Δεδομένο θεωρείται το νέο ρεκόρ στα έσοδα του ελληνικού τουρισμού στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ ίσως και λίγο παραπάνω από κορυφαίους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού.
Μιλώντας σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» με θέμα «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα» τόσο ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης όσο και ο πρώην προέδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος εκτίμησαν ότι τα έσοδα για το 2023 του ελληνικού τουρισμού θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 20 δις. ευρώ.
Η κλιματική κρίση
Παράλληλα από τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος προέκυψε η ενδιαφέρουσα άποψη ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό πρόκληση και ευκαιρία παρά απειλή.
Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρεάδης αν η χώρα μας και η ελληνική τουριστική βιομηχανία προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση μπορεί να επιτύχει σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι τουρίστες θα αποφεύγουν τους πιο θεσμούς μήνες του θέρους (Ιούλιο αι Αύγουστο). Θα μιλάμε για μία σεζόν που μπορεί να επεκταθεί στους οκτώ μήνες γιατί και όλες οι χώρες θα προσαρμοσθούν τη νέα κατάσταση.
Το «Τέλος Κλιματικής Αλλαγής»
Ωστόσο όπως τονίσθηκε η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα χρήματα από το «Τέλος κλιματικής αλλαγής» για να στηρίξει τις τουριστικές περιοχές.
Περιμένουμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ένα μεγάλο μέρος αυτών των 300 εκατ. ευρώ που θα συγκεντρώνεται να δίνεται τον τουρισμό γιατί ο τουρισμός τα φέρνει τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.
Οι προκλήσεις
Από την πλευρά του ο κ. Ρέτσος εστίασε και στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση και στις δυσκολίες που έχει η ελληνική τουριστική βιομηχανία να τα αντιμετωπίσει, γιατί όπως είπε αποτελείται από πολλές χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι δύσκολο να προχωρήσουν σε επιλογές που μπορεί να κάνει ένας μεγάλος όμιλος (επενδύσεις σε ΑΠΕ, κ.λ.π.).
Ωστόσο συμφώνησε ότι είναι μία πρόκληση για όλους και ζήτησε την μεγαλύτερη στήριξη της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η χώρα μας πρόσθεσε ο κ. Ρέτσος έχει να αντιμετωπίσει και κάποια ιδιαίτερα προβλήματα όπως π.χ. ένα αυξημένο φόρο στις αεροπορικές εταιρείες που θα καταστήσουν το αεροπορικό ταξίδι πιο ακριβό για ένα προορισμό όπως η Ελλάδα που βρίσκεται πιο μακριά από τις αγορές-στόχους και επίσης οι τουρίστες έρχονται σχεδόν αποκλειστικά με αεροπλάνο.
Τέλος ο κ. Βερνίκος αναφέρθηκε στη οικονομική σημασία που έχει ο τουρισμός για τη χώρα μας καθώς διασυνδέεται με πάνω από 50.000 επιχειρήσεις όλων των ειδών.