νόμο, με την απαίτηση της ύπαρξης υποψηφίων στις περισσότερες από τις κοινότητες του Δήμου μας, ήταν για εμάς μια πολύ δύσκολη συνθήκη. Είμαστε μια Κίνηση πολιτών, χωρίς κομματική στήριξη ή κάποιον άλλον μηχανισμό, οπότε βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στη συμμετοχικότητα.

Στις διερευνητικές επαφές που κάναμε κατά τον τελευταίο χρόνο, διαπιστώναμε διαρκώς πως υπήρχαν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι θεωρούσαν αναγκαία τη συμμετοχή μας στις εκλογές. Πως η παράταξή μας, για πάρα πολλούς, αποτέλεσε και αποτελεί μια ελπίδα αισιοδοξίας, πως κάτι μπορεί να αλλάξει στο τοπικό πολιτικό κατεστημένο.

Επομένως δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να αφήσουμε οτιδήποτε να μας πτοήσει. Ήταν υποχρέωση όλων μας να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να φτιάξουμε το καλύτερο ψηφοδέλτιο που μπορούσαμε. Και τα καταφέραμε!

Γιατί θέλετε να γίνετε δήμαρχος Αργοστολίου;

Έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ μια ομάδα εξαιρετικών συμπολιτών μας, με τους οποίους έχουμε καταθέσει ήδη από το 2019 ένα υπερπλήρες πρόγραμμα ουσιαστικών και υλοποιήσιμων προτάσεων για το Δήμο μας.

Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ονομάζουμε «πρόγραμμα των πολιτών», γιατί είναι φτιαγμένο από πολίτες για τους πολίτες, δεν μπορεί να το υλοποιήσει καμία άλλη παράταξη παρά μόνο η δική μας. Δεν μπορούν να το υλοποιήσουν γιατί τους λείπει το όραμα και η θέληση για πραγματικές τομές. Το έχουν αποδείξει άλλωστε, όσοι εξ’ αυτών έχουν διοικήσει, από τα πεπραγμένα τους και οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν καλά αυτό.

Ο λόγος που διεκδικώ το αξίωμα του δημάρχου, λοιπόν, δεν είναι προσωπικός. Είναι ακριβώς αυτό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνυποψήφιους της παράταξής μας και όλους τους συμπολίτες μας. Είναι το πρόταγμα των αξιών και των θέσεών μας, της υλοποίησης των προτάσεών μας. Είναι η σιγουριά πως το ψηφοδέλτιό μας στελεχώνεται από τους καλύτερους σε όλους τους τομείς. Ανθρώπους, οι οποίοι έχω τη βεβαιότητα πως θα με εμπιστευτούν ως δήμαρχο και εγώ θα τους εμπιστευτώ ως στελέχη της δημοτικής μας αρχής.

Πώς θα αξιοποιήσετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας ως πολιτικός μηχανικός για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του Δήμου;

Μια βασική μας αρχή είναι πως η ανάπτυξη του Δήμου θα πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο αειφορίας. Αν σε αυτό το πλαίσιο πάμε να ορίσουμε την φέρουσα ικανότητα του τόπου μας, εύκολα διαπιστώνουμε πως είμαστε σημαντικά πίσω σε υποδομές.

Οι προτεραιότητες που θέτουμε είναι στο οδικό δίκτυο, τη διαχείριση απορριμμάτων και την επεξεργασία λυμάτων.  Το οδικό δίκτυο αποτελεί βασικό ζήτημα για το σύνολο σχεδόν των επισκεπτών, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες. Η διαχείριση απορριμμάτων, έχει περάσει στην αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ Ιονίων, όμως οι Δήμοι -μέσω της ΕΔΑΚΙ- είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή, τη διαλογή και την ανακύκλωση. Το σημαντικότερο είναι πως η έλλειψη μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε μεγάλες και πολυπληθείς περιοχές του Δήμου μας, καθιστούν το τουριστικό μας μοντέλο μη βιώσιμο.

Επομένως, τόσο η δική μου τεχνική κατάρτιση, όσο και πολλών ακόμη μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων που συμμετέχουν στο συνδυασμό μας, θα είναι κομβικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων, το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών των υποδομών.

Γιατί πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε τη διαφορά σε σχέση με τις παλιές καραβάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης που διεκδικούν και αυτοί το δημαρχιακό θώκο;

Τα πράγματα είναι απλά.

