Ένας στους τέσσερις Έλληνες θα πάθει κάποια στιγμή εγκεφαλικό – Πως θα προστατευθούμε

Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ). από την Ρούλα Τσουλέα

150

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως σχεδόν 57.000 εγκεφαλικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν 14.500 χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Δυστυχώς, η συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Από το 1990 μέχρι σήμερα η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί κατά 70% και οι θάνατοι κατά 43%.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού και στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Έτσι, πλέον ο ένας στους τέσσερις ενήλικες θα υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη ποιότητα ζωής του, στην οικογένεια, στο φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του.

Τέσσερις κρίσιμοι παράγοντες

Ωστόσο, το 90% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αναφέρει η Ομάδα Εργασίας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ). Αρκεί να αντιμετωπίσουμε ριζικά ορισμένους παράγοντες κινδύνου που αποτελούν τα κύρια αίτιά τους. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  1. Η υπέρταση
  2. Η υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)
  3. Ο σακχαρώδης διαβήτης
  4. Το κάπνισμα

Η καθημερινή άσκηση και η σωστή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλωθεί εγκεφαλικό σε άνδρες και γυναίκες.

Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η ελάττωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα στα χαμηλότερα επίπεδα, επίσης είναι απαραίτητα. Τέλος, η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ένα εξίσου αποτελεσματικό μέτρο προστασίας από το εγκεφαλικό στο μέλλον.

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών (World Stroke Day), που έχει καθιερωθεί ως η 29η Οκτωβρίου κάθε έτους, έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ημέρα καθιερώθηκε το 2006 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών. Σηματοδοτεί την έναρξη μίας σειράς δράσεων, καθόλη την διάρκεια του ημερολογιακού έτους, σχετικές με την πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση του εγκεφαλικού, αναφέρει η ΕΚΕ.

Ταυτοχρόνως, όμως, «υπενθυμίζει στην ιατρική κοινότητα ότι οφείλει να σταθεί με αξιώσεις και υπευθυνότητα δίπλα στον ασθενή με εγκεφαλικό», επισημαίνει ο επεμβατικός καρδιολόγος Δρ. Δημήτριος Ν. Νίκας, πρόεδρος της Ομάδα Εργασίας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια της ΕΚΕ.

Όπως αναφέρει, η ιατρική κοινότητα πρέπει «να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή όλων των  σύγχρονων μεθόδων θεραπείας στην επείγουσα αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό (θρομβόλυση – μηχανική θρομβεκτομή)».

Πρέπει επίσης να κάνει ό,τι μπορεί να για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες και στο περιβάλλον ασθενών με εγκεφαλικό για την γρήγορη και αποτελεσματική αποκατάσταση τους.

«Η ημέρα αυτή πρέπει να αποτελεί για όλους τους λειτουργούς Υγείας μία επισήμανση υπευθυνότητας και προσφοράς στον ασθενή. Επιπλέον, ολόκληρη η ιατρική Κοινότητα οφείλει να στηρίξει τον ασθενή, την οικογένεια και το περιβάλλον του ασθενούς σε όλες τις φάσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου, από την οξεία εισβολή του εγκεφαλικού μέχρι την πλήρη αποθεραπεία και αποκατάσταση». καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις