Καθαριότητα στο σπίτι στις αλλαγές εποχών

88

Ο ατμοκαθαριστής δίνει τη σκυτάλη στην απλώστρα κι εκείνη με τη σειρά της στη σιδερώστρα. Η μετάβαση από τη μια εποχή στην άλλη θα μπορούσε κάλλιστα να μοιάζει με αγώνα δρόμου των οικιακών εργαλείων καθαριότητας. Από το καλοκαίρι στον χειμώνα και από τον χειμώνα στην άνοιξη υπάρχουν διάφορες οικιακές εργασίες, που πρέπει να γίνουν για να προσαρμοστούμε κατάλληλα σε κάθε εποχή.

Ο καθαρισμός κατά την εποχική αλλαγή είναι σημαντικός για τη διατήρηση ενός υγιεινού, άνετου και φρέσκου περιβάλλοντος. Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις πιο σημαντικές εργασίες καθαρισμού που ολοκληρώνουμε κάθε εποχή. Έτσι συντηρούμε το σπίτι σε μια αξιοπρεπή κατάσταση όλον τον χρόνο.

 

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που επανερχόμαστε στην πεζή καθημερινότητα μετά τις διακοπές. Σαν να μη φτάνει αυτό, πρέπει να προσαρμόσουμε και τον χώρο μας αντίστοιχα, κάτι που δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Βάζοντας μια σύντομη λίστα των εργασιών κάνουμε τα πράγματα πιο απλά.

Καθαρισμός των φύλλων στη βεράντα και το μπαλκόνι: Κατά τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, τα φύλλα πέφτουν από τα δέντρα. Συλλέξτε και απομακρύνετε τα φύλλα από τον κήπο, τη βεράντα ή το μπαλκόνι. Δε θέλετε όλα αυτά να έρθουν μέσα στο σπίτι σας απλώς και μόνο με έαν δροσερό αεράκι. Σωστά;

Αποθήκευση των καλοκαιρινών και η σιδερώστρα σε πρώτο πλάνο: Ω ναι. Στον προαναφερθέντα αγώνα δρόμου τη σκυτάλη παίρνει η σιδερώστρα. Γιατί; Απλούστατα είναι η εποχή να καθαρίσετε και να αποθηκεύσετε τα καλοκαιρινά ρούχα σας. Έτσι θα τα βρείτε φρέσκα και καθαρά του χρόνου, ενώ θα προετοιμάσετε το έδαφος για να κάνουν κατάληψη στη ντουλάπα σας τα χειμερινά.

Συντήρηση των Συσκευών Θέρμανσης: Ελέγξτε και συντηρήστε το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιείτε. Σε μια πολυκατοικία λογικά θα το αναλαμβάνει ο διαχειριστής, ωστόσο μια ευγενική υπενθύμιση ουδέποτε έβλαψε. Η συντήρηση θα βελτιώσει την αποδοτικότητά του συστήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και ως γνωστόν καλύτερη απόδοση, κέρδος στο πορτοφόλι. Άλλωστε η ενέργεια κοστίζει.

Φρεσκάρισμα στις κουρτίνες: Φρεσκάρετε τις κουρτίνες σας ή αλλάξτε τις με κάποιες, που ταιριάζουν στην εποχή. Οι βαριές κουρτίνες μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη μόνωση κατά του κρύου. Ταυτόχρονα τα σχέδια και τα χρώματα, που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο ταιριάζουν πιο πολύ στην αίσθηση, που αποπνέει η εποχή.

 

Χειμώνας

Καθαρίστε τζάκια και κλιματιστικά: Έφτασε η στιγμή που δεν αρκεί το πιο βαρύ ντύσιμο για να αντιμετωπίσετε το κρύο. Φροντίστε επομένως να διατηρείτε σε ετοιμότητα τα συστήματα θέρμανσης του σπιτιού. Καθαρίστε καλά το τζάκι και την καμινάδα, καθώς και τα φίλτρα του κλιματιστικού. Αυτό θα βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο σπίτι, κάτι που θα είναι χρήσιμο και για τη μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη, όπως θα δούμε παρακάτω.

Κάθε εποχή είναι καλή για την σφουγγαρίστρα: Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια, ότι σε όλες τις εποχές η σφουγγαρίστρα είναι απαραίτητη. Απλώς τον χειμώνα ίσως τα πράγματα είναι πιο εύκολα, γιατί τα χαλιά διατηρούν το πάτωμα πιο καθαρό. Και αφού το έφερε η κουβέντα…

Χαλιά στην εντέλεια: Καθαρίστε τα χαλιά σας και τις μοκέτες προκειμένου να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σκόνης, που ίσως έχουν συσσωρευτεί. Ακόμη κι αν τα είχατε στο καθαριστήριο χαλιών, ένα πέρασμα με τη σκούπα είναι απαραίτητο.

Καλύμματα και μαξιλάρια εν δράσει: Ζεστά καλύμματα και χνουδωτά μαξιλάρια στους καναπέδες, δίνουν στυλ, αλλά αποπνέουν και αίσθηση ζεστασιάς. Πριν τα απλώσετε, φροντίστε να τα πλύνετε. Έτσι ο χώρος σας θα μυρίζει φρεσκάδα.

Άνοιξη

Απαστράπτοντα παράθυρα και τζάμια: Καθαρίστε τα παράθυρα και τα τζάμια από τη σκόνη και τη βρωμιά, που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης ίσως και πάλι είναι μια καλή στιγμή να αλλάξετε κουρτίνες και να βάλετε πιο ελαφριά υφάσματα.

Καθαρισμός και φύλαξη χαλιών: Την άνοιξη αφαιρούμε. Αφαιρούμε ρούχα και από το σπίτι, ώστε να είναι πιο δροσερό. Επομένως καθαρίστε τα χαλιά ή δώστε τα για καθαρισμό και φύλαξη.

Αποθήκευση των χειμερινών ρούχων: Για κάποιο ακατανόητο λόγο, αυτή η δουλειά δε μοιάζει τόσο κουραστική την άνοιξη, όσο το φθινόπωρο. Ίσως γιατί όλοι αγαπούμε αυτή την εποχή. Καθαρίστε και αποθηκεύστε τα χειμερινά ρούχα σας και βγάλτε τα ανοιξιάτικα.

Ατμοκαθαριστής εν δράσει και απαλλαγείτε από τις αλλεργίες: Ο ατμοκαθαριστής παίρνει τη σκυτάλη ιδιαίτερα σε εποχές όπως την άνοιξη, όπου οι αλλεργίες είναι σε έξαρση. Απολυμάνετε τα πατώματα του σπιτιού απομακρύνοντας παθογόνους και ιογενείς μικροοργανισμούς.

Συντήρηση του κλιματιστικού: Εάν δεν έγινε τον χειμώνα, είναι απαραίτητο να γίνει την άνοιξη η αλλαγή υγρού και συντήρηση των φίλτρων του κλιματιστικού. Έτσι θα έχετε πραγματικά καθαρό αέρα στο σπίτι περιορίζοντας ταυτόχρονα τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών.

Τέλος μην παραλείψετε να καθαρίσετε τους εξωτερικούς χώρους. Καθαρίστε τον κήπο, τις αυλές και τα μπαλκόνια από τα απομεινάρια του χειμώνα, κόψτε το γρασίδι και τους θάμνους, και φυτέψτε νέα λουλούδια και αρωματικά βότανα. Επίσης σημαντικό είναι να μεριμνούμε για τη συντήρηση του σπιτιού και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι θα είναι σε καλή κατάσταση το φθινόπωρο, που όλοι μαζευόμαστε πάλι μέσα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!