Taste Atlas: Τα δύο ελληνικά γλυκά στα 50 κορυφαία του κόσμου – Ποιο είναι στη λίστα με τα χειρότερα

139

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ελληνική κουζίνα από τη λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα βαθμολογημένα γλυκά παγκοσμίως, ωστόσο η θέση που έχουν πάρει στην κατάταξη δυο ελληνικά γλυκά τα αδικούν στο… μέγιστο.

Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένες λίστες βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες.

Η λίστα του Taste Atlas με τα γλυκά είναι ίσως από τις πιο… πολυεθνικές με την Γαλλία και την Τουρκία να έχει τις περισσότερες «εκπροσωπήσεις».

Όσον αφορά στα ελληνικά γλυκά, στην θέση 37 είναι το γαλακτομπούρεκο με το διεθνές μέσο να σχολιάζει «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολυάριθμα φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδάλι. Αφού ψηθεί και παγώσει καλά, το γλυκό παραδοσιακά περιλούζεται με πορτοκάλι, ζαχαρούχο σιρόπι, επιτρέποντας στα στρώματα να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια μαλακή, βελούδινη λιχουδιά. Αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα».

galaktobourekopng

Ενώ, λίγο πιο ψηλά στη θέση 34 είναι τα μελομακάρονα. «Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα αποτελούν σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα από σιμιγδάλι είναι παραδοσιακά αρωματισμένα με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ.

Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα μπισκότα περιχύνονται με σιρόπι και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα άλλο ελληνικό κέρασμα που ακούει στο όνομα φινίκια αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που περιστασιακά τηγανίζεται και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και οι δύο ονομασίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά», γράφει το Taste Atlas.

melomakarono

 

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι γαλλικές κρέπες, ενώ πίσω τους στην δεύτερη θέση είναι το βραζιλιάνικο μπομποκάδο, στην τρίτη θέση είναι το περουβιανό Κέζο Ελάδο, στην τέταρτη θέση το Τιραμισού και στην πεμπτη θέση η κρεμ μπρουλέ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Στον αντίποδα, όσον αφορά στα χειρότερο βαθμολογημένα γλυκά στον κόσμο, υπάρχει και εκεί μια ελληνική εκποροσώπηση σε χαμηλή θέση. Συγκεκριμένα, στο 69 είναι το «Κουφέτο» όπως γράφει το Taste Atlas το οποίο προέρχεται από τη Mήλο.

Πρόκειται για «ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό του κουταλιού από το νησί της Μήλου. Φτιάχνεται σιγοβράζοντας κομμάτια τοπικής γλυκιάς λευκής κολοκύθας σε ένα μείγμα νερού, ζάχαρης και τοπικού μελιού, το οποίο στη συνέχεια συνδυάζεται με λευκά αμύγδαλα και χυμό λεμονιού.

Η κονσέρβα διατηρείται συνήθως σε γυάλινα βάζα και μερικές φορές αρωματίζεται με ξυλάκια κανέλας. Στη Μήλο, αυτή η γλυκιά σπεσιαλιτέ συνδέεται συνήθως με τους γάμους και τους αρραβώνες».

Koufeto
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις