Η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητο κομμάτι της θεραπείας των ψυχικών ασθενειών, όμως πολλές φορές την επιλέγουν και άτομα τα οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν ορισμένες καταστάσεις στη ζωή τους. Η ουσία της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας έγκειται στην ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Σκοπός είναι, στο ασφαλές περιβάλλον που δημιουργείται στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής, ο θεραπευόμενος να νιώσει την άνεση να μοιραστεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του. Έπειτα, με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή, ξεδιαλύνει το τοπίο στο μυαλό του, κατανοώντας τις αιτίες πίσω από τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.
Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στην ψυχοθεραπεία, ίσως αναρωτιέσαι ποιά είναι τα πιο δημοφιλή είδη ψυχοθεραπείας και ποιό είναι αυτό που σου ταιριάζει. Τις απορίες αυτές θα σου λύσουμε παρακάτω!
Συμβουλευτική θεραπεία
Η συμβουλευτική θεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας, το οποίο ασχολείται με την αξιολόγηση και αντιμετώπιση συναισθηματικών διαταραχών, δυσκολιών στις διαπροσωπικές σχέσεις και προβλήματα συμπεριφοράς. Ρόλος του συμβουλευτικού ψυχολόγου είναι να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για το θεραπευόμενο, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια οι κρυμμένες δυνατότητες του δεύτερου. Στη θεραπεία που βασίζεται στη συμβουλευτική ψυχολογία, ο διάλογος και η σκέψη έχουν κεντρική θέση: Ο θεραπευόμενος, από την πλευρά του, μιλάει για όσα τον απασχολούν, ενώ ο θεραπευτής τον καθοδηγεί, ώστε να σκεφτεί περεταίρω πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματά του. Έτσι, δημιουργείται μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, πάνω στην οποία βασίζεται η επιτυχία της θεραπείας!
Ψυχοδυναμική θεραπεία
Η ψυχοδυναμική θεραπεία μελετά τις δυνάμεις που έχει ως βάση της η ανθρώπινη συμπεριφορά, μέσα από τη σύνδεση μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου. Επικεντρώνεται σε εμπειρίες του παρελθόντος και στο πώς αυτές επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις του ατόμου στο παρόν του. Τις περισσότερες φορές, η ψυχοδυναμική θεραπεία εμβαθύνει στην παιδική ηλικία, ώστε να εντοπιστεί η πηγή συμπεριφορών και επαναλαμβανόμενων μοτίβων, τα οποία ο θεραπευόμενος οφείλει να αναγνωρίσει και να επιλύσει. Με βάση τη θεωρία ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος επηρεάζουν τις παρούσες εμπειρίες του ατόμου, αυτό το είδος θεραπείας βοηθά το θεραπευόμενο να απελευθερωθεί από το παρελθόν και να ζήσει μία γεμάτη ζωή στο εδώ και τώρα.
Ψυχοθεραπεία Gestalt
Η ψυχοθεραπεία Gestalt είναι άλλος ένας δημοφιλής τύπος ψυχοθεραπείας, είναι μία ανθρωποκεντρική θεραπευτική προσέγγιση. Το συγκεκριμένο είδος ψυχοθεραπείας βασίζεται στη θέση ότι ο άνθρωπος έχει μία τάση προς την αυτοπραγμάτωση. Έτσι, το άτομο αντιμετωπίζεται σαν όλον, ένα σύνολο που αποτελείται από το νου, την ψυχή και το σώμα, τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Στόχος της θεραπείας Gestalt είναι ο θεραπευόμενος να αποκτήσει μία ζωή με περισσότερο νόημα, έχοντας επίγνωση του τί κάνει και γιατί, κατανοώντας παράλληλα τον εαυτό και το περιβάλλον του. Και σε αυτό το είδος θεραπείας, η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου έχει κεντρική σημασία, αφού πρόκειται για μια σχέση αυθεντική, η οποία απαιτεί την ενεργή συμμετοχή και των δύο πλευρών.
Γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία
Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία είναι μία ψυχοκοινωνική παρέμβαση, η οποία επικεντρώνεται στη διερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την αλλαγή των αρνητικών τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς, οι οποίες δυσκολεύουν το θεραπευόμενο στη ζωή του. Βρίσκοντας τα αρνητικά αυτά μοτίβα που επαναλαμβάνει ο θεραπευόμενος, ο θεραπευτής είναι σε θέση να τον βοηθήσει να αναπτύξει νέους, πιο υγιείς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο είδος ψυχοθεραπείας, πολλές φορές ο θεραπευτής αναθέτει ‘ασκήσεις’ στο θεραπευόμενο μεταξύ των συνεδριών, οι οποίες τον βοηθούν να αντικαταστήσει τις αρνητικές σκέψεις με θετικές.
Ανθρωπιστική ψυχοθεραπεία
Η ανθρωπιστική ψυχοθεραπεία είναι μία θεραπευτική προσέγγιση σκοπός της οποίας είναι να ενθαρρύνει την εξέλιξη του ατόμου όσον αφορά στη σχέση του με τους άλλους και την κοινωνία. Πρόκειται για μία μη παρεμβατική θεραπεία, η οποία επικεντρώνεται στον πελάτη, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δόμηση του εαυτού. Στόχος αυτού του τύπου ψυχοθεραπείας είναι να ενισχύσει ικανότητες, όπως η υπευθυνότητα, ο αυτοέλεγχος και η αυτοπραγμάτωση, η οποία αποτελεί και τη βασική κατεύθυνση του ατόμου, σύμφωνα με τον Carl Rogers, από τον οποίο εισήχθη ο όρος της ανθρωπιστικής ψυχολογίας. Στην ανθρωπιστική ψυχοθεραπεία, ρόλος του θεραπευτή είναι να είναι αυθεντικός, εκφράζοντας με ειλικρίνεια τις σκέψεις του στον θεραπευόμενο, ώστε να μπορέσει και αυτός με τη σειρά του να τον εμπιστευτεί.
Η ψυχοθεραπεία παίζει κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση και διατήρηση της ψυχικής υγείας του ατόμου. Μην ξεχνάς όμως ότι πέρα από τη θεραπευτική προσέγγιση που θα επιλέξεις, θα πρέπει να επιλέξεις και τον ψυχοθεραπευτή με τον οποίο θα νιώθεις άνετα, ώστε να μπορέσετε να χτίσετε μία ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης!