Πρόγραμμα εορτασμών Αγιου Γερασίμου με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

262

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

AΡΓΟΣΤΟΛΙΟΝ 9/10/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας ανακοινώνει ότι η Πανήγυρις της εορτής της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γερασίμου του θαυματουργού και προστάτου των απανταχού της γης Κεφαλλήνων θα εορτασθεί και εφέτος ιεροπρεπώς κατά το κάτωθι Πρόγραμμα:

19 Οκτωβρίου 2023. Εσπέρας.
Ώρα 20:30 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
Ώρα 22: 45 Ιερά Αγρυπνία

20 Οκτωβρίου 2023. Πρωῒ. Ώρα 7:30 π.μ. Όρθρος και εν συνεχεία
Ώρα 9:00 π.μ. Αρχιερατική θεία Λειτουργία.
Ώρα 11:00 π.μ. Λιτάνευσις του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου.

Του Μ. Εσπερινού και της Θ. Λειτουργίας θα προεξάρχη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, πλαισιούμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Θα ψάλουν οι χορωδίες Αργοστολίου και Ληξουρίου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Ο προστατης της νησου Κεφαλληνιας ,αλλα και προστατης ολων των απανταχου Κεφαλληνων οσιος Γερασιμος ο θαυματουργος, συγχρονως αμεσως μετα απο το γεγονος της ανακομιδης του τιμιου και σεπτου του σκηνωματος, οπου εγινε το ετος 1582 παρουσια τοτε αρχιερεως του Οικουμενικου Πατριαρχειου και το οποιο γεγονος εορταζουμε με καθε επισημοτητα κατ’ετος την 20ην Οκτωβριου,(προηγηθηκε πρωτη ανακομιδη το 1581 απο τον τοτε πατριαρχικο εξαρχο στη νησο Κεφαλληνια μητροπολιτη Φιλαδελφειας Γαβριηλ,αλλα κατοπιν αντιδρασεων εκ μερους των τοτε αλλο-δοξων κατακτητων εγινε η β ταφη του τιμιου σκηνωματος κατ’οπιν εντολης του ιδιου παρεπιδημουντος αρχιερεως και επακολουθησε η β οριστικη πλεον ανακομιδη, οπου και ο θριαμβος της Ορθοδοξιας) κατεστη ενας απο τους πιο σημαντικους Αγιους της πιστεως της χριστιανικης ορθοδοξου, αλλα και σημειο αναφορας της ενοτητας παντων των ορθοδοξων χριστιανων, αλλα εξαιρετικα των ενταυθα και εν τη ξενη και τη διασπορα παρεπιδημων Κεφαλληνων.
    Κατα το εκκλησιαστικο λατρευτικο και κανονικον εθος καλουνται να τιμησουν καθε χρονια την εορτη προσκεκλημενοι αρχιερεις εκ του κλιματος της Εκκλησιας της Ελλαδος, αλλα και απο το Οικουμενικο Πατριαρχειον διατρανωνοντας μεσω της ευχαριστιακης συναξεως την κοινη πιστη και το συνδεσμο της εκκλησιαστικης ενοτητας παντων, που επισφραγιζεται και με τον εκ μερους εκαστου τιμητικον ασπασμον του τιμιου σκηνωματος του αγ.Γερασιμου.
    Ο εορτασμος κατ’ετος λαμπρος και με τη συμμετοχη χιλιαδων προσκυνητων απο διαφορα μερη της Ελλαδος αλλα-τελευταια και απο χωρες του εξωτερικου-κυριως των Βαλκανιων,οπου τελευταια η τιμη και η αγαπη προς τον οσιο Γερασιμο ειναι πολυ εκδηλη εκ μερους των ομοπιστων ορθοδοξων εκεινων των βορειων μερων.
    Αλλα εκτος απο τις ως ανω παρουσιες κατ’ετος αρχιερεων στους εορτασμους συντελεστηκαν και καποια ξεχωριστα γεγονοτα σχετικα με την ιερα Μονη του Αγιου που προσελαβαν ιδιαιτερο και λαμπρο παν-ελληνιο αλλα και δι-ορθοδοξο χαρακτηρα, καταγεγραμμενα πλεον στα χρονικα της τοπικης Εκκλησιας της Κεφαλληνιας αλλα και της ιερας και σεβασμιας των Ομαλων Μονης.
    Και το πρωτο γεγονος ηταν η αποπερατωση του νεου μεγαλου και περικαλλους ιερου Ναου του οσιου Γερασιμου και η αξεχαστη και λαμπρα τελετη των εγκαινιων, οπου πραγματοποιηθηκε το ετος 1992 παρουσια του τοτε αρχιεπισκοπου Αθηνων κ πασης Ελλαδος Κ.κ.Σεραφειμ (Τικα) και πολλων αλλων δεκα-τεσσαρων περιπου αρχιερεων απο καθε γωνια της Ελλαδος παρουσια και του τοτε θεοφιλεστατου επισκοπου Τρωαδος Αλεξιου (Οικουμενικον Πατριαρχειον).
    Δευτερο κατα σειρα γεγονος η επισκεψη του μακαριστου επισης αρχιεπισκοπου Αθηνων κ πασης Ελλαδος κ.κ. Χριστοδουλου και τελεση πανηγυρικης θ.λειτουργιας την 29ην Αυγουστου 1999 στον νεο μεγαλο Ναο επ’ ευκαιρια του δι-εθνους συμποσιου για την ταυτιση Μελιττης-Κεφαλληνιας και το ταξιδιον και ναυαγιον του Αποστολου Παυλου στη νησο, ενω παραλληλα στο συλλειτουργο πηραν μερος και ο αρχιεπισκοπος Πολωνιαςκ.κ. Ιερεμιας, οι μητροπολιτες Αργυροκαστρου Αλεξανδρος(Εκκλησια της Αλβανιας), Βεροιας κ.κ. Παντελεημων (Εκκλησια της Ελλαδος)καλεσμενοι του τοτε-μακαριστου σημερα σεβ. ποιμεναρχου κ.κ. Σπυριδωνος(Καλαφατακη).Ο μακαριστος αρχιεπισκοπος κ.κ. Χριστοδουλος εξ’αλλου παρευρεθη και για δευτερη φορα στον εορτασμο επισης της ανακομιδης του Αγιου την 20 -10- 2000 παρουσια και αλλων αρχιερεων λογω των εορτασμων του Ιωβηλαιου των 2000 χρονων απο της Γεννησεως του Κυριου, στις οποιες τοτε εκδηλωσεις συμπεριεληφθη και η Ι.Μ. Κεφαλληνιας επ’ευκαιρια του θεολογικου συνεδριου για τον Αποστολο Παυλο, ως Αποστολικη πλεον Μητροπολη, μια απο τις τοσες Παυλειες Εκκλησιες στον ελλαδικο χωρο, απ οπου διεβη πριν 2000 περιπου χρονια ο του Χριστου πρωτοκορυφαιος Αποστολος ιδρυοντας τις αντιστοιχες Εκκλησιες.
