Το διασημότερο ίσως αξιοθέατο της Ισλανδίας είναι η Blue Lagoon -μια γεωθερμική γαλάζια λίμνη 50 χλμ. νοτιοδυτικά του Ρέικγιαβικ. Την τεχνητή λίμνη με τα ιαματικά νερά, που δημιουργήθηκε κατά λάθος στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από την υπερχείλιση του εργοστασίου παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας Svartsengi, διαχειρίζεται σήμερα η εταιρία Blue Lagoon Iceland, προσφέροντας μια ακριβή, υψηλού επιπέδου εμπειρία αναζωογόνησης, γεύσης και διαμονής σε δύο ξενοδοχεία – το Silica και το Τhe Retreat.
Πλούσια σε πυρίτιο και άλατα και πάντα με σταθερή θερμοκρασία 38 βαθμών Kελσίου, η Blue Lagoon είναι η σούπερ σταρ της Ισλανδίας και προσελκύει χιλιάδες, όμως το The Retreat εξασφαλίζει ησυχία και απομόνωση, καθώς έχει στην κατοχή του ένα ιδιωτικό κομμάτι της λίμνης, όλο γέφυρες, υδάτινους διαδρόμους και φαράγγια από ηφαιστειακή πέτρα.
Θεραπείες με την πολύτιμη λευκή λάσπη και τα ευεργετικά φύκια της λίμνης, μασάζ «επίπλευσης» μέσα στο νερό, ένα σπα λαξευμένο σε έναν βράχο από λάβα, πρωινή γιόγκα και μια επιλογή από 62 σουίτες με έπιπλα κατά παραγγελία από την B&B Italia και βεράντες με συγκλονιστική θέα στη λίμνη και το βόρειο σέλας, κατατάσσουν το Τhe Retreat στην κορυφή των ξενοδοχείων της Ισλανδίας.
Φέτος, το εστιατόριο Moss του υπερπολυτελούς Τhe Retreat κατέκτησε αστέρι Michelin για την πρωτοποριακή και ευρηματική κουζίνα του, στρέφοντας την προσοχή των foodies στην Ισλανδία. Πρόκειται για το τρίτο εστιατόριο της χώρας, μετά τα Οx και Dill της πρωτεύουσας, που λαμβάνει τη σημαντική διάκριση. Στην κουζίνα, ο Ισλανδός σεφ Aggi Sverrisson σχεδιάζει μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία, με φόντο το σεληνιακό τοπίο και τους ατμούς της λίμνης.
O Sverrisson, πριν κερδίσει αστέρι Μichelin το 2010 για το εστιατόριο του Τexture στο Λονδίνο, είχε εξελίξει την τέχνη του πλάι στον φωτισμένο σεφ Raymond Blanc. Αρκετά χρόνια πριν, στις αρχές του ’90, στην πρώτη του δουλειά ως σεφ, ήταν το βιβλίο White Heat του Marco Pierre White που θα του άλλαζε τη ζωή και θα του εμφυσούσε πάθος για τη μαγειρική. Πίσω στην πατρίδα του, σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της γαστρονομικής σκηνής, κερδίζοντας αστέρι Μichelin για «το μενού γευσιγνωσίας που παρουσιάζει τα καλύτερα προϊόντα της Ισλανδίας μέσα από μια σειρά απαιτητικών και εκθαμβωτικών πιάτων», όπως αναφέρει ο οδηγός.
Το tasting menu έξι πιάτων είναι μια σάγκα για τις θάλασσες, τα βουνά και τα αγροκτήματα της Ισλανδίας. Προϊόντα όπως ο αχινός, το βασιλικό καβούρι και το αρνί μεταμορφώνονται με σύγχρονες τεχνικές σε πιάτα που αιχμαλωτίζουν τις εποχές, όπως αναφέρει το Tatler. Χτένια με πράσινο κάρυ και αquavit από άνηθο – το δημοφιλές σκανδιναβικό λευκό απόσταγμα. Skyr -το περίφημο παραδοσιακό ισλανδικό γαλακτομικό προϊόν που αγαπούσαν και οι Βίκινγκς- με λευκή σοκολάτα, αγγούρι και άνηθο. Eκλεκτό Α5 Wagyu beef με σκανδιναβικό γουασάμπι.
Tο μενού αλλάζει τακτικά για να συλλάβει τις γεύσεις των εποχών, όμως το αρνί που έρχεται στο τραπέζι πάνω σε ένα σωρό πευκοβελόνες που σιγοκαίνε και το θεϊκό χειροποίητο βούτυρο φτιαγμένο από skyr, για το οποίο το Food & Wine γράφει ότι αξίζει να ταξιδέψεις ως την Ισλανδία, αποτελούν σταθερές αξίες.
Με διακριτική αρχιτεκτονική που δεν παρεμβαίνει στο τοπίο και τεράστια παράθυρα που φέρνουν την άγρια φύση στα δωμάτια, σχεδιάστηκε με στόχο την ευεξία, τη χαλάρωση και φυσικά, την απίστευτη χαρά που σου δίνει ένα ζεστό μπάνιο στη φημισμένη λίμνη με τα γαλακτώδη μπλε νερά και τη λευκή λάσπη.
Οι τιμές στο The Retreat ξεκινούν από 1.449 ευρώ
www.bluelagoon.com