Από τη μία έχουμε έναν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο, ο οποίος είναι συγκεντρωτικός και διακατέχεται από έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους συνεργάτες του. Η κύρια ικανότητά του είναι να αποφεύγει να πάρει θέση στα σημαντικά ζητήματα, φοβούμενος κάθε φορά το πολιτικό κόστος. Είναι ένας απλός διαχειριστής, ο οποίος ως δήμαρχος έχει υπάρξει κατώτερος των περιστάσεων.

Από την άλλη, έναν πρώην δήμαρχο, ο οποίος σε δύο διαδοχικές θητείες δεν έχει διοικήσει ούτε μία μέρα. Είχε ανθρώπους να κινούν το Δήμο, χωρίς ο ίδιος να έχει κανέναν έλεγχο στις αποφάσεις και τις πολιτικές τους. Και αυτό το έλλειμα είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της περιφέρειας και την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς.

Η δική μου υποψηφιότητα δεν έχει να κάνει με το αν εγώ προσωπικά μπορώ να κάνω τη διαφορά σε σχέση με αυτούς, αν είμαι καλύτερος από κάθε έναν εξ’ αυτών ή όχι. Τη διαφορά στη δική μου υποψηφιότητα την κάνουν οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται δίπλα μου στην πρόταση διοίκησης που καταθέτουμε.

Άνθρωποι με έρεισμα στην κοινωνία μας, με κατάρτιση, γνώσεις και όρεξη για δουλειά. Άνθρωποι στους οποίους, όπως είπα και νωρίτερα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη για τη διοίκηση του Δήμου και την υλοποίηση του προγράμματός μας. Οι οποίοι είχαν δεκάδες λόγους να μην εμπλακούν σε μια εκλογική διαδικασία και όμως βρήκαν ακόμη περισσότερους να το κάνουν, γιατί αγαπούν τον τόπο μας.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι που κάνουν τη διαφορά στο δικό μας συνδυασμό και γι’ αυτό είμαι περήφανος που δίνω αυτή τη μάχη δίπλα τους.

Mε την πείρα των 4 ετών στο Δ.Σ. αξιολογείστε τα πέντε (5) μεγάλα προβλήματα του Δήμου και τις λύσεις που εσείς θα δώσετε.

  1. Το βασικότερο πρόβλημα του Δήμου μας αυτή τη στιγμή, είναι πως οι διοικήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών απέτυχαν να σχεδιάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί. Η δική μας πρόταση είναι στο πλαίσιο που σας προανέφερα, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, από την αναβάθμιση σημαντικών υποδομών, τον σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου αειφόρου τουρισμού με παράλληλη ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων του τόπου μας και με τελικό στόχο την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
  1. Ένα δεύτερο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι το Ενεργειακό. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε προτείνει την υιοθέτηση από το Δήμο μας μια ξεκάθαρης ενεργειακής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, στην ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κτιριακού αποθέματος, στην εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
  1. Επίσης, διαπιστώνουμε έλλειψη της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, κυρίως λόγω της απαξίωσης της πολιτικής ζωής, τόσο σε τοπικό, όσο και κεντρικό επίπεδο. Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και των συλλογικοτήτων που είναι κύτταρα ανάπτυξης πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Γι’ αυτό επενδύουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Δήμο, με διαφάνεια σε όλους τους τομείς, με συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες και φορείς και με συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό σημαντικών έργων και πολιτικών του Δήμου. Σε όλα αυτά, σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δήμου.
  1. Στην κατάσταση που επικρατεί στους δημόσιους χώρους αναφέρθηκα νωρίτερα. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας στους κοινοχρήστους χώρους και τις παραλίες μας, όμως με όρους σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών.Ευπρεπισμός και βελτίωση των δημόσιων χώρων, δρόμων, πλατειών, πάρκων, παιδικών χαρών, αθλητικών χώρων και δημοσίων κτιρίων. Δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, με απόλυτη προτεραιότητα την προσβασιμότητα για όλους.Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό πρόβλημα είναι η πολιτιστική μας υποβάθμιση. Για τους διοικούντες, πολιτισμός είναι η συνδιοργάνωση ενός πολιτιστικού καλοκαιριού με διάρκεια ενάμιση μήνα, και κάποιες λίγες εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Ο Πολιτισμός για εμάς απαιτεί ουσιαστική στήριξη από το Δήμο σε όλα τα επίπεδα. Τον προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων ολοχρονικά, ώστε να μη νιώθουμε πολίτες κατώτερης κατηγορίας. Ο Πολιτισμός να είναι για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις.

Ποια είναι η άποψή σας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του Δήμου και ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προστασία του περιβάλλοντος;

Το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών, ακριβώς γιατί έχει ακόμη τόπους ανέγγιχτους από την ανθρώπινη παρέμβαση. Και έτσι οφείλουμε να τους διατηρήσουμε. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας ορισμένες περιοχές του Δήμου μας, όπως π.χ. οι παραλίες Φτέρη και Αμίδι, οι καταρράχτες της Γραδούς και του Ποτιστή. Επίσης οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις ήδη προστατευόμενες περιοχές (π.χ. καθεστώς Natura), όπως η παραλία της Μούντας, ο Εθνικός Δρυμός Αίνου κλπ.

Πέρα όμως από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε το ανθρωπογενές περιβάλλον, το οποίο αποτελεί μια κοινή ιστορία για όλους μας. Προσεισμικά σπίτια, παλαιά χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί, δημόσια κτίρια, αποτελούν και αυτά περιβάλλον και η μέριμνά μας είναι απαραίτητη.

Πιστεύετε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια μεγάλη καταστροφή; Έχουμε πάρει το μάθημά μας από τους σεισμούς του 2014 και τον ΙΑΝΟ του 2020;

Στους σεισμούς του 2014, κατά κοινή ομολογία, αποδείχτηκε πως το κτιριακό απόθεμα του νησιού μας βρίσκεται σε μια ικανοποιητική στάθμη ασφάλειας έναντι σεισμού. Η απόκριση όμως των κατασκευών σε έναν σεισμό, δεν διασφαλίζουν την απόκρισή τους σε οποιονδήποτε σεισμό.

Τόσο στους σεισμούς, όσο και το 2020, κατά τον Ιανό, ήμασταν τυχεροί, ώστε να μην υπάρχει καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, αλλά ούτε και εγκλωβισμένοι ή αγνοούμενοι. Επομένως, η κρατική παρέμβαση κινήθηκε στη βάση της αποκατάστασης ζημιών.

Μιλάω για κρατική παρέμβαση, καθώς σε τέτοιου μεγέθους καταστροφές υπάρχει συντονισμός όλων των διαθέσιμων υπηρεσιών και ξεφεύγουν από τη στενή δημοτική διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Δήμος μας πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη ακόμη μεγαλύτερου μεγέθους.

Η πολιτική προστασία θέλει επαγρύπνηση, στελέχωση, καλό εξοπλισμό και σχεδιασμό.


H δημόσια υγεία νοσεί στο νησί μας. Είναι θέμα που ο συνδυασμός σας συζητάει, έχετε προτάσεις ή πιστεύετε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου;

Βεβαίως, η δημόσια υγεία έχει αναδειχθεί πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας ως πρώτο μέλημά μας. Αυτό διαφαίνεται και από τις συναντήσεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα, τόσο με τον Πρόεδρο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, όσο και με τον Διοικητή.

Συζητήσαμε κυρίως ζητήματα στελέχωσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου. Το βοήθημα που δίνει ο Δήμος στους ιατρούς είναι ένα σημαντικό μέτρο, όμως θα πρέπει να συμπεριλάβει και ήδη υπηρετούντες ιατρούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στη λειτουργία Ψυχιατρικής κλινικής, καθώς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τα ζητήματα ψυχικής υγείας συμπολιτών μας. Όπως επίσης και στην ενίσχυση και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, ώστε να είναι πιο άμεση η διακομιδή περιστατικών από απομακρυσμένες περιοχές.

Σκοπεύετε να ενσωματώσετε τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες του δήμου, ώστε να βελτιώσετε την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και να αυξήσετε την αποδοτικότητα των δημοτικών υπηρεσιών;

Καταρχήν να πούμε ότι τα βήματα που έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή ήταν κατόπιν δικών μας υποδείξεων και προτάσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Η υλοποίηση όμως των αποφάσεων οδήγησε σε ένα υπέρογκο κόστος, χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ούτε επαρκή στοιχεία για την αξιολόγησή τους.

Στο πρόγραμμά μας έχουμε τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση τόσο της υπηρεσίας e-Αργοστόλι, όσο και της αδρανούς σήμερα πλατφόρμας διαβούλευσης, της ιστοσελίδας του Δήμου κλπ. Επίσης σχεδιάζουμε την Ηλεκτρονική κάρτα του Δημότη για χρήση υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και εκπτώσεις σε υπηρεσίες. Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρήση ελεγχόμενης στάθμευσης, κοινόχρηστων ποδηλάτων κλπ.