    Το επομενο ετος 17-6-2001 ακολουθει ο εορτασμος του ιωβηλαιου των πεντηκοντα ετων ιερωσυνης του μακαριστου μητροπολιτου κ.κ.Σπυριδωνος (Καλαφατακη)ο οποιος στον ιδιο ι. Ναο συλ-λειτουργησε με εικοσι αρχιερεις απο πολλες Ι.Μητροπολεις της χωρας διατρανωνοντας ετσι την ”εν Αγιω Πνευματι” ομονοια και συμφωνια περι την πιστη και εκκλησιαστικη κοινωνια με ολους τους κατα τοπους συλ-λειτουργησαντες και δι’αυτων με ολους τους κανονικους επισκοπους της εν Ελλαδι αγιωτατης Εκκλησιας , δηλωνοντες αμα και την αγαπη και κοινον σεβας τους εκαστος και ολοι μαζι προς τον οσιον και αγιον Γερασιμον τον προστατην Κεφαλληνιας.
    Το ετος 2002 τον μηνα Ιουλιο, οπου τοτε επι μακαριστου σεβ. Κ.κ. Σπυριδωνος η τελευταια Κυριακη καθιερωθηκε ως η ημερα των αποδημων Κεφαλληνων τιμηθηκε ως ιδιαιτερα επισημο προσωπο ο εκ Κεφαλληνιας ελκων την καταγωγην Μακαριωτατος αρχιεπισκοπος Αλβανιας Κ. κ.Αναστασιος (Γιαννουλατος) ως εκλεκτον μελος της κεφαλληνιακης απανταχου ομογενειας, για την προσφορα του ως ιεραποστολος επισκοπος στην Μαυρη Ηπειρο αλλα και ως αξιος οιακοστροφος της εν Αλβανια Εκκλησιας.Ο ιδιος αρχιεπισκοπος αξιωθηκε προσκεκλημενος απο το νυν σεβ. ποιμεναρχη μας Κ.κ. Δημητριο τελετουργος στην θερινη εορτη του Αγιου την 16-8 -2017 συνοδευομενος απο τον αγιο αρχιγραμματεα της Ι.Συνοδου της εν Αλβανια Εκκλησιας σεβ. Μητροπολιτη Αμαντειας Κ.κ. Ναθαναηλ, ενω παραλληλα συλ-λειτουργησε και ο σεβ. Ιωαννινων Κ.κ. Μαξιμος.
    Το ετος 2009 ανακηρυχθηκε απο την τοπικη Εκκλησια ως ετος Αγ. Γερασιμου γεγονος οπου εορτασθη και τοτε με την δεουσα λαμπροτητα στην Ιερα Μονη Του παρουσια του Μακαριωτατου αρχιεπισκοπου Αθηνων κ πασης Ελλαδος Κ.κ.Ιερωνυμου Α, με τη συμ-μετοχη πεντε αλλων σεβ. αρχιερεων προσκεκλημενων του σεβ. ποιμεναρχου Κ.κ. Σπυριδωνος, Λημνου Ιεροθεου, Πατρων Χρυσοστομου, Συρου Δωροθεου, Νικαιας Αλεξιου και Θηβων Γεωργιου, οπου πριν το τελος της θ. λειτουργιας υπεγραφη και η εορτιος μαρτυρια(Πιττακιον).Το χρονο αυτον εξαλλου εξεδοθη και τιμητικος τομος δια το ιωβηλαιον υπο του δικηγορουκ. Σαββα Τατση με τιτλο”Αγιος Γερασιμος. 500 φαρος στις καρδιες μας”, οπου προλογιζουν, Η Α.Θ.Π. Ο Οικουμενικος Πατριαρχης Κ.κ. Βαρθολομαιος Α, ο μακαριστος αρχιεπισκοπος Αθηνων Χριστοδουλος, ο αρχιεπισκοπος Σιναιου Ραιθω κ Φαραν Δαμιανος, εκ του Πατριαρχειου Ιεροσολυμων ο (μακαριστος) Ελενοπολεως Παλλαδιος, κ.α. δειγμα της εκκλησιαστικης ενοτητος και απο κοινου των κατα τοπους προκαθημενων κοινος σεβασμος και τιμη προς τον Αγιον Γερασιμον.
