Υλικά
- 1 χοιρινή πανσέτα ολόκληρη, γύρω στο 1½ κιλό, χωρίς κόκαλο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα γουδί λιώνετε το σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι να γίνει αλοιφή. Βάζετε το λιωμένο σκόρδο σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύετε.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε πολύ καλά την πανσέτα, με άφθονο κρύο νερό. Την απλώνετε σε λεία επιφάνεια με το δέρμα προς τα κάτω και ρίχνετε επάνω της το μίγμα κρεμμυδιού και σκόρδου. Απλώνετε καλά να πάει παντού και τυλίγετε την πανσέτα σε ρολό. Τη δένετε με σπάγκο σε τρία σημεία και τη βάζετε σε ένα ταψάκι.
Βήμα 3
Αλατοπιπερώνετε εξωτερικά, πασπαλίζετε με ρίγανη, τη σκεπάζετε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει εξωτερικά.
Βήμα 4
Αφήνετε την πανσέτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε φέτες και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Elena Jeffrey