Η «Μικρή Βενετία» της Ελλάδας ακούει στο όνομα Αιτωλικό και βρίσκεται 10 χλμ. βορειοδυτικά του Μεσολογγίου, καταμεσής της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Η βρετανική Telegraph ταξίδεψε εκεί και μεταφέρει στους αναγνώστες της εικόνες και εντυπώσεις.
Το Αιτωλικό είναι μια ιδιαίτερη, γραφική περιοχή με σημαντική ιστορία. Η μικρή πόλη είναι ανεπτυγμένη σε ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο νερό και συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια μήκους 300 μέτρων.
Πηγή: Shutterstock
Το Αιτωλικό ξεκίνησε ως ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα στη μέση της λιμνοθάλασσας, όπου οι ψαράδες ένωσαν τις ακτές τους με ξύλινα γεφυράκια. Σιγά-σιγά αυτά τα νησάκια ενώθηκαν δημιουργώντας το πρώτο ενιαίο νησί. Τη σημερινή του μορφή το Αιτωλικό την πήρε το 1972 που έγιναν μεγάλες επιχωματώσεις που μεγάλωσαν την έκταση του.
Γύρω από το Αιτωλικό, η γαλήνια λιμνοθάλασσα, ένας μεγάλος και σημαντικός υγροβιότοπος που αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.
Η Telegraph στο Αιτωλικό
«Κατευθυνόμενη προς την ταβέρνα Μονόματος, πίσω από την εκκλησία της Παναγίας (όπου ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάστηκε για προδοσία το 1824), ανακάλυψα ευχάριστες μυρωδιές διακοπών από αντηλιακό, μπουγάτσα και ελαιόλαδο», γράφει η δημοσιογράφος της Telegraph, Ηeidi Fuller-Love, ξεκινώντας το οδοιπορικό της στο Αιτωλικό.
«Όταν περνάς τη γέφυρα βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο», λέει στην Telegraph ο Γιώργος, ιδιοκτήτης της φημισμένη ταβέρνας Μονόματος που σερβίρει φρέσκα θαλασσινά εδώ και 80 χρόνια. Το μενού περιελάμβανε ψητό κέφαλο, αυγοτάραχο και καπνιστό χέλι από τη λιμνοθάλασσα. Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου «ήταν το αγαπημένο του Λόρδου Βύρωνα, όταν ήρθε εδώ για να πολεμήσει με τους ντόπιους επαναστάτες το 1824», σημειώνει το άρθρο.
Στην παραδοσιακή ταβέρνα Χαραλαμπάκης, ο ιδιοκτήτης δείχνει στην Telegraph φωτογραφίες του Αιτωλικού όπως ήταν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα ψηλά πέτρινα σπίτια περιτριγυρισμένα από τα νερά της λιμνοθάλασσας – το καθένα με τη δική του βάρκα δεμένη έξω. «Τότε ήταν πραγματικά σαν τη Βενετία», λέει ο ίδιος. Η δημοσιογράφος επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης «Βάσω Κατράκη», το οποίο φιλοξενεί πάνω από 500 έργα της βραβευμένης χαράκτριας.
Απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα στον γαλήνιο υγρότοπο, με τα πουλιά να βουτούν στη λιμνοθάλασσα και τις βάρκες να γλιστρούν μπροστά από τις ξύλινες καλύβες, η δημοσιογράφος της Telegraph σκέφτεται πως ίσως έτσι ήταν η Βενετία πριν φτάσουν τα κρουαζιερόπλοια και τα πλήθη των τουριστών.