    Το ετος 2015 υπηρξε ενα ετος πολυ θλιβερο δια την τοπικη Εκκλησια της νησου, καταγεγραμμενο και αυτο στα εκκλησιαστικα πλεον χρονικα ,αλλα και στη συνειδηση εκαστου πιστου-μελους της αυτης τοπικης Εκκλησιας.Ο ιερος του Αγιου Ναος εδεχθη στους κολπους του για λαικο προσκυνημα την σεπτη σορο του μακαριστου και πολυκλαυστου Μητροπολιτου Κεφαλληνιας Γερασιμου (Φωκα), κανονικου εψηφισμενου και κεχειροτονημενου επισκοπου και ποιμεναρχου της τοπικης Εκκλησιας, διαδοχο του μακαριστου Κ.κ.Σπυριδωνος(η χειροτονια ετελεσθη στον Ι.Ναο αγ.Διονυσιου Αρεοπαγιτου Αθηνων) ,στην νεκρωσιμο ακολουθια του οποιου χοροστατησε ο Μακαριωτατος αρχιεπισκοπος Αθηνων κ πασης Ελλαδος Κ.κ. Ιερωνυμος, παρουσια τριακοντα μητροπολιτων -πνευματικως συνδεδεμενων μετα του μακαριστου,προπεμποντας στην αιωνιοτητα( δηλωνοντας αμα μεσα στο Ναο του Οσιου, αρχιερεις και λαος,την μεταξυ τους εκκλησιαστικη ενοτητα ως Εκκλησια- σωμα Χριστου και μαζι -το μεν ποιμνιο τον ποιμενα, το δε σωμα των επισκοπων τον συν-επισκοπο και συλ-λειτουργο) ,ενα ακομη κανονικο μελος της -αρχιερεα νεοχειροτονητο.
    Και μετα απο ολα αυτα τα γεγονοτα ενα ακομη γεγονος εκκλησιαστικο με παν-ελληνιο αλλα και δι-ορθοδοξο χαρακτηρα θα λαβει συν Θεω περας και φετος στον πανδημο εορτασμο του οσιου Γερασιμου του νεου Ασκητου, η ενταυθα επισκεψη του προκαθημενου της εν Αμερικη ορθοδοξου Εκκλησιας και ποιμεναρχου των εκεισι Ελληνων-και Κεφαλληνων ομογενων του σεβ. αρχιεπισκοπου Κ.κ. Ελπιδοφορου (του απο Προυσης), ο οποιος θα λαμπρυνει την φετινη εορτη και πανηγυρι και θα συντελεσει ως κρικος και κεντρο βαρους ενοτητος της Κεφαλληνιακης ομογενειας ενταυθα και της αλλοδαπης , αλλα και ως κανονικος προκαθημενος ανηκων στο κλιμα της Μητρος Εκκλησιας θα επικοινωνησει και δια του θειου λογου πνευματικως ως πνευματικος πατηρ και ποιμην καθημενος σε τοπο Χριστου και Θεου, μαζι -εκτος απο τους συνοδευοντας αυτον ομογενεις και με τους λοιπους προσκυνητες Ελληνες Σερβους Ρουμανους αλλα και προπαντος με τους εντοπιους εορταστας του Αγιου, καλεσμενος επισημα απο το νεο μας ποιμεναρχη σεβ. Κ.κ. Δημητριο, διατρανωνοντας με τη σειρα του το προς τον οσιον Γερασιμον κοινον σεβας και κανοντας εργο το παυλειον ρητον ”εν Χριστω Ιησου πολλοι γαρ εσμεν” θα διατρανωσει και δι’αυτου θα διατρανωθει για αλλη μια φορα και φετος μεσα στο Ναο του οσιου Γερασιμου η ενοτης της καθ’ολου Εκκλησιας της Ορθοδοξιας μεταξυ παντων των απο διαφορων χωρων προσκυνητων, των απο καθε γωνια της Ελλαδος πιστων και προπαντος την ”εν Χριστω τω Κυριω ημων” ενοτητα μεταξυ των ομογενων εντοπιων και εν τη ξενη και διασπορα διαβιουντων Κεφαλληνων κατα τη λεγομενη λειτουργικη Πεντηκοστη ,την Θ.Λειτουργια εντος του Ι Ναου του οσιου στο μοναστηρι του στα Ομαλα.

Comments are closed.