Μας ενδιαφέρει η καταγραφή και ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων του Δήμου, που θα αποτελέσει βάση για τεκμηριωμένες αποφάσεις και δράσεις. Η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, η ενεργειακή κατανάλωση των δημοτικών κτιρίων, οι τουριστικές αφίξεις, η κίνηση στους δρόμους κ.α.

Στην εργασία σας ή στην προσωπική σας καθημερινότητα πόσο χρησιμοποιείτε τις νέες τεχνολογίες;

Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού απαιτεί πολύ καλή γνώση των νέων τεχνολογιών και παρακολούθηση της εξέλιξής τους. Πέρα από την τυπική χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση εξειδικευμένες εφαρμογές και εξοπλισμό για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την παρακολούθηση έργων και κατασκευών.

Πέρα από αυτό όμως, ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία όσο καλύτερη επαφή έχει κανείς με την τεχνολογία, τόσο μπορεί να κάνει τη ζωή του ευκολότερη, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και στην καθημερινότητά του.

Έχοντας ίδια άποψη λοιπόν, για τα οφέλη που μπορεί να έχει η χρήση της τεχνολογίας στη διοίκηση του Δήμου, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τομές με την ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δήμου μας.

Διαβάζετε βιβλία , εφημερίδες, περιοδικά από χαρτί , ή από τον υπολογιστή;

Έχω περάσει από περιόδους στις οποίες ήμουν πραγματικός «βιβλιοφάγος», αν και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ο ελεύθερος χρόνος μου έχει περιοριστεί. Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία και το βιβλίο -όπως το γνωρίζουμε- δεν το αλλάζω με τίποτα.

Η εμπειρία του να διαβάζεις ένα βιβλίο ξεκινάει για μένα από το να το επιλέξεις μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο, να σε κερδίσει ο τίτλος και το εξώφυλλό του, να τρέξεις τις σελίδες του, να μυρίσεις το χαρτί του. Να τσαλακώσεις τη σελίδα που έμεινες, να χάσεις τη σελίδα και να ξαναδιαβάσεις 1-2 κεφάλαια από την αρχή, να το παρατήσεις και να το ξαναρχίσεις μετά από μέρες…

Καμία οθόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτά τα συναισθήματα για μένα.


Πως μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει την καθημερινότητα των δημοτών του ιδιαίτερα των γονιών μικρών παιδιών; 

Επειδή τυχαίνει να έχω τρία μικρά παιδιά, σε ηλικίες 5, 8 και 11 ετών, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι γονείς με «μικροπαίδια».

Το πρώτο απ’ όλα είναι οι καθημερινές μετακινήσεις μας. Οι απογευματινές υποχρεώσεις των παιδιών, ξένες γλώσσες, αθλητισμός, μουσική κλπ, καταναλώνουν αντίστοιχα τον ελεύθερο χρόνο των γονιών στις μετακινήσεις τους, ιδιαίτερα για όσους μένουν εκτός Αργοστολίου. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Το δεύτερο είναι η ανάγκη των παιδιών για διασκέδαση. Οι παιδικές χαρές του Δήμου μας είναι τόσο ίδιες μεταξύ τους που δεν ξυπνούν τον ενθουσιασμό του παιδιού να παίξει. Είναι σαν να έχει γίνει ένα copy-paste της πρώτης παιδικής χαράς που βρήκαμε μπροστά μας. Το παιδί όταν μπαίνει σε έναν παιδότοπο πρέπει να νιώθει μοναδικά, όχι ότι μετακόμισε η παιδική χαρά της γειτονιάς του παραδίπλα. Και μην ξεχνάμε τα παιδιά ΑμεΑ, των οποίων η ανάγκη για διασκέδαση είναι ακριβώς η ίδια.

Τέλος, αναφορικά με την παιδεία που λαμβάνουν τα παιδιά μας, ο Δήμος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Στην παιδεία που αφορά στην προσφορά στο συνάνθρωπο, το σεβασμό των ανθρώπινων ελευθεριών, την αγάπη για τα ζώα και τη φύση, την προστασία του περιβάλλοντος, την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια.

Αλήθεια, που παίζουν τα παιδιά σας;

Με την ερώτησή σας ανοίγετε ένα μεγάλο θέμα, αυτό του δημόσιου χώρου. Και λέω δημόσιο χώρο με κάθε έννοια που μπορεί να αντιληφθεί κανείς, από τον δρόμο, τον πεζόδρομο, τον ποδηλατόδρομο, την πλατεία, το πάρκο, την παιδική χαρά, τους αθλητικούς χώρους, το δάσος, την παραλία, τα δημόσια κτίρια.

  • Πως θα παίξουν τα παιδιά στην Πλατεία, όταν ο ελεύθερος χώρος συμπιέζεται παράλληλα με τον κόσμο που αυξάνεται καταμεσής της θερινής περιόδου;
  • Πως θα παίξουν στο πάρκο ή το δασάκι, όταν αυτό έχει αφεθεί στην τύχη του;
  • Πως θα αθληθούν στα γήπεδά μας, όταν τελειώνουν οι προπονήσεις των ομάδων και τα βρίσκουν κλειστά;
  • Πως θα παίξουν στο διάλλειμα, όταν το προαύλιο καταλαμβάνεται από κοντέινερ;
  • Πως θα παίξουν το καλοκαίρι στην παραλία όταν καταλαμβάνεται στο σύνολό της από ξαπλώστρες και το κόστος είναι απαγορευτικό για το καθημερινό μπάνιο των μόνιμων κατοίκων;
  • Πως θα κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια, όταν δεν υπάρχει πρακτικά δίκτυο ποδηλατόδρομων;

Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά μου, μαζί με τα παιδιά όλων των οικογενειών του Δήμου μας. Γι’ αυτό και η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου αποτελεί βασική γραμμή του προγράμματός μας, όταν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις σιωπούν, μετρώντας το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.

Εάν θα μπορούσατε να πάρετε μία ικανότητα ή χαρακτηριστικό από έναν παγκόσμια  ηγέτη, ποιον θα επιλέγατε και γιατί;”

Θα έπαιρνα την ικανότητα του Μαχάτμα Γκάντι να επιτυγχάνει τις διεκδικήσεις του μέσω του διαλόγου και μέσα από το παράδειγμα της δικής του στάσης. Είμαστε σε μια περίοδο που η πολιτική εμπεριέχει τοξικότητα, πράγμα που παρατηρείται με ιδιαίτερη έμφαση και στην τοπική πολιτική σκηνή. Ο γόνιμος διάλογος, η συνεργασία, μια διοίκηση που θα δίνει το παράδειγμα, είναι τα όπλα μας απέναντι σε αυτή την τοξικότητα.


Και για το τέλος: Μιλάτε Κεφαλονίτικα Αλέξανδρε ή ντρέπεστε; Πως αντιδράτε στα κείμενα του kefaloniapress στα οποία χρησιμοποιούνται λέξεις και προτάσεις της διαλέκτου μας;

Βεβαίως και μιλάω! Ιδιαίτερα κατά τα φοιτητικά μου χρόνια, στην Αθήνα, όταν βρισκόμουν μεταξύ Κεφαλονιτών, μιλούσα αυθόρμητα τη ντοπιολαλιά μας. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, ένιωθα λες και ήμασταν όλοι μαζί στο νησί μας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στην παρέα βρισκόταν και κάποιος μη-Κεφαλονίτης, ο οποίος σάστιζε, προσπαθώντας να καταλάβει τι σημαίνει «μπατάρισε ο σίκλος και εριπίστηκε».

Όσες φορές έχει τύχει να διαβάσω κείμενο σε «Κεφαλονίτικη» διάλεκτο, πραγματικά το απολαμβάνω. Είτε σε κείμενα του Kefalonia Press, είτε σε δημοσιεύσεις «μπριόζων» συμπολιτών μας στα κοινωνικά δίκτυα. 


Έχετε ενδιαφέρον για την έρευνα και την αναβίωση των επτανησιακών εθίμων και της τοπικής διαλέκτου;

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο Κεφαλονίτικος πολιτισμός και η παράδοσή μας. Θεωρώ όμως πως ο πολιτισμός έχει ανάγκη όχι μόνο την αναβίωση εθίμων και πολιτιστικών στοιχείων, αλλά την μελέτη και την εξέλιξή τους. Γιατί ο πολιτισμός μας είναι ταυτόχρονα ότι υπήρξε, ότι υπάρχει και ότι πρόκειται να δημιουργηθεί στο μέλλον.

Αλέξανδρε, ευχαριστούμε για τις απαντήσεις και το χρόνο σου.
Καλή δύναμη στον αγώνα σας.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

Συντακτική ομάδα του KefaloniaPress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!